Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Δικτατορία Καποδίστρια»: Ο σάλος που ξέσπασε για την ανάρτηση και η απάντηση της επιτροπής «Ελλάδα 2021»

«Δικτατορία Καποδίστρια»: Ο σάλος που ξέσπασε για την ανάρτηση και η απάντηση της επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στα social media, η ανάρτηση του καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών του πανεπιστημίου Αθηνών και μέλους της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Αριστείδη Χατζή για τον πρώτο κυβερνήτης της χώρας, Ιωάννη Καποδίστρια

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στα social media, η ανάρτηση του καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών του πανεπιστημίου Αθηνών και μέλους της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Αριστείδη Χατζή για τον πρώτο κυβερνήτης της χώρας, Ιωάννη Καποδίστρια.

Η ανάρτηση αποτελεί τμήμα άρθρου που είχε γράψει προ καιρού ο κ.Χατζής και αναπαράχθηκε χθες από την Επιτροπή στο επίσημο Twitter της.

Σε αυτό ο καθηγητής κάνει λόγο για δικτατορική διακυβέρνηση από τον Καποδίστρια, ο οποίος όταν ανέλαβε την ηγεσία της χώρας ανέστειλε το Σύνταγμα της Τροιζήνας.

Η επίμαχη ανάρτηση:

«Για τον Ιωάννη Καποδίστρια, τα πρώτα δημοκρατικά και φιλελεύθερα συντάγματα αποτελούν «ξυράφι στα χέρια μικρού παιδιού». Ο Καποδίστριας φτάνει τον Ιανουάριο του 1828 στην Αίγινα ενώ έχει αποδεχτεί ήδη από τον Αύγουστο του 1827 τη θέση του Κυβερνήτη.

Καθώς λοιπόν θεωρεί ιδιαίτερα επικίνδυνο ξυράφι το Σύνταγμα της Τροιζήνας, το αναστέλλει & κηρύσσει ουσιαστικά δικτατορία. Αυτό είναι το τέλος της Πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Όμως οι δημοκρατικοί και φιλελεύθεροι Έλληνες δεν το έβαλαν κάτω.

Συνέχισαν να αγωνίζονται για δημοκρατία και δικαιώματα. Ούτε η εκσυγχρονιστική δικτατορία Καποδίστρια, ούτε οι Βαυαροί, ούτε οι ξένες δυνάμεις μπόρεσαν να τους αναγκάσουν να ανεχθούν ένα αυταρχικό καθεστώς.

Με αγώνες & αίμα κατόρθωσαν το 1844 να κάνουν την Ελλάδα το πρώτο κράτος στον κόσμο που καθιερώνει την καθολική ψηφοφορία των ανδρών & το 1864 μία από τις πρώτες φιλελεύθερες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες της Ευρώπης».

Η απάντηση του «Ελλάδα 2021»:

«Με αφορμή το θόρυβο που δημιουργήθηκε για την ανάρτηση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» σχετικά με τα σχόλια του Ι. Καποδίστρια για το Σύνταγμα της Τροιζήνας, διευκρινίζουμε τα εξής:

Για την Επανάσταση του 1821 έχουν γράψει πολλοί και έχουν αποδοθεί οι τιμές στους μεγάλους ηγήτορες εκείνης της εθνεγερτήριας περιόδου. Προφανώς, κάποιες από τις αποφάσεις όλων αυτών, ηχούν παράξενα μέσα στο ασφαλές σημερινό περιβάλλον.

Το χρέος όλων μας, και συγκεκριμένα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», είναι να αναδειχθούν όλες οι απόψεις, όλες οι κριτικές, για τις δράσεις και τις αποφάσεις εκείνης της εποχής, γιατί, όπως έλεγε και ο Διονύσιος Σολωμός, «Εθνικό είναι το Αληθές».

Με πρόγραμμα & συνέπεια, από τον περασμένο Φεβρουάριο & για τους επόμενους 20 μήνες, τα social media & το site της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», υπηρετούν αυτό τον σκοπό. Με την έννοια αυτή, οι συζητήσεις που γίνονται, στο βαθμό που είναι νηφάλιες, πιστεύουμε ότι είναι γόνιμες.

Αλίμονο, αν 200 χρόνια μετά, δεν μπορούμε να συζητάμε με ψυχραιμία για την περίοδο της Επανάστασης. Αρκεί, ο στόχος να παραμένει ένας: να την τιμήσουμε, γιατί αυτή, σε μεγάλο βαθμό, προσδιόρισε αυτό που είμαστε είμαστε».

Χατζής: Όλα αυτά ειπώθηκαν σε πολύ διαφορετικό πλαίσιο

Διπλή απάντηση -μέσω Facebook και μιλώντας στην ΕΡΤ έδωσε στον σάλο που ξέσπασε ο ίδιο ο καθηγητής. Σε ανάρτησή του ο κ. Χατζής γράφει: «Είπα να βγω από τα κοινωνικά δίκτυα για να εργαστώ απερίσπαστος για το βιβλίο μου αλλά το χθεσινό τουίτ της επιτροπής με επανέφερε απότομα στη ρηχή ελληνική δημόσια συζήτηση με τη γνωστή της παθογένεια και τον τυφλό φανατισμό. Στο τουίτ της επιτροπής γίνεται αναφορά σε άρθρο που έγραψα πριν 3,5 χρόνια, για άλλο θέμα και σε πολύ διαφορετικό πλαίσιο».

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024