Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπό αίρεση η άρση των μέτρων: Αυστηροί κανόνες, ατομική ευθύνη και τσουχτερά πρόστιμα

Υπό αίρεση η άρση των μέτρων: Αυστηροί κανόνες, ατομική ευθύνη και τσουχτερά πρόστιμα

Παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα της σταδιακής εξόδου από την καραντίνα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η περιπέτεια δεν τελείωσε, αλλά συνεχίζεται.

Για τα επόμενα ανηφορικά σκαλοπάτια που θα πρέπει όλοι να ανέβουμε με προσοχή προκειμένου να μην σκοντάψουμε, πέσουμε και βρεθούμε ακόμη και στην αρχή μίλησε χτες ο Πρωθυπουργός.

Παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα της σταδιακής εξόδου από την καραντίνα, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η περιπέτεια δεν τελείωσε, αλλά συνεχίζεται.

Συνεχής παρακολούθηση της πορείας του κοροναϊού με τα νέα δεδομένα

Άλλωστε τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και οι επιστήμονες έχουν τονίσει πως είναι πολύ πιθανό κάποια νέα μέτρα να ακυρωθούν σε περίπτωση που οδηγήσουν σε μία νέα έξαρση της πανδημίας, ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και να εποστρέψει πάλι το ανάλογο μέτρο που υπήρχε πριν την χαλάρωση της καραντίνας.

«Δεν πρόκειται για τον επίλογο της περιπέτειας, αλλά για μια συνέχεια. Η έξοδος από την καραντίνα θα γίνεται βήμα-βήμα. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της απειλής. Στόχος μας θα είναι να την εντοπίζουμε γρήγορα, ώστε οι όποιοι νέοι περιορισμοί να έχουν τοπικό χαρακτήρα και να μην αφορούν όλη την επικράτεια. Το σχέδιο μας για το επόμενο δίμηνo είναι εξαιρετικά αναλυτικό και επεξεργασμένο. Είναι όμως αυτό που δηλώνει η λέξη: Σχέδιο. Άρα, θα υπόκειται σε αναθεωρήσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις των πραγμάτων και τις οδηγίες των ειδικών», ανέφερε χτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πάντως από την πρώτη στιγμή έγινε σαφές πως το παν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα είναι η ατομική ευθύνη και η τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και στα ΜΜΜ είναι τόσο αναγκαία που πλέον γίνεται υποχρεωτική με αποτέλεσμα η ΕΛ.ΑΣ να αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να τιμωρήσει αλλά και να προλάβει όποιον βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του, αλλά και τη ζωή των άλλων.

«Τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής. Δεν κάνουμε χειραψίες. Κρατάμε αποστάσεις. Φροντίζουμε ιδιαίτερα τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Και μένουμε μέσα αν έχουμε βήχα ή πυρετό, ενημερώνοντας τον γιατρό μας. Ακούμε τις συμβουλές των ειδικών για την προστατευτική μάσκα. Η χρήση της ίσως θα καλύπτει κάποια χαρακτηριστικά μας. Θα σηματοδοτεί, όμως, το σοβαρό πρόσωπο της ευθύνης μας. Όλα αυτά πρέπει να μας γίνουν δεύτερη φύση, γιατί δεν υπάρχει επιστροφή στην… προ κοροναϊού πραγματικότητα. Ζούμε, ήδη, αλλιώς», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τσουχτερά πρόστιμα και λουκέτα

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός χτες η άρση των περιοριστικών μέτρων θα έρθει μεν σταδιακά, αλλά σε όσους δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα, θα έρχονται και πρόστιμα. Οι επιχειρήσεις μάλιστα που δεν θα τηρούν τα μέτρα, θα πληρώνουν τσουχτερά πρόστιμα. Αν σπάσουν την καραντίνα, το πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ, ενώ στα 1.000 ευρώ θα είναι το πρόστιμο για τη συνάθροιση άνω των 10 ατόμων. Παράλληλα, στα 150 ευρώ είναι το πρόστιμο για όσους δεν θα φορούν μάσκα εντός των ΜΜΜ και εντός κλειστών χώρων.

Αύξηση διαγνωστικών τεστ

Ωστόσο πέρα από την τήρηση των κανόνων που ήδη γνωρίζαμε στη μάχη πρόληψης και αντιμετώπισης του ιού βρίσκεται διαρκώς και το ΕΣΥ, το οποίο όπως ανακοίνωσε χτες και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης θα αυξήσει τα διαγνωστικά τεστ για τον κοροναϊό.

Ειδικότερα κατά την εξειδίκευση των μέτρων εξόδου από το lockdown, ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε πως θα εφαρμοστούν οι προτάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για εξετάσεις στο υγειονομικό προσωπικό και σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Στο σχέδιο «Γέφυρα Ασφάλειας» προβλέπονται 38.000 μοριακά τεστ την εβδομάδα και 110.000 έλεγχοι αντισωμάτων τον μήνα σε επαγγελματίες Υγείας.

Προβλέπονται, επίσης, 15.000 τεστ τον μήνα σε στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και 15.000 τεστ τον μήνα σε εστίες υπερμετάδοσης.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024