Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κρίση στο πετρέλαιο: H Shell έκοψε για πρώτη φορά το μέρισμά της από τον ΒΠΠ

Κρίση στο πετρέλαιο: H Shell έκοψε για πρώτη φορά το μέρισμά της από τον ΒΠΠ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Shell δεν περιμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα επανέλθουν ούτε ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση στα προϊόντα της εταιρείας για το μεσοπρόθεσμο μέλλον.

H μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ευρώπης ετοιμάζεται για μία μόνιμη αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών, η οποία θα καταδείξει ότι η ζήτηση ίσως δεν αναρρώσει ποτέ μετά την πανδημία του κοροναϊού.

Η παγκόσμια διασπορά του ιού παρέσυρε μαζί της και την αγορά πετρελαίου, καταστρέφοντας τα κέρδη των μεγάλων παραγωγών και δημιουργώντας κακές προοπτικές για το επόμενο τετράμηνο.

Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη αλλαγή στον τρόπο που οι καταναλωτές εργάζονται και μετακινούνται ίσως είναι ακόμα πιο καταστροφική για τη βιομηχανία του πετρελαίου.

«Θα υπάρξουν αλλαγές και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτές» είπε στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της Royal Dutch Shell, Ben van Beurden.

H ολλανδο-βρετανική Shell έκοψε το μέρισμά της για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς η πτώση του πετρελαίου έριξε τα κέρδη της για το πρώτο τετράμηνο του 2020 κατά 46%. Οι προοπτικές της εταιρείας για το μέλλον είναι ζοφερές, εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής αβεβαιότητας, των χαμηλότερων τιμών των εμπορευμάτων, την υψηλή μεταβλητότητα και τη συνεχόμενη έλλειψη ζήτησης.

Σύμφωνα με τον Van Beurden, η καθημερινή ζωή όλων «θα αλλάξει πιθανότητα για κάποιο καιρό, είτε λόγω του οικονομικού εύρους που θα έχουν οι πολίτες και οι εταιρείες, είτε λόγω των διαφορετικών συμπεριφορών».

Ο ίδιος δεν περιμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα επανέλθουν ούτε ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση στα προϊόντα της Shell για το μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Πιθανή στροφή στην «πράσινη» ενέργεια

Φυσικά, η συμπεριφορά των καταναλωτών έχει ήδη αλλάξει καθώς ο κόσμος στρέφεται σταδιακά σε καθαρότερες μορφές ενέργειες. Η πίεση από τους καταναλωτές, τις κυβερνήσεις και ειδικά από τους επενδυτές ανάγκασε τις μεγάλες πετρελαϊκές να προχωρήσουν σε φιλόδοξες υποσχέσεις για μείωση των εκπομπών τους σε άνθρακα.

Ωστόσο πολλές από αυτές, ανάμεσά τους και η Shell, δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα κάποιο πλάνο για το πώς θα επενδύσουν σε καθαρή ενέργεια. Τώρα, με την κρίση του κοροναϊού να αλλάζει ολόκληρη την αγορά πετρελαίου και τη μελλοντική του κατανάλωση, τέτοια επενδυτικά σχέδια ίσως χρειαστεί να επανεξεταστούν με προσοχή.

«Θα επιστρέψει η ζήτηση στα προ κοροναϊού επίπεδα; Είναι δύσκολο να το απαντήσουμε αυτό» είπε ο CEO της Shell, αναγνωρίζοντας ότι απομακρύνεται η πιθανότητα η τιμή του πετρελαίου να φτάσει σε ιστορικό υψηλό αυτή τη δεκαετία εν μέσω του χάους στην αγορά.

«Ζούμε σε μία κρίση αβεβαιότητας αυτή τη στιγμή. Δεν γνωρίζουμε τι υπάρχει στην άλλη πλευρά», είπε χαρακτηριστικά.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024