Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αναστολές συμβάσεων: Νέα υπουργική απόφαση - Ποιος θα πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές

Αναστολές συμβάσεων: Νέα υπουργική απόφαση – Ποιος θα πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές

Οι εργοδότες θα πληρώνουν τις εργοδοτικές εισφορές που τους αναλογούν για τις πραγματικές ημέρες εργασίας και ο Προϋπολογισμός θα καλύψει στον e-ΕΦΚΑ τις ασφαλιστικές εισφορές για τις ημέρες που βγήκαν οι εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης, χωρίς περαιτέρω εμπλοκή του εργοδότη.

Υπογράφτηκε η υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζεται ο τρόπος υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων από τους εργοδότες για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι αναστολές συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων.

Ειδικότερα, καθορίζεται ο τρόπος πληρωμής από το Δημόσιο των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων που αντιστοιχούν στους ονομαστικούς τους μισθούς. Ταυτόχρονα, βάσει της Υ.Α δίνεται παράταση για τον μήνα Μάρτιο -που είναι και ο πρώτος μήνας εφαρμογής των αναστολών- για την υποβολή κύριων και συμπληρωματικών Α.Π.Δ μέχρι τις 15.5.2020.  Τονίζεται ότι για το μήνα Μάρτιο η ημερομηνία έναρξης της αναστολής σύμβασης εργασίας ορίζεται αυτή που θα έχει δηλώσει ο εργοδότης στην Α.Π.Δ.

Στόχος της απόφασης είναι η διευκόλυνση των επιχειρήσεων και των λογιστών μέσα από την απλούστευση των διαδικασιών και την προσαρμογή των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e- ΕΦΚΑ για την υποβολή ενιαίας Α.Π.Δ που θα περιλαμβάνει την κανονική εργασία και την αναστολή.

Οι εργοδότες θα πληρώνουν τις εργοδοτικές εισφορές που τους αναλογούν για τις πραγματικές ημέρες εργασίας και ο Προϋπολογισμός θα καλύψει στον e-ΕΦΚΑ τις ασφαλιστικές εισφορές για τις ημέρες που βγήκαν οι εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης, χωρίς περαιτέρω εμπλοκή του εργοδότη.

Δήλωση Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση:

«Καθώς υλοποιείται η πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση 4670/2020 μέσα από την οποία «γεννήθηκε» ο νέος ηλεκτρονικός εθνικός φορέας κοινωνικής ασφάλισης e-EΦΚΑ, μπορούμε, πλέον, να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα ψηφιακά εργαλεία του, να καλύψουμε ασφαλιστικά τους εργαζόμενους και να διευκολύνουμε την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων όπως κάνουμε και σήμερα με την εφαρμογή της νέας Α.Π.Δ».

Ολόκληρη η απόφαση έχει ως εξής:

Προσδιορισμός του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών λόγω αναστολής συμβάσεων εργασίας και διαδικασίας χρηματοδότησής τους

 

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ    &    ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Έχοντας υπόψη:

  1. Τις διατάξεις της από 14/3/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του COVID-19 (Α΄ 64)» και κυρίως το άρθρο δέκατο τρίτο, όπως κυρώθηκαν  με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (Α΄ 76).
  2. Τις διατάξεις της από 20/3/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης» και κυρίως το άρθρο ενδέκατο, όπως κυρώθηκαν με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α΄ 83).
  3. Τις διατάξεις της υπ΄αριθμ. 12998/232/2020 (Β΄1078) κοινής υπουργικής απόφασης «Μέτρα στήριξης εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, που έχουν αριθμό μητρώου εργοδότη (ΑΜΕ) στον e-ΕΦΚΑ, των οποίων ή έχει ανασταλεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα, βάσει ΚΑΔ, με εντολή δημόσιας αρχής ή πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018, όπως ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19», όπως ισχύουν.
  4. Τις διατάξεις του ν. 4270/2014 (Α΄143) «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ) – δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις».
  5. Τις διατάξεις του ν. 4622/2019 (Α΄ 133) «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης», όπως ισχύει.
  6. Τις διατάξεις του ν. 4651/2019 (Α΄209) «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020».
  7. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του π.δ. 63/2005 (Α΄98) «Κωδικοποίηση για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα».
  8. Τις διατάξεις του π.δ. 80/2016 (Α΄145) «Ανάληψη υποχρεώσεων από τους διατάκτες».
  9. Το π.δ. 142/2017«Οργανισμός Υπουργείου Οικονομικών» (Α΄ 181), όπως ισχύει.
  10. Τις διατάξεις του π.δ. 134/2017 (Α΄168) «Οργανισμός Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης», όπως ισχύει.
  11. Τις διατάξεις του π.δ. 81/2019 (Α΄119) «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους – Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων».
  12. Το π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄ 121).
  13. Τις διατάξεις του άρθρου 7 του Π.Δ. 84/2019 (Α΄123) «Σύσταση και κατάργηση Γενικών Γραμματειών και Ειδικών Γραμματειών/Ενιαίων Διοικητικών Τομέων Υπουργείων».
  14. Την υπ. αριθμ. 340/2019 απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη» (Β’ 3051).
  15. Την υπ’ αριθμ. 16523/942 / 27.04.2020 ΓΔ2 εισήγηση του Αναπληρωτή Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
  16. Το γεγονός ότι με την εφαρμογή της παρούσας απόφασης προκαλείται δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό ύψους έως 707 εκ ευρώ περίπου για το έτος 2020, για την επιχορήγηση του e-ΕΦΚΑ για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για τη μισθολογική περίοδο 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου 2020 ή δαπάνη έως 1.318 εκ ευρώ περίπου για την επιχορήγηση του e-ΕΦΚΑ για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για τη μισθολογική περίοδο 15 Μαρτίου έως 31 Μαίου 2020.

Αποφασίζουμε

Τη διαδικασία προσδιορισμού του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών λόγω αναστολής συμβάσεων εργασίας, οι οποίες καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη διαδικασία χρηματοδότησής τους, ως ακολούθως:

 

 

Άρθρο 1

Προσδιορισμός του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών λόγω αναστολής συμβάσεων εργασίας σύμφωνα με τις διατάξεις της αριθμ. 12998/232/23-3-2020 κοινής υπουργικής απόφασης (1078/Β΄/28-3-2020).

  1. Οι ασφαλιστικές εισφορές που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους εργαζόμενους με αναστολή συμβάσεων εργασίας σύμφωνα με το άρθρο 3 του κεφαλαίου Α.1. και του άρθρου 2 του κεφαλαίου Α.2 της αριθμ. 12998/232/23-3-2020 κοινής υπουργικής απόφασης (1078/Β΄/28-3-2020) όπως ισχύει, προσδιορίζονται μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων  (Α.Π.Δ.) που υποβάλλονται για την αντίστοιχη μισθολογική περίοδο.
  2. Για κάθε μηνιαία μισθολογική περίοδο υποβάλλεται Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) με κωδικό τύπου: 01 Κανονική, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις. Για τους μισθωτούς που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση, για το χρονικό διάστημα απασχόλησης έως την αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους, καταχωρίζονται στην Α.Π.Δ. τα στοιχεία της πραγματικής τους απασχόλησης.
  3. Για το χρονικό διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των ως άνω μισθωτών, καταχωρίζονται στην Α.Π.Δ. της ίδιας μισθολογικής περιόδου, τα στοιχεία του μισθού ή του ημερομισθίου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση με βάση τις συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου, όπως αυτά θα καταχωρίζονταν εάν δεν είχαν τεθεί σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας. Οι αποδοχές της περίπτωσης αυτής καταχωρίζονται στην Α.Π.Δ. με κωδικό ειδικού τύπου αποδοχών, οι λεπτομέρειες για τον οποίο θα καθοριστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ. Για τη μισθολογική περίοδο απασχόλησης Μαρτίου 2020, η ημερομηνία έναρξης αναστολής των συμβάσεων εργασίας είναι αυτή που δηλώνεται στην οικεία Α.Π.Δ., η οποία δεν μπορεί να είναι πριν την 15η Μαρτίου για τις επιχειρήσεις που εμπίπτουν στο κεφάλαιο Α.1. της αριθμ. 12998/232/23-3-2020 κοινής υπουργικής απόφασης (1078/Β΄/28-3-2020) ή πριν την 21η Μαρτίου για τις επιχειρήσεις που εμπίπτουν στο κεφάλαιο Α.2 της ίδιας απόφασης.
  4. Στις περιπτώσεις που επιχειρήσεις-εργοδότες, καταβάλλουν αποδοχές οικειοθελώς ή εξ ελευθεριότητας, σε εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, τα ποσά των αποδοχών αυτών που καταβάλλονται από τις υπόχρεες επιχειρήσεις-εργοδότες, καταχωρίζονται στην Α.Π.Δ με κωδικό τύπου αποδοχών (14) «Λοιπές αποδοχές».
  5. Στις περιπτώσεις που επιχειρήσεις-εργοδότες, απασχολούν εκτάκτως με τηλεργασία, εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούσαν σε αναστολή και οι οποίοι συνέχισαν να είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, τα ποσά των αποδοχών που καταβάλλονται από τις υπόχρεες επιχειρήσεις-εργοδότες για το διάστημα διακοπής της αναστολής και έκτακτης παροχής τηλεργασίας, καταχωρίζονται στην Α.Π.Δ με κωδικό τύπου αποδοχών (14) «Λοιπές αποδοχές».
  6. Η προθεσμία υποβολής της Α.Π.Δ. μισθολογικής περιόδου απασχόλησης Μαρτίου 2020, και των συμπληρωματικών Α.Π.Δ. της ίδιας περιόδου, οι οποίες μπορεί να είναι περισσότερες από μία, παρατείνεται έως τις 15/05/2020 και αφορά αποκλειστικά και μόνο τις επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων είτε έχει ανασταλεί η επιχειρηματική δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζόμενων στις σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών, ΚΑΔ κύριας ή δευτερεύουσας δραστηριότητας.
  7. Ο e-EΦΚΑ συγκεντρώνει μέσω της διαδικασίας που προβλέπεται στις παραγράφους 3,4 και 5 του παρόντος και αποστέλλει στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τα μηνιαία στοιχεία των απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών που βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
  8. Τα δεδομένα που καταχωρούνται στις Α.Π.Δ διασταυρώνονται με το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθώς και με συγκριτικά στοιχεία απασχόλησης προηγούμενων μηνών καθώς και ιστορικά στοιχεία λειτουργίας της επιχείρησης προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ορθότητα των στοιχείων απασχόλησης και εισφορών που δηλώνονται για τα οποία βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός και όπου απαιτείται, εκδίδονται και επιδίδονται ηλεκτρονικά οι προβλεπόμενες πράξεις επιβολής εισφορών και βεβαιώσεις οφειλής.

Άρθρο 2

Χρηματοδότηση ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό

  1. Το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών που αντιστοιχούν στις αποδοχές που καταχωρίζονται με τον κωδικό ειδικού τύπου αποδοχών της παρ 3 του άρθρου 1 της παρούσας, μειωμένων κατά το ύψος των εισφορών που αντιστοιχούν στις αποδοχές που καταχωρίζονται με κωδικό τύπου αποδοχών (014) «Λοιπές αποδοχές», της παρ 4 και 5 του άρθρου 1 της παρούσας, καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  2. Οι αναγκαίες πιστώσεις μεταφέρονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την επιχορήγηση του e-EΦΚΑ, για την κάλυψη του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών, όπως αυτές προσδιορίζονται από την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 3

Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει τη δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024