Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σκέρτσος : Πιθανή χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων και το 2021

Σκέρτσος : Πιθανή χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων και το 2021

Η στάση των θεσμών της ΕΕ σε ότι αφορά τη μη ισχύ της δέσμευσης για τα πλεονάσματα «πιθανότατα θα συνεχιστεί και το 2021. Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά καθώς εξελίσσεται η κρίση, αυτά είναι τα σημάδια, επειδή όλοι παραδέχονται ότι το 2021 θα είναι επίσης μία δύσκολη χρονιά» σημειώνει ο Άκης Σκέρτσος.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να απαλλαχθεί από την υποχρέωση να επιτύχει αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους, που συνδέονται με όρους προηγούμενων προγραμμάτων διάσωσης, το 2021, σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, Ακη Σκέρτσο, που μίλησε στο CNBC.

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, που έχει διασωθεί τρεις φορές, συμφώνησε το 2018 να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.

Οι συγκεκριμένοι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα περιορίζουν την ικανότητα της κυβέρνησης να αυξήσει τις δαπάνες, αλλά συμφωνήθηκαν με τους διεθνείς πιστωτές ως αντάλλαγμα για πιο ήπιους όρους αποπληρωμής του χρέους της χώρας.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η πανδημία του κοροναϊού έχει αλλάξει εντελώς το οικονομικό τοπίο στην Ελλάδα, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως αποτέλεσμα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ αποφάσισαν στα τέλη Μαρτίου να άρουν τους δημοσιονομικούς στόχους για κάθε κράτος-μέλος για όσο διάστημα είναι απαραίτητο, δίνοντας έτσι περισσότερο περιθώριο για την αντιμετώπιση του άνευ προηγουμένου οικονομικού σοκ.

Ο Ακης Σκέρτσος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, δήλωσε στο CNBC, ότι «πιθανότατα αυτό θα συνεχιστεί και το 2021. Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά καθώς εξελίσσεται η κρίση, αυτά είναι τα σημάδια, καθώς όλοι παραδέχονται ότι το 2021 θα είναι επίσης μία δύσκολη χρονιά».

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πληγεί ήδη σοβαρά από την πανδημία του κορονοϊού, με το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 3,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Οι τελευταίες προβλέψεις της ΕΕ, μάλιστα, είναι ακόμη πιο δυσοίωνες, καθώς εκτιμάται ότι η οικονομία των 27 μελών θα μπορούσε να μειωθεί έως και 7,4% φέτος.

Το πλήγμα για την Ελλάδα εκτιμάται ότι θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υπολόγισε τον Απρίλιο ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και 10% φέτος.

Το CNBC αναφέρει ότι η Ελλάδα έλαβε σκληρά μέτρα λιτότητας πριν από μια δεκαετία περίπου, όταν το χρέος της αυξήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να κλείσει η πρόσβαση της χώρας στις διεθνείς αγορές. Έκτοτε, όμως, η Αθήνα ανέκαμψε, μετά από τρία προγράμματα διάσωσης τα οποία έληξαν το 2018.

Η ελληνική οικονομία, όπως σημειώνει το CNBC, αναπτύσσεται από το 2018 και μετά. Το ΑΕΠ της χώρας ενισχύθηκε κατά 1,9% το 2019 και το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 17,3%, πολύ χαμηλότερα από το 27,5% που άγγιξε το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

«Κινούμαστε πολύ προσεκτικά όσον αφορά τις δαπάνες ώστε να αποφύγουμε την αύξηση του χρέους και του ελλείμματος», δήλωσε ο Άκης Σκέρτσος στο CNBC, το οποίο σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη, περίπου στο 180% του ΑΕΠ.

Στήριξη από την ΕΚΤ

Το CNBC κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στην ένταξη της Ελλάδας στα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να αμβλύνει το οικονομικό σοκ που έχει προκαλέσει η πανδημία στο μπλοκ, στο πλαίσιο των οποίων ξεκίνησε να αγοράζει και πάλι ελληνικά ομόλογα.

Όπως σημειώνει, η απόφαση αυτή ικανοποίησε την ελληνική κυβέρνηση, η οποία εδώ καιρό επιδιώκει την ένταξή της στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι η Ελλάδα «θα ήθελε η ΕΚΤ να συνεχίσει έτσι» και το 2021, ενώ υποβάθμισε τον κίνδυνο να χάσει η χώρα τη στήριξη της κεντρικής τράπεζας.

«Διαθέτουμε ένα σημαντικό απόθεμα μετρητών που είναι σχεδόν μοναδικό… και αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι οι αγορές θα αξιολογήσουν θετικά την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της», σημείωσε ο Άκης Σκέρτσος.

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024