Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο Καθηγητής ΣΣΕ και Διευθυντής Ελέγχου Όπλων, Θεόδωρος Λιόλιος, για τη φωτιά που ξέσπασε στις 3 Απριλίου στο δάσος γύρω από το Τσερνόμπιλ και τις πιθανές επιπτώσεις της ραδιενέργειας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «η ραδιενέργεια που φθάνει στην Ελλάδα είναι απειροελάχιστη και ακίνδυνη». Όπως εξήγησε, οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στα δάση κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς δεν είναι αρκετά μεγάλες για να ατμοποιήσουν μεγάλη ποσότητα του καισίου που υπάρχει στην περιοχή το οποίο είναι και το πιο επικίνδυνο χημικό στοιχείο με μέσο χρόνο ζωής τα 30 χρόνια.

Με βάση τις προσομοιώσεις που έχουν γίνει από την ελληνική επιτροπή ατομικής ενέργειας,  αμέσως αποδείχτηκε ότι τα ποσοστά ραδιενέργειας είναι ασήμαντα. «Μέχρι τώρα δεν έχουμε κανέναν κίνδυνο», υποστήριξε ο καθηγητής.

Ο κ. Λιόλιος έδωσε πληροφορίες για το καίσιο και τι μπορεί να προκαλέσει στον ανθρώπινο οργανισμό όταν εισέλθει σε αυτόν. Επομένως, όταν αυτό περάσει στον οργανισμό μέσω της αναπνοής, συμπεριφέρεται χημικά όπως το κάλλιο και συγκεντρώνεται στους μύες. Σιγά σιγά ακτινοβολεί τον οργανισμό και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Πέρα από αυτό, η ραδιενέργεια που προέρχεται από το γύρω χώρο δεν είναι επικίνδυνη.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr