Στο ενδεχόμενο ύπαρξης ενός «υγειονομικού διαβατηρίου» που θα επιτρέπει τις μετακινήσεις ανάμεσα σε κράτη, την επόμενη μέρα της άρσης των περιοριστικών μέτρων κατά του κοροναϊού αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως «σημαντικό σε όλη την κλινική ιατρική είναι η παρακολούθηση του ασθενούς και όταν έχεις μια αμφιβολία να επανελέγχεις. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο διαβατήριο που θα χρησιμοποιηθεί, τουλάχιστον με τα επιστημονικά δεδομένα, το οποίο θα σου δίνει την ευκαιρία να πηγαίνεις από κάποιον χώρο σε κάποιον άλλο».

Τι είναι το «υγειονομικό διαβατήριο»

Ο όρος «υγειονομικό διαβατήριο» έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται σε σχέση με την επιστροφή της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας.

Με το μεγάλο στοίχημα της εξέλιξης της τουριστικής χρονιάς να είναι η ασφαλής είσοδος και έξοδος των επισκεπτών στην Ελλάδα, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μίλησε για «υγειονομικό διαβατήριο», προκειμένου να περιγράψει μια μεθοδολογία «ασφαλούς εισόδου».

Προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Θεοχάρης ανάφερε, ότι γίνεται διαβούλευση στην ΕΕ προκειμένου σε κάθε ευρωπαίο πολίτη που θα θέλει να ταξιδεύσει να του γίνεται ένα αξιόπιστο τεστ για την ανίχνευση του κοροναϊού.

Μάλιστα εξήγησε ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται στη χώρα εκκίνησης των διακοπών. Αν για παράδειγμα πρόκειται για έναν Γερμανό επισκέπτη, αυτό το τεστ θα γίνεται στην Γερμανία προτού έλθει στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα τον πρώτο λόγο στο μέτωπο των τεστ θα έχει ο ΕΟΔΥ, όπως αναφέρθηκε.

«Το διαβατήριο είναι η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής»

Σχετικά με το «υγειονομικό διαβατήριο», ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε ότι το διαβατήριο είναι η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής.

«Είναι η απομόνωση όταν έχω τα συμπτώματα. Είναι η τήρηση της υγιεινής των χεριών σε κάθε μικρή δραστηριότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως «το είδαμε αυτό φέτος. Εγώ πιστεύω ότι μέρος της μείωσης της γρίπης στην Ελλάδα ήταν επειδή τηρήσαμε τα μέτρα για τον κοροναϊό».

«Αυτή η αλλαγή στη φιλοσοφία μας θα επιδράσει ευεργετικά και σε άλλες ιώσεις που μας ταλαιπωρούν. Άρα αυτό θα είναι το διαβατήριό μας για το μέλλον» κατέληξε.

«Σταδιακά θα εκτεθούμε όλοι στον κοροναϊό»

Σχετικά με στο θέμα της ανοσίας είπε πως «σταδιακά θα εκτεθούμε όλοι στον ιό. Αυτό που αποφύγαμε είναι να αρρωστήσουμε όλοι μαζί και να δοκιμάσουμε τις αντοχές του συστήματος υγείας».

Όπως εκτίμησε, θα υπάρξει ανοσία τουλάχιστον για έναν χρόνο, όπως έχει συμβεί και με άλλους κοροναϊούς, αλλά αυτό μένει να διευκρινιστεί από τους ερευνητές μέσα στους επόμενους μήνες.

«Δεν έχουμε σαφή επιστημονικά δεδομένα ότι όσοι έχουν περάσει τη νόσο έχουν ξανακολλήσει τον κορονοϊό» σημείωσε.

Υπάρχουν ορισμένοι λίγοι άνθρωποι που νόσησαν, ανέρρωσαν και εξακολουθούν να έχουν τον ιό στον οργανισμό τους, αλλά όχι απαραίτητα ενεργό, και «μάλλον δεν έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν τους άλλους».

Ανέφερε τέλος, ότι με τον συνδυασμό των δυο τεστ, του μοριακού και του τεστ ανοσίας, θα μπορούμε την επόμενη μέρα να αναγνωρίζουμε γρήγορα ένα περιστατικό, να ιχνηλατούμε τις επαφές του και να αναγνωρίζουμε την επιδημία.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr