Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, καθώς εντοπίστηκαν τουλάχιστον 11 κρούσματα κοροναϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ασθενής «μηδέν» ήταν ένας απόστρατος αξιωματικός της ελληνικής αστυνομίας, ο οποίος μετέβη στο Τμήμα Παθολογίας του «401», χωρίς να γνωρίζει ότι είναι φορέας, καθώς δεν παρουσίαζε συμπτώματα του ιού. Μάλιστα, ο ίδιος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο από τις 26 Απριλίου.

Αποτέλεσμα ήταν να μην ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας και να διαγνωσθούν θετικά στον κοροναϊό ακόμη δέκα άτομα, ανάμεσά τους και ένα εν ενεργεία στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Κατόπιν ελέγχου επιβεβαιώθηκε σήμερα, 6 Μαΐου 2020, κρούσμα σε ένα εν ενεργεία στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και σε νοσηλευόμενο από τις 26 Απριλίου, απόστρατο αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας στο 401 ΓΣΝΑ. Επιπλέον, ιχνηλατήθηκαν ως θετικά κρούσματα δύο μέλη της οικογένειάς του, ένας επισκέπτης, τρεις αποκλειστικές νοσοκόμες, καθώς και τρεις νοσηλευόμενοι στον ίδιο θάλαμο, οι οποίοι δεν είναι εν ενεργεία στρατιωτικό προσωπικό αλλά δικαιούχοι νοσηλείας σε στρατιωτικό νοσοκομείο και μόνο» αναφέρει χαρακτηριστικά σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας στο «Θέμα 104,6», επεσήμανε κι αυτός από την πλευρά του ότι τα κρούσματα αφορούν κατά κύριο λόγο ασθενείς, συγγενείς και αποκλειστικές νοσοκόμες – και όχι γιατρούς ή νοσηλευτές.

Σε κάθε περίπτωση, η ανησυχία στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών μόλις ανακοινώθηκαν τα νέα κρούσματα κοροναϊού είναι έκδηλη, γιατί ο αρχικός φορέας του ιού -ο οποίος δεν γνώριζε ότι είχε μολυνθεί- ενδέχεται να έχει κολλήσει άγνωστο ακόμα αριθμό ανθρώπων. Για το λόγο αυτό, η κινητοποίηση των αρχών ήταν άμεση και μεγάλη προκειμένου να γίνουν οι ιχνηλατήσεις των επαφών του.

Πληροφορίες, οι οποίες πάντως δεν επιβεβαιώνονται από επίσημα χείλη ακόμη, αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να υπάρξει απόφαση για άμεσο κλείσιμο της Β’ Παθολογικής Μονάδας, προκειμένου να γίνει απολύμανση και να τηρηθεί το αυστηρό πρωτόκολλο.

Θετικά νέα από τα πρώτα τεστ των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ

Στην αντίπερα όχθη, θετικά ήταν τα νέα που προέκυψαν από τα πρώτα 1.200 τεστ των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ σε Αθήνα, Γαλάτσι, Νέα Σμύρνη, Κορυδαλλό, Δομοκό, Καρδίτσα και Θεσσαλονίκη.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ενώ αναφορά στη συγκεκριμένη ευχάριστη είδηση έκανε και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

«Έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Είναι όλα αρνητικά» δήλωσε ο κ. Αρκουμανέας. Πρόσθεσε, όμως, ότι αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να χαλαρώνουμε.

Προτεραιότητα των Κινητών Ομάδων είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων, η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου και η ενίσχυση της διαδικασίας ιχνηλάτησης.

Σταδιακά θα αναπτυχθούν συνολικά 500 κινητές μονάδες. Θα προσληφθούν 500 νοσηλευτές, 500 οδηγοί και 100 διοικητικοί υπάλληλοι σε όλη την επικράτεια, και θα διενεργούνται μοριακοί έλεγχοι ανίχνευσης του κοροναϊού και σε δεύτερο χρόνο -στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης- θα υπάρξει και έλεγχος αντισωμάτων.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠA «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα 2014-2020»

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο