Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βαρουφάκης : Το δίλημμα είναι αναδιάρθρωση χρέους ή πέμπτο μνημόνιο

Βαρουφάκης : Το δίλημμα είναι αναδιάρθρωση χρέους ή πέμπτο μνημόνιο

Θα υπάρξουν μεταπαιτούμενα για τα νέα δάνεια ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης και τόνισε ότι για το πτωχευμένο ελληνικό δημόσιο η επιλογή είναι η αναδιάρθρωση χρέους διαφορετικά θα έρθει πέμπτο μνημόνιο. Μάλιστα εκτίμησε ότι οι πρόωρες εκλογές είναι μονόδρομος για τον Κ. Μητσοτάκη και έθεσε 7 ερωτήματα

Θα υπάρξουν μεταπαιτούμενα για τα νέα δάνεια ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης και τόνισε ότι για το πτωχευμένο ελληνικό δημόσιο η επιλογή είναι η αναδιάρθρωση χρέους διαφορετικά θα έρθει πέμπτο μνημόνιο.

Το ελληνικό δημόσιο είναι πτωχευμένο

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 τόνισε ότι είναι ανευθυνότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη οι πανηγυρισμοί για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Σε τι βοηθάει το ελληνικό δημόσιο που έχει είναι βαθειά πτωχευμένο; Η επιλογή είναι μία: αναδιάρθρωση χρέους ή πέμπτο μνημόνιο» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Μεταπαιτούμενα για τα νέα δάνεια

Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης  απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη ότι δεν υπάρξουν προαπαιτούμενα για τις χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ για τον κοροναϊό, σημείωσε με νόημα ότι θα υπάρξουν μεταπαιτούμενα και θα επανέλθει η τρόικα, υποστήριξε ο κ. Βαρουφάκης.

Μάλιστα ο γραμματέας του ΜέΡΑ σημείωσε ότι ο δρόμος των πρόωρων εκλογών είναι ο μόνος δρόμος για τον κ. Μητσοτάκη να περάσει το πέμπτο μνημόνιο.

Στην κατεύθυνση αυτή ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι το ΜέΡΑ25 είναι έτοιμο για πρόωρες εκλογές.

Το «λεφτόδεντρο» του ESM

Στο πλαίσιο αυτό ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 έθεσε 7 συγκεκριμένα ερωτήματα για την επόμενη μέρα στην χειμαζόμενη ελληνική οικονομία μετά την πανδημία του κοροναϊού η οποία ήδη διαφαινόταν με άλλη ένταση φυσικά το 3ο τρίμηνο του 2019 και τους πρώτους δύο μήνες του 2020, πριν δηλαδή τον κοροναϊό, καθώς η μνημονιακή διαδικασία δεν άφησε ποτέ ουσιαστικά την χώρα να ανακάμψει.

Είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση όπως και κάθε μνημονιακή Κυβέρνηση από το 2010 έχει μπροστά της δύο απλές, αλλά δύσκολες επιλογές, είτε την βαθιά αναδιάρθρωση του χρέους, είτε το μνημόνιο. Ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει το δεύτερο και με το λεφτόδεντρο του ESM θα αποδεχτεί συγκεκριμένα μεταπαιτούμενα για αυτό και ερωτάται συγκεκριμένα:

7 ερωτήματα

Πόσα θα δανειστεί η Κυβέρνηση φέτος και το 2021 από τον ESM και πόσα από την έκδοση των ελληνικών ομολόγων;

Τι σκοπεύει να κάνει η Κυβέρνηση με τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων; Σκοπεύει να τους μειώσει για να περιορίσει την δημοσιονομική κατάρρευση; Εμείς φυσικά είμαστε αντίθετοι σε κάτι τέτοιο.

Τι θα συμβεί με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας; Θα μπουν σε καραντίνα πάλι για να σώσει η Κυβέρνηση την ολιγαρχία;

Οι συντάξεις θα μειωθούν από την Κυβέρνηση κι αν ναι πόσο και σε συνάρτηση με τι; Φυσικά και σε αυτό εμείς αντιτιθέμεθα.

Ποια λιτότητα φέρνει η Κυβέρνηση με την συνθηκολόγηση της; Τι ποσοστό του ΑΕΠ για το 2020 και το 2021;

Η Κυβέρνηση θα κρατικοποιήσει τις τράπεζες μετά την νέα χρεοκοπία τους καθώς χρειαστούν πάλι ανακεφαλαιοποίηση μετά τα νέα κόκκινα δάνεια που προκύπτουν; Κι αν ναι θα κρατήσει τον δημόσιο έλεγχο σε αυτές ή θα επαναλάβει τα εγκληματικά λάθη της Κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου με την κρατικοποίηση ουσιαστικά αλλά χωρίς δημόσιο έλεγχο (μετοχές χωρίς ψήφο δηλαδή).

Τι θα κάνει τέλος η Κυβέρνηση με τον “Ηρακλή”; Θα τον παγώσει επιτέλους; Ο “Ηρακλής” έχει τελειώσει και όσο επιμένει η Κυβέρνηση είναι σαφές ότι θέλει να χρεώσει τον ελληνικό λαό με 12 δις για να τα δώσει στα αρπαχτικά ταμεία προφανώς επειδή αυτά την κρατούν δέσμια.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25 απηύθυνε τις ερωτήσεις αυτές στον κ. Μητσοτάκη περιμένοντας τις σχετικές απαντήσεις αν και γνωρίζουμε ήδη πως η Κυβέρνηση έχει επιλέξει τον δρόμο των εκλογών για να περάσει το 5ο μνημόνιο το οποίο εμείς θα είμαστε έτοιμοι και προεκλογικά και μετακλογικά να αντιπαλέψουμε με κάθε τρόπο.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024