Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Ελεύθερη Ελλάδα, αλλά με αυστηρές συστάσεις, μάσκες και αγωνία

Κοροναϊός : Ελεύθερη Ελλάδα, αλλά με αυστηρές συστάσεις, μάσκες και αγωνία

Κυβέρνηση κι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή και προειδοποιούν ότι δεν αποκλείεται να επιστρέψουμε στις απαγορεύσεις σε περίπτωση που υπάρξει πισωγύρισμα με τον κοροναϊό.

Το 10ήμερο της αγωνίας θα ζήσουν από σήμερα κυβέρνηση, επιστήμονες και βεβαίως οι πολίτες. Η επιστροφή στη νέα κανονικότητα ξεκίνησε από σήμερα τα ξημερώματα, το lockdown όπως το ξέραμε τις τελευταίες εβδομάδες είναι παρελθόν, ο κόσμος μπορεί και κινείται πιο ελεύθερα, η οικονομική δραστηριότητα ξεκινά και τα επαγγέλματα προσπαθούν να προσαρμοστούν.

Όμως, η άρση των μέτρων και η μετάβαση στις επόμενες φάσεις της «απελευθέρωσης» θα κριθεί τις επόμενες 10 ημέρες, ουσιαστικά μέχρι τις 15 Μαίου όπου θα υπάρχουν τα πρώτα επιδημιολογικά στοιχεία για την πορεία του κοροναϊού.

Αν η μαζική πλέον επιστροφή στους δρόμους, χωρίς περιορισμό στις μετακινήσεις, το άνοιγμα κάποιων καταστημάτων και φυσικά των σχολείων οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων τότε θα οδηγηθούμε σε άλλες καταστάσεις.

Κυβέρνηση κι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή και προειδοποιούν ότι δεν αποκλείεται να επιστρέψουμε στις απαγορεύσεις σε περίπτωση που υπάρξει πισωγύρισμα με τον κοροναϊό.

Αν η μετάβαση από το «μένουμε σπίτι» στο «μένουμε ασφαλείς και υγιείς» δεν είναι επιτυχημένο, τότε ο εφιάλτης των περιορισμών θα επιστρέψει.

Η πιο μεγάλη μάχη

Η πιο μεγάλη μάχη κατά του ιού ξεκινά από σήμερα με πολλά χαμόγελα λόγω του μικρού αριθμού των κρουσμάτων και των θανάτων. Το ΕΣΥ άντεξε, είναι πιο θωρακισμένο πλέον και το ιατρικό προσωπικό ξέρει τι έχει να πολεμήσει.

Με τη βοήθεια του καιρού ο κοροναϊός μπορεί να εξαφανιστεί, εκτός κι αν τα μέτρα ασφαλείας που έχουν σχεδιαστεί και οι οδηγίες που έχουν δοθεί δεν εφαρμοστούν. Τότε μπορεί και ο Μάιος αλλά και όλο το καλοκαίρι να είναι δύσκολα.

Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν αύξηση των κρουσμάτων λόγω της χαλάρωσης των μέτρων. Ωστόσο, κοιτούν πάντα την καμπύλη και τον δείκτη R που δείχνει αν η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο.

Κι επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι η φάση που ξεκίνησε σήμερα είναι δυσκολότερη από την προηγούμενη.

«Η νόσος συνεχίζει να βρίσκεται σε έξαρση. Η χώρα μας κατάφερε να το ελέγξει και αύριο ξεκινάμε καινούργια φάση. Η δυσκολία δεν έχει περάσει, δεν θα γυρίσουμε ακόμα στο πώς ζούσαμε. Ξεκινάμε να μπαίνουμε σε σχετική κανονικότητα με μικρά και σταθερά βήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λοιμωξιολόγος και Διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, που αντικαθιστούσε τον Σωτήρη Τσιόδρα στη σημερινή ενημέρωση.

Πρώτα από όλα να σκεφτόμαστε τα προσωπικά μέτρα υγιεινής, δηλαδή τις αποστάσεις ασφαλείας, τον συχνό καθαρισμό των χεριών και τη χρήση μασκών, ανέφερε και πρόσθεσε σχετικά με τις μάσκες ότι κατά τη διάρκεια περιορισμού στο σπίτι η χρήση μάσκας δεν ήταν προτεραιότητα, ωστόσο τώρα που αίρονται οι περιορισμοί πρέπει να δώσουμε σημασία στη μάσκα, ως συμπληρωματικό μέσο.

Και μπορεί, λοιπόν, οι 1.008 ώρες καραντίνας να τέλειωσαν, τα SMS και οι βεβαιώσεις μετακίνησης να μην υπάρχουν όμως, η νέα κανονικότητα δεν θα είναι καθόλου εύκολη.

Η μάσκα μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας και θα πρέπει να την χρησιμοποιούμε σε πολλές δραστηριότητές μας.

Η μάσκα από τις 6 το πρωί της Δευτέρας  θα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες  σε: Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, Ταξί, ασανσέρ, νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Διαγνωστικά Κέντρα.

Για τους εργαζόμενους είναι υποχρεωτική σε: Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ταξί. Σούπερ μάρκετ
Καταστήματα τροφίμων, στα τμήματα που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα (πχ: κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, φούρνοι κτλ). Ιατρεία, νοσοκομεία και Διαγνωστικά Κέντρα, Κομμωτήρια και Κέντρα Αισθητικής.

Ποια καταστήματα επαναλειτουργούν

Από σήμερα 4 Μαΐου επαναλειτουργούν τα εξής καταστήματα:

  • Βιβλιοπωλεία
  • Καταστήματα εφημερίδων και γραφικής ύλης
  • Καταστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού
  • Καταστήματα τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού
  • Καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού
  • Καταστήματα ανθέων
  • Υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων (ΚΤΕΟ)
  • Κομμωτήρια, κουρεία κέντρα αισθητικής
  • Υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων
  • Καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας

Επί της ουσίας επιστρέφει το 10% περίπου των επαγγελματιών – εργαζομένων και των επιχειρήσεων που αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού.

Σημειώνεται ωστόσο ότι όπως ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς οι δραστηριότητες ευεξίας σε γυμναστήρια δηλαδή το μασάζ, οι ατομικές προπονήσεις, πιλάτες, γιόγκα, δεν επιτρέπονται. «Η οποιαδήποτε άσκηση αυτών των δραστηριοτήτων θα συμπαρασύρει σε επίπεδο διοικητικών προστίμων και λοιπών συνεπειών, όλη την επιχείρηση», υπογράμμισε.

Λειτουργία με κανόνες

Η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, θα γίνει με κανόνες: Στους εξωτερικούς χώρους εστίασης επί παραδείγματι, η απόσταση ορίζεται στα δύο μέτρα μεταξύ των ατόμων και θα πρέπει να βρίσκεται ένας πελάτης ανά 3 τ.μ. και ως τέσσερα άτομα ανά τραπέζι.

Στα γραφεία, η απόσταση ορίζεται σε ένα άτομο ανά 10 τ.μ. και απόσταση ενάμισι μέτρο.

Σε σχολεία, Πανεπιστήμια και φροντιστήρια, η απόσταση ορίζεται σε ένα άτομο ανά εφτά τ.μ. και απόσταση ενάμισι μέτρο

Σε χώρους λατρείας, η απόσταση ορίζεται σε ένα άτομο ανά 10 τ.μ. και απόσταση ενάμισι μέτρο.

Σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων η απόσταση ορίζεται στο ενάμισι μέτρο και θα πρέπει να υπάρχει απόσταση ενός πελάτη ανά 15 τ.μ.

Σε λοιπούς ανοιχτούς χώρους, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, καταστήματα λιανικής, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, η απόσταση ορίζεται ενάμισι μέτρο μεταξύ των ατόμων, ενώ προβλέπεται να υπάρχουν τέσσερα άτομα ανά 20 τ.μ.

Σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής η προσέλευση πελατών θα είναι επιτρεπτή μόνο με ραντεβού και καταχώρηση τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας.

Αυξάνονται τα δρομολόγια στα ΜΜΜ

Από τη Δευτέρα ενισχύονται τα δρομολόγια στα ΜΜΜ, με γνώμονα την απρόσκοπτη και ασφαλή μετακίνηση των επιβατών, ενώ θα υπάρξουν και «300 βοηθοί»,επιβατών.Η υποχρεωτική χρήση μάσκας, τόσο για το προσωπικό, όσο και τους επιβάτες, καθώς και την τήρηση των αποστάσεων για να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού.

Στο μετρό (γραμμές 2 και 3) και τον ηλεκτρικό (γραμμή 1) η χρονική απόσταση των δρομολογίων θα κυμαίνεται στα 6 λεπτά, στο τραμ στα 8 λεπτά, ενώ στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, τα οχήματα που θα δρομολογηθούν θα ξεπεράσουν τα 1.000.

Επίσης, θα πραγματοποιείται ελεγχόμενη είσοδος σε σταθμούς, συρμούς και οχήματα, ώστε να επιτευχθεί κατά το δυνατόν, η αναγκαία φυσική απόσταση.

Τι ισχύει για τις Εκκλησίες

Τις πόρτες τους θα ανοίξουν και οι εκκλησίες από τις 4 Μαϊου για ατομική προσευχή των πιστών, με απαγόρευση συναθροίσεων μέχρι 10 άτομα.

Από τις 17 Μαΐου οι λειτουργίες θα μπορούν να γίνονται με συμμετοχή των πιστών με συγκεκριμένους κανόνες, σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε το Σάββατο.

Επιτρέπεται, υπό την ευθύνη του κατά νόμο θρησκευτικού λειτουργού, η προσέλευση φυσικών προσώπων, για ατομική προσευχή και βραχεία παραμονή τους στον χώρο λατρείας.

Ο συνολικός αριθμός των εντός των χώρων λατρείας παρευρισκομένων καθορίζεται σύμφωνα με την αναλογία του ενός (1) ατόμου ανά 10 τ.μ επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση ενός και ημίσεος (1,5) μέτρου μεταξύ τους. Σε περίπτωση που η επιφάνεια του χώρου λατρείας υπερβαίνει τα 500 τ.μ., ως μέγιστος αριθμός παρευρισκομένων ορίζεται ο αριθμός πενήντα (50).

Οι υπεύθυνοι των χώρων λατρείας οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τηρείται ανά πάσα στιγμή ο ανώτατος συνολικός αριθμός, η ως άνω αναλογία αριθμού φυσικών προσώπων/τετραγωνικών μέτρων, η απόσταση μεταξύ τους, καθώς και όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής, ιδίως όσον αφορά σε πρακτικές και αντικείμενα που χρησιμοποιούνται για τις εκδηλώσεις του θρησκευτικού φρονήματος.

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024