Οξύτατη κριτική προς την κυβέρνηση για την συνολική στάση της στις διαπραγματεύσεις εντός της ΕΕ στον απόηχο της χτεσινής Συνόδου Κορυφής, άσκησε από το βήμα της βουλής ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Η κυβέρνηση φέρνει λιτότητα, ύφεση και αύξηση του χρέους

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι τόσο η συνεδρίαση του Eurogroup της 9ης Απριλίου, όσο και η σύνοδος κορυφής της 23ης Απριλίου θα μείνουν στην ιστορία ως δυσάρεστες ημέρες.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 εκτίμησε ότι έρχεται λιτότητα και υφεσιακό κύμα στη χώρα, αύξηση του χρέους και θα είναι απόρροια της ολιγωρίας που επέδειξε η κυβέρνηση στις δύο συνεδριάσεις.

Την 9η Απριλίου, είπε ο κ. Βαρουφάκης είχαμε την ταφόπλακα για το ευρωομόλογο και χθες, στη σύνοδο κορυφής, αποφασίστηκε ότι θα δημιουργηθεί ένα ταμείο ανάκαμψης που θα χρηματοδοτηθεί όχι άμεσα, αλλά τα κράτη μέλη θα δώσουν εγγυήσεις στην Επιτροπή για να δανειστεί εκ μέρους μας, περίπου 250- 300 δισ.

Το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να έχει την τύχη του πακέτου Γιούνκερ

Πρόκειται, πρόσθεσε ουσιαστικά για ασήμαντο ποσό, αλλά η Μέρκελ είπε ότι αυτά τα 250-300 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν μετά για να τα μοχλεύσει, εκφράζοντας ωστόσο επιφυλάξεις ότι μπορεί να έχει την τύχη του λεγόμενου πακέτου Γιούνκερ.

Ως ευρωπαϊστές, είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, πρέπει να ντρεπόμαστε. Απέδωσε τις εξελίξεις αυτές στην άρνηση της κυβέρνησης να θέσει βέτο την 9η Απριλίου, κατηγορώντας μάλιστα τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, ότι το είχε απεμπολήσει πριν την συνεδρίαση του Eurogroup.

Η απουσία βέτο σε κάνει παρατηρητή

O κ. Βαρουφάκης είπε, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, ότι χωρίς βέτο στο Eurogroup, δεν συμμετέχεις στη συζήτηση απλά είσαι παρατηρητής.

Ως προς τις μελλοντικές προοπτικές ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι εξαιτίας της στάσης της κυβέρνησης και την απουσία βέτο, η χώρα θα έχει ένα πέμπτο και σκληρότερο μνημόνιο, κατηγορώντας επίσης την κυβέρνηση, αλλά και άλλες κυβερνήσεις ότι «άφησαν την κρίση να πάει χαμένη».

Ο κ. Βαρουφάκης ανέπτυξε επί μακρόν τη θέση του υπέρ του ευρωομολόγου από την ΕΚΤ, ενώ υπενθύμισε σειρά προτάσεων που είχε καταθέσει στη Βουλή από τις 10 Μαρτίου το ΜέΡΑ 25 για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Μάλιστα ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 εκτίμησε ότι αν η ΕΕ δεν αποφασίσει να «ομοσπονδιοποιηθεί» θα πάψει να υπάρχει και θα διαλυθεί.

Πιστωτική κάρτα

Επίσης ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να μιλάει για το λεγόμενο μαξιλάρι τονίζοντας ότι αυτό που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ «ήταν μια πιστωτική κάρτα» της τρόικας, την οποία και δεν χρειάζεται η χώρα μας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr