Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το περιτύλιγμα για να φορτωθούν τα κράτη μέλη της ΕΕ με νέα χρέη και νέα λιτότητα σημειώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτιμώντας ότι το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών είναι «θλιβερά προβλέψιμο».

Καθρεφτάκια στους ιθαγενείς του Νότου

Τα υπερχρεωμένα κράτη  θα εγγυηθούν δάνεια που θα πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μεσάζοντας για να τα επιστρέψει στα κράτη της ΕΕ ως… δάνεια προσθέτοντας νέα κρατικά χρέη υποστηρίζει ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Η ίδρυση του Ταμείου Ανάκαμψης αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης στοχεύει από την πλευρά του Βερολίνου να βοηθήσει τους ηγέτες του Νότου που «δολοφόνησαν» το Ευρωομόλογο να «εντυπωσιάσουν τους ιθαγενείς» και «να πουν ψέματα στους ψηφοφόρους τους ότι κάτι πετύχαμε και πως κάναμε μια καλή αρχή για κοινή ευρωπαϊκή λύση».

Αναλυτικά η δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη:

«Σήμερα, Πέμπτη 23η Απριλίου, συγκαλείται Σύνοδος Κορυφής με θέμα την κοινή, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της Νέας Μεγάλης Ύφεσης.

Ένα θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο για τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα: Το νέο χρέος που προκαλεί η πανδημία να μην βαρύνει τους προϋπολογισμούς των κρατών μας, καθώς αυτό θα φέρει κούρεμα μισθών και συντάξεων, νέους φόρους – δηλαδή επανάληψη της γνωστής στο λαό μας, από το 2010, μνημονιακής λαίλαπας.

Δυστυχώς, καθώς την 9η Απριλίου το Eurogroup έδωσε την χαριστική βολή στην κοινή, ευρωπαϊκή λύση (στο ευρωομόλογο), σήμερα, το ζητούμενο της Συνόδου Κορυφής θα είναι άλλο: Πως θα προσποιηθούν ότι δρομολογούν την κοινή, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της Νέας Μεγάλης Ύφεσης που οι ίδιοι απέρριψαν!

Δεν είναι μόνο ότι πλήττουν τους λαούς της Ευρώπης. Είναι και θλιβερά προβλέψιμοι.

Εμπαιγμός

Η κοινή, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση στην οποία, δήθεν, θα καταλήξουν απόψε προδιαγράφεται ως ο εξής εμπαιγμός:

Θα ανακοινώσουν την ίδρυση Μεγάλου Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Ανάκαμψη από την Πανδημία και θα αναφέρουν ένα πολύ μεγάλο ποσό για να εντυπωσιάσουν τους ιθαγενείς.

Επί της ουσίας, όμως, τα υπερχρεωμένα κράτη μας θα εγγυηθούν δάνεια που θα πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να τα επιστρέψει στα κράτη μας ως… δάνεια. (Δηλαδή, με απλό μεσάζοντα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα επιβαρυνθούν με νέο χρέος τα κράτη που δεν μπορούν να σηκώσουν άλλο χρέος!)

Περιληπτικά,

Έχοντας δολοφονήσει το ευρωομόλογο, το Βερολίνο διευκολύνει τους ηγέτες του Νότου που απαιτούσαν ευρωομόλογο να πουν, απόψε, ψέματα στους ψηφοφόρους τους ότι «Κάτι πετύχαμε» και πως «Κάναμε μια καλή αρχή για κοινή, ευρωπαϊκή λύση».

Το κόστος της συνθηκολόγησης

Στην πραγματικότητα, το Βερολίνο μας υποχρεώνει σε νέα, αβάστακτα εθνικά χρέη που εγγυώνται Νέες Λιτότητες. Απλά, για να μπορούν οι λιλιπούτιοι ηγέτες μας (Μακρόν, Μητσοτάκης, Κόντε, Σάντεζ και Σια) να μιλήσουν απόψε το βράδυ για… κοινή, ευρωπαϊκή λύση, τους επιτρέπουν τα νέα εθνικά χρέη να τα περάσουν μέσω Βρυξελλών πριν καταλήξουν στους δικούς μας πάλι ώμους!

Το μήνυμα του ΜέΡΑ25 στον κ. Μητσοτάκη πριν την αποψινή Σύνοδο Κορυφής είναι σαφές:

«Η απόφασή σας να ΜΗΝ προβάλετε βέτο θα πλήξει ανεπανόρθωτα τόσο το λαό μας όσο και ολόκληρη την Ευρώπη. Οι πολίτες δεν θα ξεγελαστούν από το ευχάριστο περιτύλιγμα με το οποίο θα ντύσετε την αποκρουστική απόφαση της Συνόδου Κορυφής που θα φέρει η συνθηκολόγησή σας. Από αύριο το ΜέΡΑ25 θα αναλύει διεξοδικά το κόστος της νέας, αποψινής, σας συνθηκολόγησης».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr