Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Greenpeace - WWF: 30.000 φωνές ενάντια στο περιβαλλοντολογικό νομοσχέδιο

Greenpeace – WWF: 30.000 φωνές ενάντια στο περιβαλλοντολογικό νομοσχέδιο

30.000 πολίτες υπογράφουν επιστολή για να σταματήσουν οι εξορύξεις υδρογονανθράκων από προστατευόμενες περιοχές της χώρας. Η επιστολή παραδόθηκε σήμερα στον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη από τη WWF και τη Greenpeace ενόψει της ψήφισης του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου που προγραμματίζεται για αύριο.

Ένα μαζικό αίτημα απευθύνουν 30.000 πολίτες της χώρας στην κυβέρνηση: Να προστατευθεί η Ελλάδα από μια ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική βλάβη σταματώντας την εξόρυξη υδρογονανθράκων από τις προστατευόμενες περιοχές της.

Οι υπογραφές μαζεύτηκαν σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας με πρωτοβουλία των περιβαλλοντικών οργανώσεων WWF και Greenpeace και το κείμενο που τις συνοδεύει κατατέθηκε σήμερα στον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη. Η επιστολή παραδόθηκε στη Βουλή ανήμερα της συζήτησης στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο “Εκσυγχρονισμός της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας” και ενόψει της ψήφισής του, η οποία έχει προγραμματιστεί για αύριο.

Οι οργανώσεις κάνουν λόγο για ένα “νομοσχέδιο- παραγγελία της πετρελαϊκής βιομηχανίας” και για ένα “ κλιματικό έγκλημα και υποθήκευση του φυσικού μας πλούτου και της δημόσιας Υγείας”.

“Με το άρθρο 44 του νομοσχεδίου”, επισημαίνεται στην επιστολή, “για πρώτη φορά επιτρέπονται ρητά οι έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε προστατευόμενες περιοχές της χώρας. Με το άρθρο 110, για πρώτη φορά στερείται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση το αναφαίρετο δικαίωμά της να εγκρίνει ή να απορρίπτει βαριές, επικίνδυνες και ρυπογόνες εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων μέσα στις ίδιες τις δημοτικές εκτάσεις” ενώ μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι “ η πανδημία μας διδάσκει ότι το υγιές φυσικό περιβάλλον είναι ο καλύτερος τρόπος να θωρακίσουμε τη δημόσια Υγεία και να χτίσουμε σε στέρεη βάση την επόμενη ημέρα”.

WWF: Αναθεωρήστε έστω τελευταία στιγμή

“Πέραν των εξορύξεων, το νομοσχέδιο αυτό είναι βαθύτατα προβληματικό σε πολλά σημεία, όπως ήδη έχει τεκμηριωθεί από δεκάδες φορείς και οργανώσεις. Μία κυβέρνηση που σεβάστηκε τις θέσεις των επιστημόνων στην υπόθεση του κοροναϊού, τώρα δείχνει να τις αγνοεί στο κρίσιμο αυτό νομοσχέδιο. Την καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή να αναθεωρήσει», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας ενώ από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης σημείωσε:

«Το ονομαζόμενο εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου διακατέχεται από την παρωχημένη αντίληψη ότι το περιβάλλον αποτελεί εμπόδιο και όχι εχέγγυο για ανάπτυξη και ευημερία. Οι διατάξεις για τους υδρογονάνθρακες δείχνουν να έχουν έρθει κατά παραγγελία της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Ζητάμε από τον Υπουργό και τους βουλευτές να προασπίσουν το συμφέρον των Ελλήνων και όχι αυτό μίας βρώμικης βιομηχανίας που αργοσβήνει».

Οι δύο οργανώσεις έχουν ζητήσει την αλλαγή ή την απόσυρση πολλών διατάξεων που αφορούν, μεταξύ άλλων “επιβαρυντικές αλλαγές στο καθεστώς προστασίας των περιοχών Natura, τις οικιστικές πυκνώσεις, ακόμα και “φωτογραφικές” ρυθμίσεις ατομικού χαρακτήρα. Επιπλέον”, αναφέρουν, “μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, εισάγονται μία σειρά από σοβαρές μεταβολές στο σύστημα περιβαλλοντικής αδειοδότησης”.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024