Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενστάσεις για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων εκφράζουν οι δικηγόροι

Ενστάσεις για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων εκφράζουν οι δικηγόροι

Αν δεν εξασφαλιστούν συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας, για όλους τους συλλειτουργούς της δικαιοσύνης, τους διαδίκους και τους τρίτους, το δικηγορικό σώμα δεν μπορεί να είναι σύμφωνο με την επαναλειτουργία των δικαστηρίων.

Ενστάσεις για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων διατυπώνει η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που συνεδρίασε χθες με τηλεδιάσκεψη , υπό τον πρόεδρό της Δημήτρη Βερβεσό, παρουσία και του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

«Το δικηγορικό σώμα τάσσεται υπέρ της ασφαλούς επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, με βάση τη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων υγειονομικών αρχών και την τήρηση  συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων γενικής και ατομικής προστασίας.  Αν δεν εξασφαλιστούν συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας, για όλους τους συλλειτουργούς της δικαιοσύνης, τους διαδίκους και τους τρίτους, το δικηγορικό σώμα δεν μπορεί να είναι σύμφωνο με την επαναλειτουργία των δικαστηρίων. Σε αυτό το θέμα θα είμαστε απόλυτοι και θα προβούμε σε κινητοποιήσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Οι δικηγόροι τάσσονται επιπλέον υπέρ  της παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας και πέραν της 30ης Απριλίου 2020 καθώς και υπέρ της περαιτέρω αναστολής  των πλειστηριασμών.

«Ενόψει και των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ανάγκη προστασίας των οικονομικά αδυνάμων και της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, επιβάλλεται η παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας , πέραν της 30.4.2020, λαμβανομένης υπόψη και της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων που δεν επέτρεψε στους πολίτες να υπαχθούν σε ένδικη προστασία. Περαιτέρω, αναγκαία είναι η περαιτέρω αναστολή των πλειστηριασμών», επισημαίνεται εκ μέρους του δικηγορικού σώματος.

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων  εκφράζει για μία ακόμα φορά την αντίθεσή της  και για τα προγράμματα της αποκαλούμενης «τηλεκατάρτισης», τα οποία χαρακτηρίζει «μνημείο προχειρότητας».

«Μόνη και απόλυτα επιβεβλημένη λύση σε αυτόν τον τραγέλαφο που έχει, με ευθύνη της Κυβέρνησης, δημιουργηθεί  είναι η άμεση υλοποίηση κυβερνητικών εξαγγελιών με την έκδοση της απαιτούμενης ΚΥΑ για την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού 800 ευρώ τους δικηγόρους», τονίζουν οι δικηγόροι.

Τέλος, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που δημιουργήθηκαν εν μέσω της πανδημίας του κορωνοιού , θέτουν επί τάπητος το θέμα της ταχύτερης  ολοκλήρωσης της ψηφιακής / ηλεκτρονικής δικαιοσύνης . Στα πλαίσια αυτά ,όπως αναφέρουν ,επιβάλλεται να προωθηθούν άμεσα ιδίως:

– Η χορήγηση ψηφιακών υπογραφών σε όλους  τους Δικηγόρους, δικαστικούς λειτουργούς.

– Η ένταξη του συνόλου των διαδικασιών στην ψηφιακή κατάθεση δικογράφων.

-Η δυνατότητα δημοσίευσης των δικαστικών αποφάσεων με ψηφιακές υπογραφές.

-Το άμεσο σκανάρισμα των δημοσιευμένων   αποφάσεων που εξεδόθησαν αυτή την περίοδο και εν συνεχεία η κοινοποίηση στους πληρεξούσιους δικηγόρους των διαδίκων.

– Η ψηφιακή έκδοση με σχετική ισχύ και υπογραφή από την εκάστοτε γραμματεία του συνόλου των πιστοποιητικών αρμοδιότητας υπουργείου Δικαιοσύνης και δικαστηρίων.

-Η άμεση πρόσβαση ηλεκτρονικής ενημέρωσης των δικηγόρων για την ροή των ποινικών υποθέσεων.

-Η ψηφιακή κατάθεση προτάσεων, υπομνημάτων, προσθηκών, αντικρούσεων κλπ. καθώς και σχετικών εγγράφων στα δικαστήρια κατά τη διαδικασία της δίκης.

-Η δυνατότητα παράστασης στη συζήτηση υπόθεσης με ψηφιακή – ηλεκτρονική δήλωση του πληρεξουσίου Δικηγόρου, αντί της φυσικής παρουσίας του, όπου αυτό προβλέπεται σήμερα με έγγραφη δήλωση.

– Η ψηφιακή διαδραστικότητα του δικηγόρου με τα Υποθηκοφυλακεία – Κτηματολογικά Γραφεία κλπ.

Sports in

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (24/4): Πού θα δείτε play offs και Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός

Δείτε το σημερινό (24/4) πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024