Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η κρίση, οι Κροίσοι και οι προτάσεις τους...

Η κρίση, οι Κροίσοι και οι προτάσεις τους…

Οι ΠΑΕ ανακάλυψαν τη χαρά της δημιουργίας εντυπώσεων μέσω «κύκλων», «δημοσιογράφων», «καναλιών», «εφημερίδων» κ.τ.λ. και νομίζουν πως αυτό κυρίως είναι η δουλειά τους.

Εγινε στους έλληνες ποδοσφαιριστές πρόταση μείωσης συμβολαίων της τάξης του 25% και του 33%; Σύμφωνα με πληροφορίες των αρμόδιων ρεπόρτερ «ναι, έγινε». Σύμφωνα με τη Σούπερ Λίγκα «όχι, δεν έγινε». Μολονότι στην προκειμένη περίπτωση πιστεύω τους ρεπόρτερ πιο πολύ από τη Λίγκα, λέω ότι παραδόξως μπορεί να έχουν και οι δυο δίκιο.

Οι ρεπόρτερ σίγουρα δεν έβγαλαν από το μυαλό τους την πρόταση και τις λεπτομέρειές της: κανείς δεν ξύπνησε και έγραψε το 25% και το 33% γιατί είδε τα μαγικά αυτά νούμερα στον ύπνο του. Από την άλλη και η Λίγκα μπορεί να λέει αλήθεια ότι δεν έκανε τέτοιες προτάσεις διότι τυπικά μπορεί με τους εκπροσώπους του ΠΣΑΠ να μη συναντήθηκε το προεδρείο της – το λέω γιατί με βάση όσα έγιναν γνωστά οι παίκτες μίλησαν με μια αντιπροσωπεία παραγόντων του ΠΑΟ, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ. Από την άλλη δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η Λίγκα, αν η συνάντηση αυτή έγινε χωρίς την εξουσιοδότησή της, δεν βγάζει μια ανακοίνωση που να την καταδικάζει. Και δεν καταλαβαίνω πώς γίνεται σε αυτή την συνάντηση, αν είναι άτυπη, να είναι μεταξύ των παρόντων και ο νομικός σύμβουλος της Λίγκας Γιάννης Οικονομάκης, που είναι και σοβαρός άνθρωπος και σίγουρα δεν θα πήγαινε να συναντήσει τους ποδοσφαιριστές για να κάνει πλάκα μαζί τους.

Συμμαχία

Τι πιστεύω εν τέλει; Πως ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟ, που συζητάνε καιρό τώρα και την αναζωπύρωση της παλιάς Συμμαχίας τους ενόψει των εκλογών της ΕΠΟ, πήγαν στη σύσκεψη με τους παίκτες έχοντας ενημερώσει το προεδρείο της διοργανώτριας Αρχής: απλά όταν έγινε γνωστό το τι προτείνανε στους παίκτες, φοβήθηκαν τα αρνητικά σχόλια που θα προκαλούσε μια τέτοια πρόταση και έβαλαν τον Μηνά Λυσάνδρου, τον πρόεδρο της Λίγκας να τη διαψεύσει. Αυτός το έκανε, αλλά η πρόταση μοιάζει να υπάρχει και θα δούμε προσεχώς αν γίνει δεκτή από τους παίκτες. Με δεδομένο ότι έχει ολοκληρωθεί η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος πάντως είναι άδικη.

Είναι φανερό πως οι παράγοντες των συγκεκριμένων ομάδων, όταν προτείνουν 33% μείωση των συμβολαίων, δεν προσπαθούν να μοιραστούν ένα μέρος της ζημιάς με τους παίκτες, αλλά να τους τη φορτώσουν! Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς ότι τους έχουν στερήσει και το δικαίωμα της προσφυγής για χρέη μέχρι τα τέλη Ιουνίου, τότε το πράγμα γίνεται ακόμα χειρότερο: θα ήταν πρέπων να ζητήσουν από τους παίκτες, όπως οι υπόλοιποι κυκλοφοράμε με μάσκες, αυτοί να κυκλοφοράνε με φέσι…

Ιστορίες

Γενικά και στις συζητήσεις για τις μειώσεις των συμβολαίων των παικτών οι θεσμικές μας Αρχές προτιμούν τις επικοινωνιακές φανφάρες από την πραγματική ενημέρωση: το αποτέλεσμα είναι να «χτίζονται» ιστορίες για τα μάτια του κόσμου και να αλληλοδιαψεύδονται οι πάντες. Σε κάθε περίπτωση είτε χτίζοντας εντυπώσεις, είτε μοιράζοντας διαψεύσεις παίζεις ένα κρυφτούλι από την πραγματικότητα εντελώς ανόητο, ενώ θα έπρεπε απλά να διαχειριστείς ένα πρόβλημα. Αφού μειώσεις θα κάνεις, τι διάβολο σε νοιάζει μη χαλάσει η εικόνα ότι είσαι μεγιστάνας κ.τ.λ.; Αν καίγεσαι για αυτό και θες οι οπαδοί να πιστεύουν πως είσαι τεράστιος λεφτάς και δεν έχεις πρόβλημα, βγαίνεις και λες πως θα σεβαστείς τα συμβόλαια που έχεις υπογράψει και σου λένε όλοι μπράβο. Αλλά αφού δεν θα το κάνεις (γιατί κανένας στη Γη δεν θα το κάνει), τι τις θέλεις τις διαψεύσεις; Ανέλαβε τις ευθύνες σου και προχώρα.

Λάσπη

Οι ΠΑΕ ανακάλυψαν τη χαρά της δημιουργίας εντυπώσεων μέσω «κύκλων», «δημοσιογράφων», «καναλιών», «εφημερίδων» κ.τ.λ. και νομίζουν πως αυτό κυρίως είναι η δουλειά τους. Την Κυριακή το βράδυ ακούστηκε π.χ. από τον Γιώργο Μπαντή, συνδικαλιστή του ΠΣΑΠ, ότι «κάποιες ΠΑΕ, τρεις συγκεκριμένα, έχουν να πληρώσουν από τον Οκτώβριο του 2019». Κάποιοι ανέλαβαν να βγάλουν στο φως τα ονόματα των ομάδων με προφανή σκοπό να τις λασπώσουν στα μάτια της κοινής γνώμης ή να δημιουργήσουν φοβίες για τη βιωσιμότητά τους στα μάτια των οπαδών τους. Αναφέρθηκε π.χ. αμέσως ότι μια σχετική δήλωση έκανε ο παίκτης του Αρη Ντάνιελ Λάρσον – ο οποίος τη διέψευσε.

Ομως αν κάτι είναι αξιοσημείωτο δεν είναι η διάψευση: είναι το χτίσιμο μιας εντύπωσης. Πολλές ΠΑΕ πληρώνουν τα συμβόλαια των παικτών σε τέσσερις δόσεις – ή και σε πέντε. Η πρώτη καταβάλλεται τον Ιούλιο, όταν ο παίκτης υπογράφει, η δεύτερη τον Οκτώβριο, η τρίτη συνήθως τον Μάρτιο και η τέταρτη με τη λήξη του πρωταθλήματος: όποια ΠΑΕ δεν έχει πληρώσει μετά τον Οκτώβριο χρωστά μία δόση συμβολαίου. Κακώς βέβαια, αλλά το πράγμα δεν είναι και τόσο τραγικό ειδικά στις μέρες μας.

Πλαίσιο

Το αστείο στην περίπτωση είναι ότι τα παιχνίδια των εντυπώσεων, που παίζουν οι ΠΑΕ, στο τέλος δημιουργεί ένα πλαίσιο που δεν βοηθά και τις ίδιες. Διότι όπως αυτές διακινούν φήμες, παίζοντας με τις μισές αλήθειες, το ίδιο μπορεί να κάνει κι όποιος άλλος θέλει στοχεύοντας στη δημόσια εικόνα των ποδοσφαιροπαραγόντων που δεν είναι και η καλύτερη. Αυτό είναι πολύ εύκολο, όταν μάλιστα βρίσκει και συμμάχους όπως η Νova π.χ.

Νova

Την περασμένη Παρασκευή το συνδρομητικό κανάλι έβγαλε ανακοίνωση λέγοντας ότι δεν χρωστά τίποτα στις ομάδες, ότι μέχρι την αναβολή της αγωνιστικής δραστηριότητας όλες πληρώθηκαν κανονικά και ότι ακόμα περιμένει προτάσεις για το τι θα γίνει στη συνέχεια. Οι ΠΑΕ που πήγαν και μίλησαν με τον ΠΣΑΠ θέλουν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι οι ποδοσφαιριστές όχι μόνο δεν δέχονται να συζητήσουν τις απαραίτητες μειώσεις, αλλά διακινούν και fake news με τις προτάσεις που τους έγιναν.

Οι παίκτες, από τη μεριά τους, μπορεί απλά να πάρουν την ανακοίνωση της Nova και να ισχυριστούν ότι οι ΠΑΕ μολονότι μέχρι τον Μάρτιο έχουν εισπράξει το τηλεοπτικό τους συμβόλαιο, εν τούτοις θέλουν να τους στερήσουν χρήματα που αφορούν μήνες δουλειάς, που έγινε κανονικά. Ο Μπαντής, όταν λέει ότι δυστυχώς τους κάνουν προτάσεις ψαλιδίσματος των δεδουλευμένων, αυτό ακριβώς εννοεί.

Κροίσοι

Τι θέλω να πω; Οτι τα παιχνίδια με την επικοινωνία είναι, ειδικά αυτές τις μέρες, μια αληθινή κουταμάρα. Τα προβλήματα επιβάλλουν να καθίσουν όλοι στο τραπέζι και να βρουν την καλύτερη λύση χωρίς να σκέφτονται τις εντυπώσεις. Ειδικά οι μεγαλομέτοχοι των ΠΑΕ, αν παίξουν στο παιχνίδι των εντυπώσεων, θα βγουν οικτρά χαμένοι. Διότι στους περισσότερους τα χρήματα δεν περισσεύουν. Κι αν εξακολουθούν να παριστάνουν ότι οι ίδιοι είναι Κροίσοι κ.τ.λ., το καλοκαίρι θα τους ζητάνε οι οπαδοί «μεταγραφές αεροδρομίου» που σίγουρα δεν πρόκειται να γίνουν. Και η μουρμούρα των οπαδών είναι πάντα χειρότερη από αυτή των ποδοσφαιριστών π.χ.

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024