Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Unesco: Δύσκολη για 826 εκατ. μαθητές η εξ αποστάσεως εκπαίδευση λόγω έλλειψης υπολογιστών

Unesco: Δύσκολη για 826 εκατ. μαθητές η εξ αποστάσεως εκπαίδευση λόγω έλλειψης υπολογιστών

«Οι ανισότητες είναι ιδιαίτερα έντονες σε χώρες με χαμηλό εισόδημα: στην υποσαχάρια Αφρική, το 89% των μαθητών δεν έχει πρόσβαση σε υπολογιστές και το 82% δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο», σημειώνει ο Οργανισμός αυτός των Ηνωμένων Εθνών που ασχολείται με την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό.

Το μισό του συνολικού αριθμού μαθητών και μαθητριών στον κόσμο, που αριθμητικά αντιστοιχεί σε 826 εκατoμμύρια, «δεν έχει πρόσβαση σε υπολογιστή στο σπίτι», υπογραμμίζει η Unesco, την ώρα που η λύση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης προτιμάται από την πλειοψηφία των κρατών που δοκιμάζονται από την πανδημία Covid-19.

Παράλληλα, «και το 43% (706 εκατ.) των μαθητών/τριών δεν διαθέτουν πρόσβαση στο διαδίκτυο στο σπίτι», πρόσθεσε η UNESCO στη σχετική ανακοίνωσή της, καταγγέλλοντας αυτό το «ανησυχητικό ψηφιακό χάσμα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση».

«Οι ανισότητες είναι ιδιαίτερα έντονες σε χώρες με χαμηλό εισόδημα: στην υποσαχάρια Αφρική, το 89% των μαθητών δεν έχει πρόσβαση σε υπολογιστές και το 82% δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο», σημειώνει ο Οργανισμός αυτός των Ηνωμένων Εθνών που ασχολείται με την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό.

«Επιπλέον, ενώ τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να επιτρέψουν στους μαθητές να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες, να επικοινωνούν μεταξύ τους και με τους δασκάλους τους, περίπου 56 εκατομμύρια μαθητές ζουν σε μέρη που δεν εξυπηρετούνται από δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, συμπεριλαμβανομένης σχεδόν της μισής υποσαχάριας Αφρικής», προσθέτει στην ανακοίνωσή της η UNESCO.

Τα στοιχεία τούτα συγκεντρώθηκαν από τη Διεθνή Ειδική Ομάδα για τους Δασκάλους, οργάνωσης υπό τον συντονισμό της Unesco, βάσει των δεδομένων που πορίσθηκε από το δικό της Ινστιτούτο Στατιστικής, αλλά και από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU), αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

191 χώρες έχουν κλείσει τα σχολεία

Τουλάχιστον 1,5 δισεκ.μαθητές και 63 εκατ. εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επηρεάζονται από την άνευ προηγουμένου κατάσταση που προκάλεσε η πανδημία Covid-19, αναγκάζοντας 191 χώρες να κλείσουν τα σχολεία, επισημαίνει η Unesco .

Η γενική διευθύντρια της Unesco Οντρέ Αζουλαί εκτιμά πως θα «πρέπει να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να παρέχεται συνδεσιμότητα σε όλους», αλλά και συνάμα «να υποστηρίξουμε κι άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως κυρίως τη μετάδοση ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, αλλά και τη δημιουργικότητα σε όλους τους τρόπους μάθησης».

Σχεδόν αδύνατη σε κάποιες χώρα η μετάβαση στην ηλεκτρονική μάθηση

Η Unesco υπογραμμίζει πως πως για «εκπαιδευτικούς σε περιοχές όπου οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤIC) και άλλες μέθοδοι εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι λιγότερο διαθέσιμες», η μετάβαση στην ηλεκτρονική μάθηση ήταν πολύ δύσκολη, «σχεδόν αδύνατη».

«Στην υποσαχάρια Αφρική, μόνον το 64% των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και το 50% των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν λάβει την ελάχιστη δυνατή κατάρτιση, η οποία μάλιστα συχνά δεν περιλαμβάνει δεξιότητες ΤIC», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Αυτές οι ανισότητες συνιστούν μία αληθινή απειλή για τη συνέχεια της μάθησης σε μία τέτοια περίοδο μιας άνευ προηγουμένου διατάραξης του εκπαιδευτικού έργου», υπογραμμίζει από την πλευρά της η Στεφανία Τζανίνι, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της UNESCO για την εκπαίδευση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024