Η Ελλάδα άρει σταδιακά το lockdown, αλλά η βαριά βιομηχανία της -ο τουρισμός- θα αργήσει να πάρει μπροστά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της χώρας.

Εδώ και τρεις ημέρες η Ελλάδα να βρίσκεται σε διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα, εν μέσω διθυραμβικών σχολίων από το σύνολο των διεθνών ΜΜΕ για το πόσο αποτελεσματικά «πολέμησε» τον κοροναϊό.

Ωστόσο τα καλά νέα σταματούν εκεί. Με τις εφιαλτικές προβλέψεις της Κομισιόν για ύφεση 9,7% και ανεργία 19,9% η χώρα μας καλείται να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη ζημιά, δίνοντας μεταξύ άλλων λύση στο θέμα του τουρισμού, ο οποίος αιμορραγεί και από πυλώνας της οικονομίας της χώρας μας έχει μετατραπεί σε μεγάλο ασθενή.

Χαρακτηριστικό του πόσο σημαντικός είναι ο τουρισμός για τη χώρα μας αποτελεί η εκτίμηση της UBS, σύμφωνα με την οποία το πόσο θα διαρκέσει το χτύπημα της πανδημίας στον συγκεκριμένο κλάδο θα είναι καθοριστικός παράγοντας για το ελληνικό ΑΕΠ.

Όλα αυτά ενώ φορείς του τουρισμού αγωνιούν αφού μπορεί η καλοκαιρινή σεζόν να  πλησιάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, ωστόσο το τοπίο παραμένει «θολό».

Τα μεγάλα αινίγματα

Μεγάλο εμπόδιο που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στον τομέα του τουρισμού είναι η μεγάλη πτώση των τουριστών από το εξωτερικό.

Ακόμα, δεν έχει βρεθεί μέθοδος που να επιτρέπει τα ασφαλή ταξίδια στο εξωτερικό, τη στιγμή που το «υγειονομικό διαβατήριο» φαίνεται να μην… συγκινεί τους επιστήμονες.

Την ίδια στιγμή οι αεροπορικές εταιρίες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να βρουν έναν τρόπο που θα εγγυάται την ασφάλεια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Παράλληλα, είναι αβέβαιο πόσοι Έλληνες θα μπορέσουν φέτος να κάνουν διακοπές και ακόμα όσοι τα καταφέρουν, ο εσωτερικός τουρισμός δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει τη απώλεια των τουριστών από το εξωτερικό.

Έτσι, τα μισά ξενοδοχεία της χώρας θα παραμείνουν κλειστά, με απόφαση που έχουν ήδη λάβει οι ιδιοκτήτες τους, με ότι αυτό συνεπάγεται και για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν.

Τι ισχύει για τα ξενοδοχεία

Όσον αφορά στα ξενοδοχεία ο προγραμματισμός προβλέπει την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων ετήσιας λειτουργίας την 1η Ιουνίου και για τα εποχικά καταλύματα στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Χάρη Θεοχάρη τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν τα πρωτόκολλα λειτουργίας για ξενοδοχεία, μαρίνες και αερομεταφορές, ενώ το σχέδιο στηρίζεται σε πέντε άξονες:

  • Υγειονομικός άξονας (πρωτόκολλα λειτουργίας)
  • Οικονομικός άξονας , με προτάσεις μέτρων από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας
  • Διπλωματικός άξονας (σ.σ.: υπάρχει ενδεχόμενο ακόμη και για διμερείς συμφωνίες για «ανταλλαγή» τουριστών)
  • Προβολή της χώρας με νέα καμπάνια που θα είναι έτοιμη σύντομα
  • Επαφές με τους tour operators και τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης

Αποσαφήνιση των όρων επαναλειτουργίας ζητούν οι ξενοδόχοι

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, ζητά την άμεση αποσαφήνιση των όρων επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων.

«Η χώρα μπαίνει σταδιακά στη φάση της επανεκκίνησης της οικονομίας και της κοινωνίας. Σε αυτή τη μεγάλη συλλογική προσπάθεια, οι Έλληνες ξενοδόχοι έχουν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Απαιτείται λοιπόν η άμεση αποσαφήνιση των όρων επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων. Αφενός για να ξεκαθαρίσει το περιβάλλον μέσα στο οποίο οι ξενοδόχοι θα κληθούν να λάβουν κρίσιμες επιχειρηματικές αποφάσεις και αφετέρου για να υπάρξει εύλογος χρόνος για την προετοιμασία των ξενοδοχείων και την εκπαίδευση του προσωπικού στα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν για την ασφάλεια επισκεπτών, εργαζομένων και τοπικών κοινωνιών.

Ταυτόχρονα, όσο αποκαλύπτονται οι πραγματικές διαστάσεις της μεγάλης οικονομικής πρόκλησης που καλούμαστε όλοι μας να αντιμετωπίσουμε, τόσο αναδεικνύεται η αναγκαιότητα τολμηρών μέτρων για τη στήριξη του ελληνικού τουρισμού.

Προς αυτή την κατεύθυνση συνεργαζόμαστε καθημερινά τόσο με το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού όσο και με όλους τους φορείς.

Στο βαθμό που θα οικοδομηθεί πάνω σε στέρεα θεμέλια η απαραίτητη γέφυρα ελπίδας, με ρευστότητα για τις επιχειρήσεις, επιδότηση για την εργασία και βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα για το προϊόν, τότε οι ξενοδόχοι θα είμαστε  -όπως πάντα- στην πρώτη γραμμή για να σηκώσουμε ξανά την Ελλάδα ψηλά».

«Κλειδί» για την Ελλάδα η διάρκεια του σοκ στον τουρισμό

Σύμφωνα, δε, με την UBS ο κλάδος της οικονομίας στη χώρα μας είναι τόσο καθοριστικός που, το πόσο θα διαρκέσει το «χτύπημα» από την πανδημία στον συγκεκριμένο κλάδο, θα κρίνει πολλά για το ελληνικό ΑΕΠ.

Όπως επισημαίνει η ελβετική τράπεζα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας φέτος θα φτάσει το 10% τουλάχιστον. Εκτός από το οικονομικό κόστος της πανδημίας του κοροναϊού, η διάρκεια αυτού του σοκ στον σημαντικό για την Ελλάδα κλάδο του τουρισμού είναι επίσης δύσκολο να υπολογιστεί, με το μεγαλύτερο μέρος των τουριστικών εσόδων πιθανότατα να χαθούν το καλοκαίρι, όπως εκτιμά.

Δείτε επίσης: Το 2023 ο τουρισμός θα ξαναγγίξει επίπεδα 2019

Η… ασφαλής ζώνη τουρισμού

Τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης για τον τουρισμό εξετάζουν Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα, που επικαλείται πηγές του ισραηλινού υπουργείου Τουρισμού, κάνει λόγο για συνομιλίες αξιωματούχων των τριών χωρών με στόχο την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το Ισραήλ εξετάζει προσεκτικά την ελληνική πρωτοβουλία σχετικά με την δημιουργία της ασφαλούς ζώνης, η οποία ωστόσο δεν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

«Η λογική πίσω από τη δημιουργία ζώνης Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου είναι ότι οι άνθρωποι δείχνουν λιγότερο πρόθυμοι να ταξιδέψουν πολύ τους επόμενους μήνες σε μακρινούς προορισμούς, αλλά μπορεί να είναι πιο ανοιχτοί σε επισκέψεις γειτονικών χωρών» σημειώνει το δημοσίευμα της The Jerusalem Post.

Τα εμπόδια της

Ωστόσο, στο άρθρο επισημαίνονται μία σειρά από δυσκολίες σχετικά με την πραγμάτωση του παραπάνω σχεδίου, με ένα από τα μεγαλύτερα να αφορά στην υποχρεωτική καραντίνα για αφίξεις από το εξωτερικό, καθώς όπως σημειώνεται το Ισραήλ απαιτεί δύο εβδομάδες απομόνωσης μετά από ταξίδια στο εξωτερικό.

Ένα ακόμη πρόβλημα που εξετάζεται από τις τρεις χώρες είναι το γεγονός πως Ελλάδα και Κύπρος, ως κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατηρούν υποχρεωτικά ανοιχτά σύνορα για τις υπόλοιπες χώρες της Σένγκεν υπό κανονικές συνθήκες, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμούς στην ισραηλινή πλευρά.

«Ελπίδες» δίνουν τα διεθνή ΜΜΕ

Ωστόσο, «αχτίδα» ελπίδας για τον ελληνικό τουρισμό δίνουν τα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία σχεδόν σε καθημερινή βάση «ψηφίζουν» Ελλάδα για τις καλοκαιρινές διακοπές χωρίς ωστόσο να διασαφηνίζεται πως θα συμβεί αυτό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το δημοσίευμά της Bild, η οποία παρουσιάζει τις λεπτομέρειες του ελληνικού σχεδίου για τον τουρισμό.

Παράλληλα, η Telegraph θεωρεί την Ελλάδα ως την πρώτη χώρα και μάλιστα χωρίς ανταγωνισμό που πρέπει να επισκεφθεί κανείς μόλις χαλαρώσουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, ενώ το Euronews μέσα και από συνεντεύξεις δείχνει τους τρόπους με τους οποίους η χώρα μας αντιμετώπισε με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Bild: Mία χώρα δίνει ελπίδα: Η Ελλάδα

«Mεγάλη ανησυχία για τις καλοκαιρινές διακοπές!», γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild δίνοντας ταυτόχρονα και τη λύση.

«Αν και το καλοκαίρι είναι πολύ κοντά, φέτος τα σχέδια των διακοπών συνεχίζουν να εκκρεμούν καθώς με την πανδημία του κοροναϊού εκατομμύρια πολίτες δεν ξέρουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση εν μέσω πανδημίας της νόσου Covid-19».

Η κυβέρνηση του Βερολίνου εξέδωσε παγκόσμια ταξιδιωτική οδηγία για τους τουρίστες μέχρι τουλάχιστον τις 14 Ιουνίου. «Οι Γερμανοί δεν πρέπει όμως να συνεχίσουν να ανησυχούν για τις διακοπές τους καθώς μέσα σε αυτή την αναμπουμπούλα, μία χώρα τους δίνει ελπίδα! Η Ελλάδα», σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας «Bild».

Ο Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας Χάρης Θεοχάρης έχει συγκεκριμένες ιδέες, όπως για τις διακοπές σε παραθαλάσσια μέρη.

«Έχουμε ένα σχέδιο για την υποστήριξη του ελληνικού τουρισμού. Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες αλλά σύμφωνα με τους κανονισμούς υγείας», δήλωσε o υπουργός Χάρης Θεοχάρης από το βήμα της βουλής.

Τι περιλαμβάνει το τουριστικό σχέδιο της Ελλάδας

-Το σχέδιο παρέχει πρωτόκολλα υγείας για ξενοδοχεία, μαρίνες, σκάφη αναψυχής και πούλμαν.

Στα αεροπλάνα θα λειτουργήσουν τα λεγόμενα «διαβατήρια υγείας».

Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβάλλονται στα απαραίτητα τεστ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν μολυνθεί από τη νόσο.

Ο Έλληνας υπουργός θεωρεί ότι μέτρα όπως αυτά μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη.

Ο στόχος του: συνολικά, πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες, σύμφωνα με τις οποίες να μην διακινδυνεύει ούτε η υγεία των κατοίκων, ούτε των επισκεπτών αλλά ούτε και η φήμη των ταξιδιωτικών προορισμών.

Ο Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας βασίζεται στη διεθνή συνεργασία. Μέσω της διπλωματίας θα πρέπει να εξασφαλιστεί η υποστήριξη άλλων χωρών. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχτεί τουρίστες. Κατά συνέπεια, οι διμερείς συμφωνίες με τις αντίστοιχες χώρες πρέπει να συνάπτονται εκ των προτέρων.

– Ένα άλλο κρίσιμο σημείο πρέπει να είναι οι κρατικές επιδοτήσεις. Για τη συγκεκριμένη εφαρμογή του μέτρου, τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας θέλουν να παρέχουν σε ό,τι αφορά την στρατηγική του τουρισμού συγκεκριμένα και προσιτά οικονομικά πακέτα.

Το ζήτημα: Η κυβέρνηση αναλαμβάνει ένα μέρος των μισθών της τουριστικής βιομηχανίας σε συνεννόηση με τους αντίστοιχους δήμους, εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες, γιατί μόνο τότε θα μπορούν να πληρώνουν μειωμένα τέλη για χρήση δρόμων στους εξωτερικούς τους χώρους.

– Πρέπει επίσης να υπάρχει μια μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία για την προσέλκυση τουριστών. Θα πρέπει να είναι ήδη έτοιμη τις επόμενες εβδομάδες.

Η καινοτομία: Αντί των κλασικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας, όπως καλό φαγητό και τυρκουάζ νερά , αυτή θα πρέπει να δώσει έμφαση στη λειτουργία της διαχείρισης κρίσεων και της ασφάλειας απέναντι στη νόσο Covid-19.

Κι αυτό γιατί μέχρι σήμερα υπήρξαν σχετικά λίγα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα. Για την ολοκλήρωση της τουριστικής εκστρατείας, το ελληνικό σχέδιο προβλέπει την ενίσχυση επαφών με τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και τα διεθνών μέσων ενημέρωσης. Για παράδειγμα, με το ταξιδιωτικό πρακτορείο TUI είχε ήδη τις πρώτες επαφές.

Telegraph: Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που πρέπει να επισκεφθεί κάποιος μετά τον κοροναϊό

Ως ιδανικό προορισμό διακοπών παρουσιάζει την Ελλάδα και η βρετανική Telegraph, που μάλιστα σημειώνει ότι η χώρα μας «δεν έχει ανταγωνιστή». Στο ρεπορτάζ γίνεται αφιέρωμα στις ομορφιές της Ελλάδας, ενώ ο συντάκτης αναφέρεται σε όλα όσα πρέπει να αναζητήσει ένας ξένος τουρίστας στην Ελλάδα.

Οι διακοπές στο εξωτερικό έχουν απαγορευτεί για τους κατοίκους της Μεγάλης Βρετανίας εδώ και περίπου μία εβδομάδα. Ωστόσο για τον Όλιβερ Σμιθ της Telegraph το διάστημα φαντάζει μεγαλύτερο, αφού δεν έχει φύγει για ταξίδι εδώ και πολύ καιρό.

Αν και το επόμενο ταξίδι του ήταν προγραμματισμένο για τα τέλη Μαΐου, με προορισμό την Ελβετία και τις ιταλικές λίμνες με τρένο, ο δημοσιογράφος θεωρεί ότι είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί.

«Θα ήθελα να σκέφτομαι πως μέχρι τον Σεπτέμβριο θα μας έχει δοθεί το πράσινο φως για να ξεφύγουμε από τις δικές μας ακτές. Αν συμβεί αυτό, θα έχω περάσει έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς να φύγω εκτός Αγγλίας. Και υπάρχει μια χώρα που θα ήθελα να επισκεφθώ πάνω από όλες τις υπόλοιπες», γράφει.

Ο Σμιθ αναφέρει ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα θελήσουν να περάσουν διαφορετικά τις διακοπές τους, ενδεχομένως σε κάποιους εξωτικούς προορισμούς. «Όχι όμως εγώ. Θα ψάξω για κάτι οικεία καθησυχαστικό, μια χώρα που γνώρισα και αγαπώ, όπου οι καλές διακοπές είναι εγγυημένες».

Ο προορισμός των ονείρων του είναι ένα μέρος όπου οι Βρετανοί είναι πάντα ευπρόσδεκτοι με ανοιχτές αγκάλες και όπου ο ήλιος λάμπει πάντα. Αυτό που θέλει είναι η παρθένα νησιωτική ζωή, τα ανεπιτήδευτα φαγητά και καταλύματα, οι ήσυχες παραλίες, βόλτες σε καταπράσινα λιβάδια και μια πλήρη απομάκρυνση από τις πιέσεις της σύγχρονης ζωής.

«Εάν τα 35 χρόνια ταξιδιωτικής εμπειρίας μού έχουν διδάξει κάτι, είναι πως μια χώρα πάνω από όλες παρέχει σε αφθονία αυτά τα βασικά συστατικά: η Ελλάδα. Έχω επισκεφθεί 8 από τα νησιά της όλα αυτά τα χρόνια (κατά σειρά: Σκιάθος, Παξοί, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Σκόπελος, Μύκονος και Τήνος) και δεν είχα ποτέ κακή εμπειρία. Εντάξει, οι ορδές των τουριστών στη Μύκονο για selfies ήταν μια φρικτή εμπειρία, αλλά αυτή είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα», αναφέρει.

Μάλιστα, παραθέτει τι σημαίνει τέλειες διακοπές στα νησιά και κάνει προτάσεις τους αναγνώστες, ελπίζοντας ότι θα βρεθεί στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο.

Ο Σμιθ προτείνει να χρησιμοποιήσει κανείς το φέρι μποτ για να φτάσει σε ένα γραφικό ελληνικό λιμάνι, κάτι που θα τον χαλαρώσει αμέσως. «Αν μάλιστα η άφιξή σας περιλαμβάνει και το ταξίδι με ένα μικρό πλοίο ή βάρκα, τότε σίγουρα θα καταλήξετε σε ένα νησί με λιγότερους επισκέπτες» προσθέτει.

Δεν παραλείπει δε να προτείνει και ελληνικά νησιά ή περιοχές που θεωρεί ότι αποτελούν εξαιρετικές επιλογές, όπως η Σκόπελος, η Τήνος, η Λευκάδα, τα Σφακιά, την Καρυά, και την Κεφαλονιά. Προτείνει δε διαμονή σε βίλα ή κοντά σε παραδοσιακό χωριό, χωρίς αυτοκίνητα. Καλεί δε τους αναγνώστες να επισκεφθούν και μοναστήρια, που τα περισσότερα διαθέτουν αυλές, ένα σκοτεινό παρεκκλήσι και πουλιά σε κλουβιά. «Μερικά, αν είστε τυχεροί, θα έχουν μόνο έναν γκρινιάρη μοναχό, ο οποίος σε ευγνωμοσύνη για τα χρήματα που μπορεί να ρίξετε στο παγκάρι, θα σας ράνει με μια κολόνια» γράφει.

Φυσικά από τις προτάσεις τους δεν λείπει και η παραδοσιακή ελληνική ταβέρνα, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος.

Euronews: Πώς η Ελλάδα κέρδισε το πρώτο στοίχημα κατά του κορωνοϊού

Την ίδια ώρα, το Euronews με εγκωμιαστικά σχόλια αναφέρεται στην επιτυχία της Ελλάδας και του μηχανισμού να ανταποκριθεί στη μάχη κατά του κοροναϊού.

Το ευρωπαϊκό κανάλι έκανε ρεπορτάζ στις εγκαταστάσεις του κέντρου επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και συνέντευξη 8 λεπτών «ενός από τους πρωταγωνιστές στη μάχη κατά της επιδημίας», όπως τον χαρακτηρίζει, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά.

Μάλιστα αναφέρεται θετικά στους χειρισμούς της χώρας, παραθέτοντας και δηλώσεις ευρωπαίων πολιτών, που εκφράζουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ότι «μπορεί να σταματήσει τον κοροναϊό» και αναζητά τη «συνταγή» της επιτυχίας ρωτώντας τον Νίκο Χαρδαλιά.

Ο κ. Χαρδαλιάς απέδωσε την επιτυχία στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για την άμεση λήψη των περιοριστικών μέτρων και ύστερα στις δομές υγείας, που όπως είπε διπλασίασαν τις ΜΕΘ, αλλά κυρίως στον επιχειρησιακό μηχανισμό ιχνηλάτησης και τη διασφάλιση της καραντίνας.

«Είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα της ιχνηλάτησης. Νομίζω είναι από τα ζητήματα που έκανε τη διαφορά στη χώρα μας. Διότι από το πρώτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε μια διαδικασία ώστε για κάθε κρούσμα να μπορούμε να έχουμε σε πρώτο χρόνο όλες τις high και low risk επαφές του. Στεγανοποιήσαμε όλους τους διαφορετικούς κύκλους διασποράς του ιού σε κάθε περιοχή. Έτσι ώστε να μην έχουμε το φαινόμενο οι κύκλοι αυτοί να εξαπλώνονται. Κι όταν κάποιος κύκλος βρεθεί σε θέση να τέμνει κάποιον άλλο δημιουργείται ένα φαινόμενο χιονοστιβάδας», υπογραμμίζει στο Euronews ο κ. Χαρδαλιάς.

Επίσης, ανέφερε ότι τα δύο βασικά εργαλεία ήταν η παρακολούθηση της πορείας της υγείας του πληθυσμού, μέσω μιας πλατφόρμας, σε επίπεδο δήμων και περιφέρειας, ο εντοπισμός όσων έπρεπε να τεθούν σε απομόνωση 14 ημερών και ο έλεγχος, από την αστυνομία κυρίως, ώστε να μείνουν στο σπίτι τους. Μάλιστα, 28.000 κάτοικοι της Ελλάδας ή επισκέπτες τέθηκαν σε απομόνωση 14 ημερών με επιτυχία.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Χαρδαλιάς στην ανάγκη στενής συνεργασίας όλων των χωρών ειδικότερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην επόμενη φάση και τονίζει ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και το δεύτερο κύμα της νόσου που μπορεί να έλθει από το φθινόπωρο».

Για το πότε υπολογίζει να ανοίξουν και τα άλλα αεροδρόμια της Ελλάδας, πλην του «Ελευθέριος Βενιζέλος», που είναι και το μόνο που λειτουργεί, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι θα εξαρτηθεί από την γενικότερη κατάσταση στην Ευρώπη και στον κόσμο, και πιθανόν να έχουμε μια εικόνα σε λίγες εβδομάδες.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr