Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσαρμογή χωρίς αναίρεση αρχών

Προσαρμογή χωρίς αναίρεση αρχών

Οι εικόνες στο Σύνταγμα με την απόλυτα οργανωμένη και συμβολική τελετουργία τους φάνηκε πάντως να ενοχλεί πολλούς.

Κάνουν διαδηλώσεις στο Ισραήλ, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας για τον κορωνοϊό; Οι εδώ ακραιοκεντρώοι και όψιμοι φίλοι της κυβέρνησης χειροκροτούν. Κάνει το ίδιο το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα και μάλιστα μέρα Πρωτομαγιάς, βλέπουν ανυπακοή, εικόνες Βόρειας Κορέας, εμπράγματο σταλινισμό. Είναι όμως έτσι;

Από την πρώτη στιγμή των αναγκαίων μέτρων αυτοπεριορισμού από την κυβέρνηση, το ΚΚΕ και εν γένει η Αριστερά υπάκουσαν. Οι δυνάμεις που ακόμη διατηρούν κύρος στο μαζικό κίνημα βρήκαν άλλους εναλλακτικούς δρόμους για τις όποιες πολιτικές τους αντιρρήσεις. Στην εκπνοή των μέτρων και ενώ είχε ανακοινωθεί η σταδιακή άρση τους, με κυβερνητική απόφαση ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς (που δεν είναι λουλούδια και χαρούμενοι πολίτες σε λιβάδια) μεταφερόταν στις 9 του Μάη και ενώ είχε ήδη ανακοινωθεί από τα σωματεία του ΠΑΜΕ πως θα γίνονταν συμβολικές δράσεις και με όλους τους όρους προστασίας – δηλαδή χωρίς μαζικά συλλαλητήρια και πορείες.

Και εδώ μπήκε το εύλογο ερώτημα: συμβολικές δράσεις με κινητοποίηση μόνο κάποιων δυνάμεων την 1η Μάη ή μαζικό φτου ξελευτερία στις 9 του Μάη και όποιον πάρει ο κορωνοϊός; Και κάτι ακόμη: είναι αλήθεια η Πρωτομαγιά κινητή εορτή που καθορίζεται με κυβερνητικές αποφάσεις ή διεθνής εργατικός εορτασμός που έχει και ελληνικό σκέλος;

Οι εικόνες στο Σύνταγμα με την απόλυτα οργανωμένη και συμβολική τελετουργία τους φάνηκε πάντως να ενοχλεί πολλούς. Μερικοί εξ αυτών ήταν εκείνοι – όπως προαναφέρεται – που αποθέωναν τους διαδηλωτές στο Ισραήλ επειδή τήρησαν τα ίδια μέτρα. Οι ίδιοι είναι που αποθεώνουν τους «μάρτυρες» αριστερούς του ’50, αλλά όταν οι σημερινοί κάνουν αγώνες τούς θέλουν στην πολιτική πυρά. Οι ίδιοι είναι που επιχαίρουν την πειθαρχία και τη συνέπεια του ΚΚΕ, μέχρι αυτή να διαφανεί ως οργανωμένη αντιπρόταση στη λιτότητα και στη νέα «βαρβαρότητα».

Η Αριστερά όμως δεν είναι θεματικό πάρκο συνεπών εξωτικών πτηνών. Και η Πρωτομαγιά στα μέρη μας κουβαλάει σελίδες ανυποταξίας. Θεσσαλονίκη 1936, Καισαριανή 1944. Η εικόνα του Συντάγματος έδειξε τι σημαίνει θεσμική ανυπακοή. Ο ίδιος λαός που αποθεώθηκε για την πειθαρχία του στα περιοριστικά μέτρα για τον ιό τώρα κατακεραυνώθηκε για τη διαδήλωση έξω από τη Βουλή – ίδια με της Πορτογαλίας παρεπιπτόντως.

Κι όμως, αυτή η εικόνα έδειξε κάτι βαθύτερο, πέραν ακόμη και των οργανωτικών αρετών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ: πως ανάλογα με τη συγκυρία μπορείς να προσαρμοστείς χωρίς να αναιρείς τις αρχές σου. Και πως αν το εργατικό κίνημα άκουγε τους όψιμους χειροκροτητές του που μεταβλήθηκαν σε σταυρωτές του, πιθανώς δεν θα μιλούσαμε ούτε για οκτάωρο σήμερα, ούτε για κάποιο κεκτημένο.

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024