Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΥΠΟΙΚ : Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να μην έχει συναίσθηση της πραγματικότητας

ΥΠΟΙΚ : Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να μην έχει συναίσθηση της πραγματικότητας

Οργισμένη αντίδραση του ΥΠΟΙΚ προκάλεσαν τα σχόλια του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις προβλέψεις της Κομισιόν για ύφεση φέτος 9,7% του ΑΕΠ.

Οργισμένη αντίδραση του ΥΠΟΙΚ προκάλεσαν τα σχόλια του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις προβλέψεις της Κομισιόν για ύφεση φέτος 9,7% του ΑΕΠ.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα είναι πρωταθλήτρια της Ευρώπης σε απολύσεις και ύφεση, αλλά και ότι δεν είναι ικανή να κάνει μία σοβαρή πρόβλεψη για το ύψος της ύφεσης, το υπουργείο Οικονομικών σηκώνει το γάντι.

Κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συνεχίζει «να μην έχει συναίσθηση της πραγματικότητας» τονίζει ότι ουδείς γνωρίζει ακόμη την έκταση και την ένταση του προβλήματος, επικαλούμενο τις συνεχείς αναθεωρήσεις των προβλέψεων από την Κομισιόν αλλά και άλλους θεσμούς.

Υπενθυμίζει δε ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που απεστάλη είδη από τις 30 Απριλίου στην Κομισιόν έχει συμπεριλάβει δυσμενές σενάριο που κάνει λόγο για ύφεση 7,9%.

Το οικονομικό επιτελείο επαναλαμβάνει δε ότι θεωρεί υπερβολική τη σημερινή εκτίμηση της Κομισιόν για ύφεση 9,7% δεδομένου ότι αφ’ ενός θεωρεί ότι το lockdown θα διαρκέσει στην Ελλάδα περισσότερο και αφ’ ετέρου δεν προσμετρά τη θετική επίπτωση στην οικονομική μεγέθυνση από τη χορήγηση ρευστότητας μέσω εγγυοδοτικών προγραμμάτων, ύψους 7 δισ. ευρώ.

«Σε κάθε περίπτωση, η Ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί το ρεαλιστικό σχέδιο στήριξης της οικονομίας, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ώστε οι δυσμενείς επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης να είναι οι ελάχιστες δυνατές» τονίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Αμήχανη διάψευση βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα σχόλια αυτά βέβαια του ΥΠΟΙΚ για τις προβλέψεις της Κομισιόν δεν πείθουν καθόλου του ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για «αμήχανη διάψευση» των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως σημείωναν οι εν λόγω πηγές του ΣΥΡΙΖΑ «έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ διαψεύδουν αμήχανα την Κομισιόν για την πρόβλεψη ύφεσης 9,7% για το 2020, μετά και την κυβερνητική επιλογή να μη στηρίξουν ουσιαστικά εργαζόμενους και επιχειρήσεις».

«Να υποθέσουμε ότι οι κύκλοι του κ. Σταϊκούρα διαψεύδουν και τον κ. Μητσοτάκη που προέβλεψε προχθές ύφεση 10%;», διερωτώνται.

«Μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη»

Με τον πόλεμο να συνεχίζεται αμείωτος μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, το τελευταίο «καρφί» του υπουργείου Οικονομικών προς την αξιωματική αντιπολίτευση αφορά τα πεπραγμένα της όταν ήταν στην κυβέρνηση και την καλεί να μην ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη, μιλώντας για ανάπτυξη γιατί επί διακυβερνήσεως της η οικονομία επέστρεψε σε ύφεση.

«ΣΥΡΙΖΑ και ανάπτυξη είναι έννοιες ασύμβατες. Όπως επίσης, ΣΥΡΙΖΑ και σοβαρότητα και υπευθυνότητα» καταλήγει το ΥΠΟΙΚ.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει, να μην έχει συναίσθηση της πραγματικότητας.

Ισχυρίζεται ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αναθεωρεί διαρκώς προς το δυσμενέστερο τις εκτιμήσεις της για την ύφεση, όταν η Ευρώπη κάνει το ίδιο, σε εβδομαδιαία βάση, το τελευταίο δίμηνο.

Διότι ουδείς γνωρίζει ακόμα την έκταση και την ένταση του προβλήματος.

Ενδεικτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 13 Μαρτίου, εκτιμούσε ότι η ύφεση θα είναι 1% στην Ευρώπη το 2020. Σήμερα – μετά από συνεχείς αναθεωρήσεις – εκτιμά ότι αυτή θα είναι 7,4%.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχικά, στις 12 Μαρτίου, άφηνε απλώς ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιας ύφεσης στην ευρωζώνη για εφέτος.

Μία εβδομάδα αργότερα, έκανε λόγο για ύφεση 1,2%, εάν το lockdown διαρκέσει ένα μήνα, και 4,2%, εάν το lockdown διαρκέσει τρεις μήνες. Τελικά, στις 30 Απριλίου, αναθεώρησε την εκτίμησή της για τη συρρίκνωση των οικονομιών της ευρωζώνης σε 5% έως 12%.

Τέλος, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, στις 9 Μαρτίου, απλώς υποστήριζε ότι η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις προβλέψεις πριν από 3 μήνες, και τελικά, στις 19 Απριλίου, αναφέρθηκε σε ύφεση 7,5% στην ευρωζώνη.

Η Ελληνική Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, λειτούργησε με σενάρια, ένα βασικό και ένα δυσμενές.
Σενάρια τα οποία αποτύπωσε και στο κείμενο του Προγράμματος Σταθερότητας, το οποίο απεστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Πέμπτη, 30 Απριλίου, πριν από τις όποιες άστοχες ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σενάρια αυτά, επαναλαμβάνουμε, έχουν ως ακολούθως:

Το σχόλιο για τις σημερινές προβλέψεις τη Κομισιόν

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, θεωρεί ότι το lockdown στη χώρα θα διαρκέσει περισσότερο, ενώ δεν προσμετρά τη θετική επίπτωση στην οικονομική μεγέθυνση από τη χορήγηση ρευστότητας μέσω εγγυοδοτικών προγραμμάτων, ύψους 7 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί το ρεαλιστικό σχέδιο στήριξης της οικονομίας, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ώστε οι δυσμενείς επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης να είναι οι ελάχιστες δυνατές.

Και φυσικά, να μην υλοποιεί ανεδαφικές και μαξιμαλιστικές προτάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι οποίες θα οδηγήσουν τη χώρα σε νέα μνημόνια.

«ΣΥΡΙΖΑ και ανάπτυξη είναι έννοιες ασύμβατες»

«Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ «ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη», να υπενθυμίσουμε το εξής:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε ανάπτυξη 2,9% για το 2015, από επίτευξη θετικού ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης 0,7% το 2014.

Ο ΣΥΡΙΖΑ γύρισε την οικονομία στην ύφεση. ΣΥΡΙΖΑ και ανάπτυξη είναι έννοιες ασύμβατες. Όπως επίσης, ΣΥΡΙΖΑ και σοβαρότητα και υπευθυνότητα.»

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024