Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Τι θα γίνει με τα σχολεία και τις άδειες ειδικού σκοπού

Κοροναϊός : Τι θα γίνει με τα σχολεία και τις άδειες ειδικού σκοπού

Η κυβέρνηση, όμως, φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στο σταδιακό άνοιγμα των σχολικών μονάδων, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας

Για όσο διάστημα τα σχολεία θα είναι κλειστά θα ισχύουν και οι άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους στο δημόσιο που έχουν παιδιά έως 15 ετών, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Η κυβέρνηση, όμως, φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στο σταδιακό άνοιγμα των σχολικών μονάδων, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και οι σχετικές ημερομηνίες φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει».

Προτεραιότητα είναι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, οι οποίοι φαίνεται ότι θα επιστρέψουν πρώτοι στις τάξεις στις 11 Μαΐου.

Οι υπόλοιπες τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου προβλέπεται να ανοίξουν αργότερα, μία ή δύο εβδομάδες μετά ανάλογα και τα νέα δεδομένα εξάπλωσης του ιού και θα ακολουθήσει η επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων.

Την ίδια στιγμή, μεγάλο ρίσκο για τη δημόσια υγεία θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ το άνοιγμα των σχολείων, μικρών ηλικιών καθώς, όπως είναι φυσικό, οι μαθητές δεν μπορούν να υπακούσουν σε κανόνες.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η πρώην υπουργός Εργασίας και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου γιατην επόμενη μέρα στην αγορά και την ύφεση που θα προκύψει.

Aναφορικά με τον άνοιγμα των σχολείων και την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα αυτό, η πρώην Υπουργός υποστήριξε πως υπάρχει μεγάλη επιφύλαξη για το βιαστικό άνοιγμα των σχολείων και κυρίως των δημοτικών και των γυμνασίων.

«Θα έπρεπε να κινηθούμε πιο προσεκτικά από τη στιγμή που και η επιστημονική επιτροπή δεν είναι σύμφωνη με αυτό». «Γιατί ένα τέτοιο ρίσκο σε σχέση με ποιο όφελος», τόνισε.

Ποιοι δικαιούνται την άδεια ειδικού σκοπού

Την άδεια ειδικού σκοπού δικαιούνται εργαζόμενοι γονείς παιδιών:

– που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς,

– που φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης,

– που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας των παιδιών, καθώς και οι εργαζόμενοι γονείς ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία.

Η ανωτέρω άδεια μπορεί να ληφθεί εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτός, ακόμα και εάν ο άλλος γονέας είναι ελεύθερος επαγγελματίας.

Σε περίπτωση κατά την οποία και οι δύο γονείς είναι μισθωτοί, στον ίδιο ή σε διαφορετικούς εργοδότες, με κοινή τους υπεύθυνη δήλωση προς τον εργοδότη ή τους εργοδότες τους, γνωστοποιούν ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της ανωτέρω άδειας ή, σε περίπτωση που μοιραστούν την άδεια, τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα χρήσης της από καθέναν από αυτούς.

Σε περίπτωση που ο ένας γονέας είναι εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα ενώ ο άλλος στο Δημόσιο, απαιτείται η προσκόμιση στον εργοδότη της υπεύθυνης δήλωσης του εργαζόμενου γονέα στο Δημόσιο ότι δεν έχει κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, προκειμένου ο μισθωτός του ιδιωτικού τομέα να μπορεί να κάνει χρήση της άδειας αυτής.

Σε περίπτωση που εργάζεται μόνο ένας εκ των δύο γονέων, τότε αυτός δεν μπορεί να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, εκτός και αν ο γονέας που δεν εργάζεται :

– νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο ή

– νοσεί από τον κοροναϊό ή

– είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) με ποσοστό 67% και άνω, σύμφωνα με απόφαση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής σε ισχύ ή λαμβάνει αναπηρικό επίδομα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.) ή σύνταξη αναπηρίας.

Σε περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης γονέων, την άδεια ειδικού σκοπού λαμβάνει ο γονέας, ο οποίος έχει την επιμέλεια του παιδιού ή τη γονική μέριμνα, εκτός και αν μεταξύ τους συμφωνήσουν διαφορετικά, σύμφωνα με την κοινή τους υπεύθυνη δήλωση ως ανωτέρω.

Σε κάθε περίπτωση, για να μπορεί ο εργαζόμενος να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού πρέπει να πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις για λήψη ετήσιας κανονικής άδειας τουλάχιστον 6 ημερών στην εξαήμερη εργασία και 5 ημερών στην πενθήμερη εργασία. Σε περίπτωση που δεν πληρούται η ως άνω προϋπόθεση, τότε δικαιούται την άδεια ειδικού σκοπού κατ’αναλογία των ημερών κανονικής αδείας που δικαιούται.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024