Σάββατο 13 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γεωργιάδης: Στόχος η θέσπιση φορολογικών κινήτρων για ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης

Γεωργιάδης: Στόχος η θέσπιση φορολογικών κινήτρων για ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης

«Είναι στους στόχους της κυβέρνησης φορολογικές απαλλαγές που θα λειτουργούν ως κίνητρα για ιδιωτική ασφάλιση αλλά η πανδημία έχει ανατρέψει τον οικονομικό σχεδιασμό» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης.

Στους κυβερνητικούς στόχους περιλαμβάνεται η θέσπιση φορολογικών απαλλαγών, που θα λειτουργούν ως κίνητρα για ιδιωτική ασφάλιση, σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης στο σημερινό Webconference της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος με θέμα: «Ασφαλιστικός κλάδος: η πρόκληση της επόμενης μέρας».

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η πανδημία έχει ανατρέψει τον οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, πλην όμως ζητήματα όπως η θέσπιση φορολογικών κινήτρων για ασφάλιση ακινήτων έναντι φυσικών καταστροφών και η ανάπτυξη του δεύτερου ασφαλιστικού πυλώνα θα υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας.

Ο πρόεδρος της ένωσης, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου εστίασε την ομιλία του στην ανάγκη υλοποίησης της κυβερνητικής δέσμευσης για θέσπιση φορολογικών κινήτρων στην ασφάλιση της κατοικίας και ζήτησε να μην αποτελέσει η πανδημία την αφορμή για να ξεχαστούν προηγούμενες υποσχέσεις προς τον κλάδο.

Φορολογικά κίνητρα στις ασφαλίσεις ζωής ζήτησαν εκτός από τον πρόεδρο της ΕΑΕΕ και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο εκπρόσωπος των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, Δημήτρης Γαβαλάκης και ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει στους στόχους της φορολογικές απαλλαγές που θα λειτουργούν ως κίνητρα για ιδιωτική ασφάλιση, αλλά δεν μπορεί άμεσα να τις υλοποιήσει στο βαθμό που αυτός ο στόχος έρχεται σε αντίθεση με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας.

Στουρνάρας : Η πανδημία έδειξε το έλλειμμα της ιδιωτικής ασφάλισης

Στην συζήτηση συμμετείχε και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος υποστήριξε πως οι τράπεζες είναι σε θέση φέτος να δανείσουν επιπλέον 15 δισ. ευρώ αυξάνοντας την πιστωτική τους επέκταση και τονώνοντας την οικονομία.

Σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ σημείωσε πως μέχρι σήμερα δεν έχουμε κανένα λόγο να αποκλείουμε το θετικό σενάριο που προβλέπει ύφεση της τάξεως του 4%-5% για φέτος.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η πανδημία έδειξε το έλλειμμα της ιδιωτικής ασφάλισης στην ελληνική οικονομία, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες συγκαταλέγεται και το κεφαλαιοποιητικό σκέλος του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας σημείωσε ότι η κρατική στήριξη υπολείπεται σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης και σχετικά με τις ασφαλιστικές εταιρείες εκτίμησε ότι θα μπορούσαν να έχουν ρόλο σε περίπτωση που υπάρξει νέα φάση πανδημίας.

Ο κ. Σαρρηγεωργίου τοποθετήθηκε και για άλλα θέματα και ανέφερε την άποψή του ότι θεωρεί λάθος την επιστροφή ασφαλίστρων στον κλάδο αυτοκινήτου, με αιτιολογία ότι μειώθηκε ο αριθμός των ατυχημάτων για 1,5 μήνα.

Από τους μεγαλύτερους επενδυτές οι ασφαλιστικές

Επίσης σημείωσε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες με χαρτοφυλάκιο 14,5 δισ. ευρώ αποτελούν το μεγαλύτερο επενδυτή στη χώρα και όπως η κυβέρνηση συνομιλεί ορθώς με όσους επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα, το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με τον ασφαλιστικό κλάδο:

«Διαθέτουμε 14,5 δισ. ευρώ μακροπρόθεσμες επενδύσεις και μόλις 2-3 εξ’ αυτών είναι τοποθετημένες ελληνικά ομόλογα. Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε απ’ ευθείας για πρόσθετη τοποθέτησή μας».

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου, εκτός από την ανάγκη θέσπισης φορολογικών κινήτρων στην ιδιωτική ασφάλιση, εστίασε στο ότι πρέπει να μειωθεί η αυξημένη έμμεση φορολόγηση των ασφαλιστικών προϊόντων, καθώς και να υλοποιηθούν ΣΔΙΤ προς όφελος του πολίτη.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, τόνισε πως το 45% των επιχειρήσεων που έχει προβλήματα λόγω της προηγούμενης κρίσης δεν έχει πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και δεν μπορεί να επωφεληθεί από τα κυβερνητικά μέτρα.

Ο κ. Γαβαλάκης εξέφρασε το φόβο του προς την Τράπεζα της Ελλάδος και την κυβέρνηση, σχετικά με την υιοθέτηση αθέμιτων πρακτικών από τις τράπεζες που πλήττουν τον ανταγωνισμό σε βάρος των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, ιδίως τώρα που, όπως είπε, λόγω του Covid-19 οι πελάτες θα έρθουν σε στενότερη επαφή με τις τράπεζες.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Στουρνάρας απάντησε πως δεν υπάρχει σήμερα σχετικό πρόβλημα, ενώ ο κ. Γεωργιάδης τάχθηκε υπέρ του ελεύθερου ανταγωνισμού καλώντας αυτούς που πλήττονται να προβούν σε καταγγελίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Εκεί που δεν έφτασε ποτέ κανείς άλλος Έλληνας -σε μια σεζόν- στα κύπελλα Ευρώπης (vids)

Ο Κώστας Φορτούνης κάνει πράγματα που νομίζαμε πως δεν υπάρχουν στα μέρη μας και…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 13 Απριλίου 2024