Ελληνικό Δημόσιο : Αυτόματη πλέον η ενημέρωση του Μητρώου ΑΜΚΑ από τα ληξιαρχεία
Μπαίνει τέλος στην ανάγκη να προσκομίζουν οι ίδιοι οι πολίτες τρεις ληξιαρχικές πράξεις (γέννησης, γάμου και θανάτου), προκειμένου να ενημερώνεται το Μητρώο ΑΜΚΑ
Πρόσβαση σε όλα τα ληξιαρχικά γεγονότα των πολιτών θα έχει η ΗΔΙΚΑ ΑΕ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ) μέσω μιας νέας διαλειτουργικότητας ανάμεσα σε συστήματα του Ελληνικού Δημοσίου.
Αυτό σημαίνει ότι μπαίνει τέλος στην ανάγκη να προσκομίζουν οι ίδιοι οι πολίτες τρεις ληξιαρχικές πράξεις (γέννησης, γάμου και θανάτου), προκειμένου να ενημερώνεται το Μητρώο ΑΜΚΑ.
Ύστερα από συνεργασία του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, και του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, εκδόθηκαν υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες παρέχεται πρόσβαση στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ, υπηρεσία που διατηρεί το Μητρώο ΑΜΚΑ) σε όλα τα ληξιαρχικά γεγονότα των πολιτών που τηρούνται στο Πληροφοριακό Σύστημα «Μητρώο Πολιτών» του υπουργείου Εσωτερικών.
Τα στοιχεία του Μητρώου Πολιτών του ΥΠΕΣ έχουν διατεθεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, η οποία υλοποιεί τη διαδικασία διάθεσης, κατόπιν της προβλεπόμενης έγκρισης του γενικού γραμματέα, Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου.
Το Μητρώο ΑΜΚΑ θα επικαιροποιείται αυτομάτως για τις αλλαγές στα «γεγονότα ζωής», μόλις οι πολίτες τα δηλώνουν στο ληξιαρχείο, μέσω της συγκεκριμένης διαλειτουργικότητας των συστημάτων του Δημοσίου.
Η προσκόμιση των ληξιαρχικών πράξεων ήταν απαραίτητη για μια σειρά από λόγους, όπως η δήλωσης μιας απώλειας συγγενούς στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η αίτηση για ένα κοινωνικό επίδομα ή για αιτήματα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, όπως το σύστημα συνταγογράφησης ή το σύστημα Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας.
Έτσι, μια διαδικασία που απαιτούσε συνήθως ολόκληρες εβδομάδες για τη διεκπεραίωση ενός αιτήματος πλέον θα ολοκληρώνεται εντός μίας ημέρας, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ.
Να αναφέρουμε ότι το παράδειγμα της δήλωσης απώλειας προσώπου είναι χαρακτηριστικό: έως τώρα οι συγγενείς έπρεπε εν μέσω πένθους να προσκομίζουν πρώτα στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης τη ληξιαρχική πράξη, προκειμένου να δηλωθεί η απώλεια.
Ακολούθως έπρεπε να επαναλάβουν τη διαδικασία για τη διακοπή της σύνταξης και την παύση των υπηρεσιών υγείας.
Η επίπονη αυτή διαδικασία απαιτούσε πολύωρη ταλαιπωρία των συγγενών και τουλάχιστον 30 ημέρες για την ολοκλήρωση του αιτήματος.
Πλέον το Μητρώο ΑΜΚΑ θα ενημερώνεται αυτομάτως, εντός μίας ημέρας, και από εκεί θα ενημερώνονται αυτόματα και όλα τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και παροχής υπηρεσιών υγείας που χρησιμοποιούν το Μητρώο ΑΜΚΑ ως μέσο ταυτοποίησης.
Παράλληλα, ο αριθμός ΑΜΚΑ του θανόντος θα απενεργοποιείται αμέσως.
Καταργείται, τέλος, και η υποχρέωση προσκόμισης από τους πολίτες πιστοποιητικών γάμου ή οικογενειακής κατάστασης για την παροχή ενός επιδόματος κοινωνικής πρόνοιας (π.χ., του ΟΠΕΚΑ).
Πλέον το Μητρώο ΑΜΚΑ της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, με την εν λόγω διαλειτουργικότητα, αποκτά αυτόματα μια πλήρη εικόνα της οικογενειακής κατάστασης του πολίτη και των εξαρτώμενων μελών του και δεν απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικών γάμου ή οικογενειακής κατάστασης από τον ίδιον.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
- Συναγερμός στη Γαλλία, ο Εμπαπέ αποχώρησε τραυματίας και έβαλε πάγο στο πόδι (vids)
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
- Γαλλία-Μαρόκο 2-0: Οι «μάγοι» της Γαλλίας πήραν το πρώτο εισιτήριο για τους «4» (vid)
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Ανάβει πράσινο φως για τις αντιδημαρχίες
- Ερντογάν: Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442