Ένα καινούργιο μοντέλο μασκών προστασίας, όπου η μάσκα μεταφέρει ένα μήνυμα, παρουσίασαν τα μέλη της οργάνωσης Κοινωνικό ΕΚΑΒ σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Tην ιδέα της μάσκας επινόησαν τα ασυνόδευτα παιδιά, που φιλοξενούνται στις δομές του Κοινωνικού ΕΚΑΒ. Βλέποντας την έλλειψη μασκών προστασίας, ενώ η χρήση τους τώρα θα γενικευτεί, αποφάσισαν να ράψουν τις δικές τους μάσκες, εξήγησε ο πρόεδρος του Κοινωνικού ΕΚΑΒ και ιατρός στο επάγγελμα, Οδυσσέας Βουδούρης. «Τα σχέδια τους εκδηλώνουν χιούμορ και ευαισθησία εφιστώντας την προσοχή μας και σε άλλες μεταδοτικές ασθένειες, όπως η ελονοσία, η φυματίωση ή η ιλαρά, που σκοτώνουν μαζί πάνω από 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως», πρόσθεσε.

Με το ξέσπασμα της πανδημίας, οι άνθρωποι της οργάνωσης, η οποία λειτουργεί τρεις δομές στην Πεντέλη, τον Α.Ι Ρέντη και την Καστοριά, ανέλαβαν πρωτοβουλίες, όσο αφορά τα μέτρα προστασίας, την απασχόληση των παιδιών και τη διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ, ανέφερε ο κ. Βουδούρης, ώστε να συνεχίσουν οι δομές να λειτουργούν ομαλά. Σημαντική παράμετρος, ότι σε αρκετές από τις δραστηριότητες συμμετείχαν και τα ίδια τα παιδιά, εξήγησε ο κ. Βουδούρης, όπως το μαγείρεμα, η απολύμανση κλπ.

Μέτρα προστασίας

Προετοιμάστηκε ένας εν δυνάμει χώρος απομόνωσης, ενισχύθηκε η καθαριότητα, απολυμάνθηκαν οι χώροι, παραγγέλθηκαν καθαριστές αέρος για τους χώρους των δομών. Τα μαθήματα στις τάξεις αντικαταστάθηκαν με πρόγραμμα τηλεκατάρτισης. Αυξήθηκαν τα πιεσόμετρα, τα ακουστικά και άλλα φαρμακευτικά υλικά, ώστε να μειωθούν οι μετακινήσεις, σε τυχόν πρόβλημα υγείας κάποιου παιδιού ή εργαζομένου.

Τεστ αντισωμάτων

Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 200 τεστ αντισωμάτων στον κοροναϊό, στα 103 παιδιά, στους 91 εργαζόμενους και σε άλλα άτομα που έρχονται σε τακτική επαφή με τα παιδιά, εκ των οποίων δυο βγήκαν θετικά, για έναν φροντιστή και για ένα παιδί. Παρότι το παιδί έφερε αντισώματα G, που υποδηλώνει ότι είχε περάσει την ασθένεια παλιότερα, το παιδί απομονώθηκε στον ειδικό χώρο. Ειδοποιήθηκε ο ΕΟΔΥ, ο οποίος προχώρησε σε τεστ σε όλα τα παιδιά, τα οποία ήταν αρνητικά. Ο φροντιστής επίσης παρέμεινε σπίτι του, παρότι το τεστ PCR ήταν επίσης αρνητικό, είπε ο κ. Βουδούρης.

Το κόστος των τεστ ανήλθε στα 7.000 ευρώ και σε κάθε δομή διεξαγόταν το τεστ σε 60 με 70 άτομα την ημέρα.

Η διαδικασία των τεστ, περιέγραψε ο κ. Βουδούρης, κοινοποιήθηκε στην ειδική γραμματέα Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία, όπως επισήμανε ο κ. Βουδούρης «έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον».

Μάσκες με χιούμορ και μηνύματα

Δυο παιδιά από τη δομή Πεντέλης είχαν βασικές γνώσεις ραπτικής και δίδαξαν τα υπόλοιπα παιδιά. Η οργάνωση προμηθεύτηκε ραπτομηχανές και ύφασμα, ενώ απευθύνθηκε στο δίκτυο εθελοντών της οργάνωσης, όπου ανταποκρίθηκαν δυο επαγγελματίες ράφτες, ο κ. Παύλος και η κ. Αγγελική. Με τη βοήθεια γραφίστα, οι ιδέες των παιδιών αποτυπώθηκαν στις μάσκες, οι οποίες μοιράστηκαν στα ίδια και τους εργαζόμενους των δομών. Τα πρωτότυπα σχέδια ή οι φωτογραφίες περνούν μηνύματα, όπως «προστάτεψε ό,τι αγαπάς» και τον πλανήτη γη δίπλα, ή αστεία σκίτσα, ή απεικονίζουν τον Αϊνστάιν, τη Τζοκόντα κλπ. Η πρωτοβουλία των παιδιών κοινοποιήθηκε με επιστολή της οργάνωσης και στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Αν η συγκεκριμένη μάσκα έχει αντίκτυπο στο κοινό και υπάρχει χρηματοδότηση, θα μπορούσε να προχωρήσει η συνεργασία με κάποια εταιρεία, για την ευρύτερη παραγωγή της», συμπλήρωσε ο κ. Βουδούρης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο