Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Βόμβα» από κορυφαίο γιατρό: Τα παιδιά έχουν ίδιες πιθανότητες με τους ενήλικες να εξαπλώσουν τον κοροναϊό

«Βόμβα» από κορυφαίο γιατρό: Τα παιδιά έχουν ίδιες πιθανότητες με τους ενήλικες να εξαπλώσουν τον κοροναϊό

Γερμανοί ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με μολυσμένα άτομα και διαπίστωσαν ότι τα ιογενή φορτία στα παιδιά διέφεραν ελάχιστα από αυτά των ενηλίκων.

Τα παιδιά έχουν τις ίδιες πιθανότητες να εξαπλώσουν τον κοροναϊό με τους ενήλικες, λέει Γερμανός επιστήμονας εφιστώντας την προσοχή στις χώρες που θέλουν να ανοίξουν τα σχολεία και τις παιδικές χαρές εν μέσω κοροναϊού.

Σύμφωνα με την Guardian γερμανοί ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με μολυσμένα άτομα και διαπίστωσαν ότι τα ιογενή φορτία στα παιδιά διέφεραν ελάχιστα από αυτά των ενηλίκων.

Το άνοιγμα σχολείων με την παραδοχή ότι τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να εξαπλώσουν τον ιό ήταν, επομένως, μη συνετό δήλωσε ο Christian Drosten, ιολόγος και ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας της Γερμανίας, που ηγήθηκε της ομάδας έρευνας.

«Στην τρέχουσα κατάσταση, πρέπει να προειδοποιήσουμε για το απεριόριστο άνοιγμα σχολείων και νηπιαγωγείων», πρόσθεσε.

Στην μελέτη εξετάστηκαν τα  ιογενή φορτία στους λαιμούς 3.721 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 100 παιδιών, τα οποία είχαν θετικά αποτελέσματα για κοροναϊό.

Η έρευνα διεξήχθη στο Βερολίνο μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου.

Ο ιολόγος τόνισε πως η ανάλυση πραγματοποιήθηκε όταν αριθμός των τεστ που έγιναν από το Labor Berlin, το μεγαλύτερο εργαστήριο του είδους του στην Ευρώπη, είχε φτάσει στον κρίσιμο όγκο ων 60.000 δειγμάτων, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Τα δεδομένα για τα παιδιά κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κοροναϊού, ήταν λιγοστά λόγω της έλλειψης ελέγχων που είχαν διεξαχθεί σε αυτά, συχνά επειδή παρουσιάζουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα.

«Το τελικό αποτέλεσμα είναι τόσο καθαρό όσο το γυαλί», είπε ο Drosten στην καθημερινή του ενημέρωση για τον κοροναϊό στον τηλεοπτικό σταθμό NDR. «Τα παιδιά δεν έχουν σημαντικά διαφορετικές συγκεντρώσεις του ιού στις αναπνευστικές τους οδούς σε σύγκριση με τους ενήλικες.»

Γιατί τα παιδιά είναι τόσο πιθανό να εξαπλώσουν τον ιό

Ο Drosten είπε πιστεύει πως τα παιδιά ήταν τόσο πιθανό να εξαπλώσουν τον ιό, όσο και οι ενήλικες εξαιτίας της κοινωνικής τους συμπεριφοράς και της αδυναμίας τους να τηρήσουν αποστάσεις αλλά και της αυξημένης κινητικότητάς τους.

Η προειδοποίησή του ακολούθησε τη σαφή εκτίμηση του Lothar Wieler, επικεφαλής του κορυφαίου οργανισμού ελέγχου ασθενειών της Γερμανίας, του Robert Koch Institute, ότι τα παιδιά διαδραματίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στη διάδοση της νόσου με τους ενήλικες.

«Μπορούν να μολυνθούν, μπορούν να εκκρίνουν τον ιό και να μολύνουν άλλους», δήλωσε ο Wieler σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.   Παράλληλα, χώρες σε όλη την Ευρώπη ετοιμάζονται να ανοίξουν ξανά τα σχολεία τις επόμενες εβδομάδες. Στην Ελβετία, οι παππούδες επιτρέπεται τώρα να αγκαλιάζουν τα εγγόνια κάτω των 10 ετών, μετά από απόφαση του επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών του υπουργείου Υγείας.

Ανοίγουν τα σχολεία σε Γαλλία

Σημειώνεται πως στην Γερμανία, οι παιδικές χαρές άρχισαν να ανοίγουν εκ νέου την Παρασκευή και μαθητές ηλικίας 11 και 12 ετών, ενώ η Άγκελα Μέρκελ ανακάλεσε την απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων και μετά από τηλεδιάσκεψη με την επιστημονική επιτροπή αποφάσισε να μείνουν κλειστά.

Από την άλλη πλευρά ο Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν παρά τις συμβουλές της επιστημονικής επιτροπής της κυβέρνησης, ανακοίνωσε ότι τα σχολεία, τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα ανοίξουν ξανά «προοδευτικά» από τις 11 Μαΐου.

Τα σχολεία κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα επιστρέψουν την επόμενη εβδομάδα ενώ τα μαθήματα θα είναι επίσης κλιμακωτά και θα αποτελούνται από 15 μαθητές το πολύ.

Αδύναμες οι οδηγίες για το άνοιγμα των σχολείων

Η Céline Prier-Cheron, συνδικαλιστικός εκπρόσωπος και δασκάλα σε ένα δημοτικό σχολείο στο Eure-et-Loir, ανέφερε πως θεωρεί πως οι οδηγίες δεν επαρκούν.

«Πώς εξηγείς στα παιδιά στα νηπιαγωγεία ότι πρέπει να σηκώσουν το χέρι τους για να πάρουν ένα αντικείμενο, να σηκωθούν, να μιλήσουν σε έναν φίλο σεβόμενοι τους κανόνες απόστασης; Αυτό το πρωτόκολλο υγείας δεν μπορεί να εφαρμοστεί ως έχει, ειδικά στα νηπιαγωγεία », είπε στη γαλλική τηλεόραση.

Πρόσθεσε δε πως «Η διδασκαλία βασίζεται στον χειρισμό αντικειμένων, ειδικά στο νηπιαγωγείο. Αν πρέπει να απολυμάνουμε αντικείμενα κάθε φορά που το χειρίζεται ένα παιδί, αυτό είναι ανέφικτο».   Η ομοσπονδία γονέων, το FCPE, έγραψε στο Twitter ότι οι γονείς ήταν απρόθυμοι να στείλουν τα παιδιά πίσω στο σχολείο.

«Αυτό μας λένε τα μέλη μας, αλλά προφανώς επίσης υπόκεινται σε περιορισμούς από τους εργοδότες τους», έγραψε. «Αλλά υπάρχουν πάρα πολλές αβεβαιότητες», συμπλήρωσε η ομοσπονδία.

Στη Γαλλία, το προσωπικό θα πρέπει να φορά μάσκες, καθώς και τα περισσότερα παιδιά άνω των έξι ετών. Οι ειδικοί της υγείας συνέστησαν να αερίζονται συχνά οι αίθουσες διδασκαλίας και να αφήνονται οι πόρτες ανοιχτές έτσι ώστε οι λαβές να αγγίζονται όσο το δυνατόν λιγότερο.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024