Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συναγερμός στην Αθήνα για τις ακραίες τουρκικές προκλήσεις - Πού αποσκοπεί ο Ερντογάν

Συναγερμός στην Αθήνα για τις ακραίες τουρκικές προκλήσεις – Πού αποσκοπεί ο Ερντογάν

Τα τελευταία επεισόδια που έλαβαν τώρα στα σύνορα του Έβρου με πυροβολισμούς τούρκων στρατιωτικών, καθώς και η προκλητική παρενόχληση του ελληνικού ελικοπτέρου πάνω από τις Οινούσσες καθιστούν σαφές ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα κλιμακώσουν εκ νέου τις προκλητικές ενέργειες σε βάρος της χώρας μας

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού παραμένουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε Έβρο και Αιγαίο, μετά τα αλλεπάλληλα επεισόδια που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, με αποκορύφωμα την παρενόχληση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Οι επικίνδυνες ενέργειες των Τούρκων δεν αιφνιδιάζουν τις ελληνικές αρχές, οι οποίες ανέμεναν νέο κύκλο προκλήσεων από την τουρκική πλευρά. Είχαν προηγηθεί άλλωστε οι σαφείς τοποθετήσεις του έλληνα υπουργού ότι η Άγκυρα θα κλιμακώσει τις προκλήσεις της με αιχμή το προσφυγικό το προσεχές διάστημα, καθώς και οι προειδοποιήσεις ότι ο Ταγίπ Ερντογάν -με δεδομένη την πίεση που δέχεται στο εσωτερικό λόγω της πανδημίας του κοροναϊού- θα επιχειρήσει να κάνει επίδειξη ισχύος κατά της Ελλάδας συντηρώντας την ένταση.

Τα τελευταία επεισόδια που έλαβαν τώρα στα σύνορα του Έβρου με πυροβολισμούς τούρκων στρατιωτικών, καθώς και η προκλητική παρενόχληση του ελληνικού ελικοπτέρου πάνω από τις Οινούσσες καθιστούν σαφές ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα κλιμακώσουν εκ νέου τις προκλητικές ενέργειες σε βάρος της χώρας μας τόσο στην ξηρά όσο και στην θάλασσα. Είναι άλλωστε πάγια πρακτική της Άγκυρας να εξάγει τις εσωτερικές κρίσεις προκειμένου να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη.

«Όταν τελειώσει η πανδημία του κοροναϊού, οι Τούρκοι θα προχωρήσουν σε ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο εις βάρος ελληνικών συμφερόντων» εκτιμά, μιλώντας στο MEGA, ο διεθνολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος.

Επικίνδυνο παιχνίδι εντυπώσεων

Οι παραπάνω κινήσεις «δείχνουν» πως η Άγκυρα επιδιώκει να παρασύρει την Ελλάδα σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων αλλά και επικίνδυνων περιστατικών που ενδεχομένως να μπορούσαν να οδηγήσουν στη συντέλεση ενός σοβαρού επεισοδίου.

Στο πλαίσιο αυτό, μόνο απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει το νέο μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο -52 στον αριθμό- καθώς και οι 13 υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά.

Συνολικά, 10 τουρκικά μαχητικά F-16 (5 ζευγάρια) προχώρησαν στο νέο γύρο προκλήσεων από τις 11:30 το πρωί της Κυριακής έως τις 5 το απόγευμα, αλλά άμεσα πήραν δυναμική απάντηση από ισάριθμα ελληνικά μαχητικά που τα αναχαίτισαν και τα ανάγκασαν να απομακρυνθούν εκτός Ελληνικού Εναέριου Χώρου.

Με ψυχραιμία και ετοιμότητα απαντά η Αθήνα

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις η Ελλάδα προβληματίζεται καθώς δεν βοηθούν στην εκτόνωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, ωστόσο αντιμετωπίζει τη στάση της Τουρκίας με απόλυτη ψυχραιμία. Οι επιτελείς εκτιμούν πως οι κινήσεις αυτές είναι ως έναν βαθμό αναμενόμενες κι έτσι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι κάθε φορά έτοιμες να απαντήσουν άμεσα και με αποφασιστικότητα.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος τόνισε πως «το ελικόπτερο που μας μετέφερε υπέστη παρενόχληση από τουρκικά μαχητικά. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν νιώσαμε αυτή την παρενόχληση. Αντιθέτως, όταν σηκώσαμε τα μάτια ψηλά στον ουρανό είδαμε τα ελληνικά μαχητικά που ήδη είχαν διώξει από την περιοχή τα τουρκικά μαχητικά».

Μάλιστα, έστειλε το μήνυμα πως οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας δεν πτοούνται καθόλου και πως σε όλο το μήκος των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων «τα φυλάττουν ως άγρυπνοι φρουροί, όπως έκαναν πάντα».

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024