Επιχειρήσεις αλλά και εργαζόμενοι θα δουν χρήματα τις επόμενες ημέρες στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μέσω προκαταβολών και άλλων ενισχύσεων

Επιχειρήσεις αλλά και εργαζόμενοι θα δουν χρήματα τις επόμενες ημέρες στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μέσω προκαταβολών και άλλων ενισχύσεων. Με αυτό τον τρόπο κλείνει ο πρώτος κύκλος στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων λόγω κοροναϊού.

Μέχρι σήμερα έχουν περιθώριο οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 20 άτομα για να υποβάλουν αίτηση στην σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport» προκειμένου να εισπράξουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών αφορά συνολικά περίπου 600.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και τα 800 ευρώ θα καταβληθούν την Πέμπτη ή το αργότερο την επόμενη Δευτέρα με Τρίτη. Χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς αναμένεται να δουν περίπου 105.000 μισθωτοί οι οποίοι δεν είχαν εισπράξει την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ λόγω αναστολής της σύμβασης εργασίας τους.

Δεδομένου ότι σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και η εξειδίκευση των αποφάσεων από τους αρμόδιους υπουργούς, θα υπάρξουν αλλαγές και στον τρόπο στήριξης των εργαζομένων από το Μάιο. Οι επιχειρήσεις οι οποίες θα αρχίσουν να λειτουργούν θα άρουν την αναστολή της σύμβασης εργασίας είτε στο σύνολο είτε σε έναν αριθμό εργαζομένων.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, το κράτος θα συνεχίσει να στηρίζει με τα 800 ευρώ στους εργαζόμενους στους οποίους η σύμβαση εργασίας θα παραμείνει σε αναστολή ή το Κράτος θα καταβάλλει το ποσό που αναλογεί για το διάστημα των ημερών που ήταν σε αναστολή.

Μέχρι την Πέμπτη 30 Απριλίου θα έχουν καταβληθεί τα 600 ευρώ στους επιστήμονες δικαιούχους.

Η «επιστρεπτέα προκαταβολή»

Τι επόμενες ώρες θα εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση για την «επιστρεπτέα προκαταβολή» με την οποία θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες δηλαδή ο αλγόριθμος βάσει του οποίου πραγματοποιήθηκε η επιλογή των επιχειρήσεων που θα μοιραστούν το 1 δισ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι περίπου 138.000 επιχειρήσεις εκδήλωσαν ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, χρήματα θα λάβουν οι περίπου 90.000. Τα χρήματα θα καταβληθούν στους λογαριασμούς που δηλώσει οι επιχειρήσεις από την ΑΑΔΕ. Η επιλογή έγινε με βάση τη μείωση του τζίρου το Μάρτιο ενώ ετοιμάζεται ένας ακόμα κύκλος «επιστρεπτέας προκαταβολής» με επιπλέον 1 δισ. ευρώ το Μάιο με βάση τα στοιχεία του Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι το ανώτερο ποσό που μπορεί να εισπράξει μια επιχείρηση ανέρχεται σε 500.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr