Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με «μοντέλο Ισραήλ» οι εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς - 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ μετά το «αντάρτικο» του ΚΚΕ

Με «μοντέλο Ισραήλ» οι εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς – 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ μετά το «αντάρτικο» του ΚΚΕ

Με «μοντέλο Ισραήλ» προγραμματίζονται οι πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις των συνδικάτων παρά τη μετάθεση του γιορτασμού στις 9 Μαΐου. Η ΓΣΕΕ προκήρυξε 24ωρη απεργία την Παρασκευή. Με την τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας θα πραγματοποιηθούν οι κινητοποιήσεις λένε ΠΑΜΕ και ΚΚΕ. Τι απάντησε ο Στ. Πέτσας στο ενδεχόμενο κυρώσεων

Με «μοντέλο Ισραήλ» προγραμματίζονται οι πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις των συνδικάτων παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση μετέθεσε τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς στις 9 Μαΐου.

Προσχηματική

Μάλιστα το ΚΚΕ σήκωσε το γάντι στις σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και χαρακτήρισε «προσχηματική» τη μετάθεση κατά περίπου μία εβδομάδα μετά την αρχική άρση των περιοριστικών μέτρων στις 4 Μαΐου καθώς «η πανδημία του κοροναϊού δεν θα έχει εξαλειφθεί μέσα σε λίγες μέρες».

Στο πλαίσιο αυτό ο Δημήτρης Κουτσούμπας άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης ότι επιδιώκει την απαγόρευση των συμβολικών κινητοποιήσεων της 1ης Μάη, χαρακτηρίζοντάς το ανεπίτρεπτο.

Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι στο κάλεσμα του Στέλιου Πέτσα και της κυβέρνησης προς τα σωματεία των εργαζομένων και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, «να αναγνωρίσουν με τη στάση τους ότι φέτος είναι αλλιώς. Όπως το Πάσχα, έτσι και η Πρωτομαγιά», ο Περισσός για του γραμματέα του ΚΚΕ απηύθυνε το δικό του κάλεσμα στα κόμματα και τα σωματεία των εργαζομένων και τα κάλεσε να αντιταχθούν στην «απαγόρευση».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκαθαρίζοντας ότι οι προγραμματισμένες συμβολικές κινητοποιήσεις στο κέντρο και τις συνοικίες της Αθήνας καθώς και στις άλλες πόλεις της χώρας θα γίνουν κανονικά από τους εργαζόμενους επικαλέστηκε το παράδειγμα των διαδηλώσεων που γίνονται αυτό το διάστημα στο Ισραήλ λέγοντας χαρακτηριστικά:

Ανεπίτρεπτη η απαγόρευση

«Εδώ ο Νετανιάχου στο Ισραήλ, ένας αντιδραστικός πρωθυπουργός, άφησε και γίνονται διαδηλώσεις με απόσταση δύο και πλέον μέτρων ο καθένας, με τις πικέτες τους, τις σημαιούλες τους, τα μπαλόνια τους και διεκδικούν και θα απαγορευτεί εδώ αυτό το πράγμα; Έλεος! Που θα πάμε; Αυτό δεν επιτρέπεται, είναι ανεπίτρεπτο και πρέπει να συνταχθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις με αυτή τη λογική, με αυτή την άποψη».

Το ΚΚΕ προαναγγέλλοντας την διεξαγωγή των κινητοποιήσεων ανήμερα της Πρωτομαγιάς τονίζουν ότι «δεν αποτελούν κίνδυνο για όλα όσα ο λαός κέρδισε μέχρι σήμερα τηρώντας τα περιοριστικά μέτρα», καθώς αυτές θα γίνουν με «όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τους συγκεντρωμένους να φορούν μάσκες και να κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ τους».

Το ΠΑΜΕ από την πλευρά του επίσης προς την ίδια κατεύθυνση καλεί τα εργατικά κέντρα τις ομοσπονδίες και τα σωματεία να πραγματοποιήσουν τις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Κυρώσεις;

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας όταν ρωτήθηκε για το αν «θα υπάρξουν κυρώσεις για όσους διαδηλώσουν την Πρωτομαγιά; Θα παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση συνάθροισης άνω των 10 ατόμων;» απέφυγε να απαντήσει για το αν η κυβέρνηση θα θεωρήσει παραβίαση των περιοριστικών μέτρων την πραγματοποίηση των συμβολικών κινητοποιήσεων και συναθροίσεων της πρωτομαγιάς.

Αντίθετα περιορίστηκε να επαναλάβει το κάλεσμα της κυβέρνησης να τηρήσουν την μετάθεση της ημερομηνίας εορτασμού της πρωτομαγιάς για το Σάββατο 9 Μαΐου.

Από την δική του πλευρά του το ΚΚΕ αντέτεινε στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και ενόψει της άρσης των περιοριστικών μέτρων ότι «κίνδυνο μπορούν να αποτελέσουν για τους εργαζόμενους η έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, ο συνωστισμός στα εργοστάσια, στα γραφεία, στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις δομές προσφύγων και μεταναστών, στις ιδιωτικές κλινικές, εκεί όπου υπήρξε από ανυπαρξία μέτρων έως ολιγωρία».

Ελάχιστη ένδειξη σεβασμού

«Κίνδυνο για τους εργαζόμενους αποτελούν η ανεργία και τα νέα αντεργατικά μέτρα που φορτώνει η κυβέρνηση και η μεγαλοεργοδοσία στο λαό μπροστά στη νέα κρίση, γι’ αυτό χρειάζεται η συνδικαλιστική δράση, η μαχητική διεκδίκηση των εργαζομένων» πρόσθεσε το ΚΚΕ.

Μάλιστα από τον Περισσό υποστηρίζουν ότι η πραγματοποίηση των συμβολικών κινητοποιήσεων της Πρωτομαγιάς  είναι η «ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στους ίδιους τους εργάτες, αλλά και στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, σε όλους τους εργαζόμενους που γιορτάζουν την Εργατική Πρωτομαγιά είναι να δυναμώσει ο αγώνας για να μην πληρώσει ο λαός τα σπασμένα της νέας κρίσης, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, για να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις υγειονομικών, ώστε να μην καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, μπροστά και σε ένα ενδεχόμενο νέο κύμα πανδημίας, καλύπτοντας συνολικά τις ανάγκες του λαού».

ΚΙΝΑΛ: Να υπάρξει συνεννόηση κυβέρνησης και ΓΣΕΕ

Μέχρι στιγμής πάντως τα άλλα κόμματα τηρούν σιγήν ιχθύος με εξαίρεση το ΚΙΝΑΛ.

Ο εκπροσώπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης μετά τις δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα και του Δημήτρη Κουτσούμπα ζήτησε συνεννόηση της κυβέρνησης με τη ΓΣΕΕ.

Ο κ. Χρηστίδης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, δήλωσε:

«Εμείς έχουμε αποδείξει ότι ακούμε τους ειδικούς επιστήμονες και σεβόμαστε την άποψή τους για την περιφρούρηση της δημόσιας υγείας. Όσον αφορά την Πρωτομαγιά και τον ισχυρό της συμβολισμό, είναι αναγκαίο να υπάρξει συνεννόηση με τη ΓΣΕΕ».

24ωρη απεργία από ΓΣΕΕ

Λίγο νωρίτερα μάλιστα η ΓΣΕΕ αποφάσισε να προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία, την Παρασκευή 1η Μαΐου.

«Καλούμε τις οργανώσεις μέλη μας να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής (κατάθεση στεφάνων σε μνημεία αγωνιστών, κλπ), τηρουμένων με θρησκευτική ευλάβεια των μέτρων προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, που έχει αποφασίσει η πολιτεία και οι υγειονομικές αρχές, για την προστασία της δημόσιας υγείας» αναφέρει η ΓΣΕΕ στη λιτή ανακοίνωσή της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΜέΡΑ25 δεν έχουν τοποθετηθεί μέχρι στιγμής παρά το γεγονός ότι τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και ο γραμματέας του ΚΚΕ έχουν καλέσει τα άλλα κόμματα να πάρουν θέση, ο μεν κ. Πέτσας υπέρ της μεταφοράς της πρωτομαγιάτικων εκδηλώσεων, ο δε κ. Κουτσούμπας υπέρ της πραγματοποίησής τους ανήμερα της 1ης Μαΐου.

ΠΑΜΕ: Μέρα Δράσης στους χώρους εργασίας η αυριανή Τρίτη

Μάλιστα ενόψει των πρωτομαγιάτικων εκδηλώσεων αύριο προγραμματίζονται στάσεις εργασίας και συμβολικές κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς από τα συνδικάτα καθώς έχουν ανακηρύξει την Τρίτη 28 Απριλίου –οπότε και θα κάνει το βράδυ το διάγγελμά του ο πρωθυπουργός για την άρση των περιοριστικών μέτρων– σε μέρα δράσης στους χώρους εργασίας.

Κυρίαρχο στοιχείο των αυριανών κινητοποιήσεων είναι η αντίδραση στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης την περίοδο της πανδημίας του κοροναϊου καθώς και η διεκδίκηση μέτρων υπέρ του δημοσίου συστήματος υγείας, ενώ κεντρικό σύνθημα αυτών των κινητοποιήσεων είναι το «Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά».

Ορατός εχθρός ο καπιταλισμός

Στο πλαίσιο αυτό και ενόψει της πρωτομαγιάς το ΠΑΜΕ με σύνθημα «Πρωτομαγιά 2020. Ο ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός. Δε θα πληρώσει ξανά ο λαός» τιμά «τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά, τους χιλιάδες νεκρούς εργάτες που έπεσαν στην ανειρήνευτη πάλη με τους εκμεταλλευτές μας», υπογραμμίζοντας πως «συνεχίζουμε να μένουμε δυνατοί στον αγώνα ενάντια στην ΕΕ και το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα».

Στο πλαίσιο αυτό σε ότι αφορά την Αττική, κινητοποιήσεις την Πρωγομαγιά ανακοινώθηκαν για το κέντρο της Αθήνας, καθώς επίσης και σε Πειραιά, Περιστέρι, Καλλιθέα, Ηλιούπολη, Νέα Ιωνία, Ελευσίνα, Γέρακα και Λαύριο.

Το ΚΚΕ κυκλοφόρησε και βίντεο για τη φετινή εργατική πρωτομαγιά με κεντρικό σύνθημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα».

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024