Ανοιχτό πεδίο για προοδευτικές συνεργασίες αλλά και κυβερνήσεις, τόσο σε ελληνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχει σύμφωνα με το Νίκο Βούτση,

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στον πολιτικό χάρτη σε Ελλάδα και Ευρώπη την επομένη της υγειονομικής κρίσης του κοροναϊού.

«Στο σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης, μετά τη φάση των μνημονίων, υπάρχει ένα κοινό έδαφος, ανταγωνιζόμενες ή και εκ παραλλήλου, όπου κατατίθενται προτάσεις, παρεμβάσεις. Υπάρχει πεδίο συνεργασίας για προοδευτικές λύσεις έναντι στην νεοφιλελεύθερη πολιτική, για να μη πω νεοφιλελεύθερη λαίλαπα» ανάφερε σχετικά με τα πολιτικά τεκταινόμενα στην Ελλάδα και το πόσο κοντά βρίσκονται ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας την ανάγκη για κοινές τοποθετήσεις, προκειμένου όπως είπε, να διαμορφωθεί ένας θετικός συσχετισμός.

Για Βαρουφάκη

Για το θέμα της μετακίνησης στην Αίγινα αλλά και της συμπεριφοράς του Γιάννη Βαρουφάκη, κατά τον έλεγχο, ο κ. Βούτσης, ανέφερε ότι εξ αρχής το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ήταν κατά όσων ακούγονταν για τον αρχηγό΄του ΜέΡΑ25, κάνοντας λόγο μάλιστα για «στοχοποίηση που έφτασε στα όρια της υπερβολής»

Παράλληλα, ο κ. Βούτσης, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, κάτηγορώντας την για έλλειψη διαφάνειας και διαλόγου.

Βολές στην κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση έδειξε μια απίστευτη επιτελική ικανότητα να μην απαντάει στα ζητήματα που τίθενται. Είτε αυτά αφορούν τα υγειονομικά, είτε τα οικονομικά είτε ακόμα και τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Δεν κάνει διάλογο, δεν είναι διαφανής, δημιουργεί σκιές στην οικονομική διαχείριση, όπως έγινε και στα Voucher», ανέφερε σχετικά.

Επιπλέον, συμπλήρωσε, ότι η κυβέρνηση επιχειρεί «να κεφαλοποιήσει προς ίδιον όφελος την υπεύθυνη στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα του κοροναϊού. Εμείς θα συνεχισουμε να κρατάμε αυτή τη στάση. Η συναίνεση δεν είναι κάτι που πρέπει να κεφαλαιοποιείται ή να αξιοποιείται υπονομεύοντας τη δημοκρατική διαδικασία».

Επανέλαβε δε, ο οτι ο ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε εγκαίρως ένα πρόγραμμα με εμπροσθοβαρή μέτρα, προκειμένου να τονωθεί η οικονομία και να είναι έτοιμη την επαύριον της υγειονομικής κρίσης.

Η Ευρώπη των λαών

Σε ότι αφορά την διαχείριση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός σε επίπεδο ΕΕ, ο κ. Βρούτσης ήταν ξεκάθαρος.

Τόνισε την ανάγκη «να μην ειναι η εργασία πάλι σε Ελλάδα και Ευρώπη που θα είναι η χαμένη αυτή της κρίσης», χαρακτηρίζοντας την ΕΕ, «εξαιρετικά ανεπαρκή» σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Πρέπει κάποιες βόρειες και κεντρικές χώρες της Ευρώπης να αντιήφθούν ότι τα συμφέροντά των λαών τους συγκλίνουν με των λαών της υπόλοιπης Ευρώπης. Είναι ανάγκη να υπάρξει μια μεγάλη, ουσιαστική, έμμεση μεν, αναδιοανομή, μέσω των ευρομολόγων στο χρέος, ώστε η οικονομία της ΕΕ να παρουσιάζει στοιχεία σύγκλισης και ανάπτυξης» υπογράμμισε, εξηγώντας, πως για χώρες όπως η Ελλάδα, που βρισκόταν επί χρόνια σε δημοσιονομική κρίση, μια νέα ύφεση θα είναι ακόμα πιο δύσκολη.

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε, ότι οι ακροδεξιές και ρατσιστικές δυνάμεις που θα κάνουν πιο έντονη την εμφάνισή τους και θα υπονομεύσουν την ευρωπαϊκή ενότητα, χρειάζεται να βρουν απέναντι τους ένα ενισχυμένο προοδευτικό μέτωπο που «θα δίνει λύσεις και γιατί όχι και κυβερνήσεις».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr