Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Ποια χώρα διαθέτει μόλις 4 αναπνευστήρες για 12 εκατομμύρια κατοίκους

Κοροναϊός: Ποια χώρα διαθέτει μόλις 4 αναπνευστήρες για 12 εκατομμύρια κατοίκους

Μια περιοχή που βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση είναι η Αφρική, στην οποία έχουν καταγραφεί περισσότερες από 12.400 κρούσματα μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο στην Αίγυπτο στις 14 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Τα κρούσματα του κορονοϊού ξεπέρασαν τα 2,4 εκατομμύρια παγκοσμίως, με τις κυβερνήσεις των χωρών να αγωνίζονται προκειμένου να εξασφαλίσουν ιατρικό εξοπλισμό.

Μια περιοχή που βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση είναι η Αφρική, στην οποία έχουν καταγραφεί περισσότερες από 12.400 κρούσματα μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο στην Αίγυπτο στις 14 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο δρ Ματσιντίσο Μοέτι, περιφερειακός διευθυντής Αφρικής του ΠΟΥ, δήλωσε ότι ο ιός όχι μόνο μπορεί να προκαλέσει χιλιάδες θανάτους, αλλά να επιφέρει οικονομική και κοινωνική καταστροφή.

Σύμφωνα με το CNN, τα στοιχεία του ΠΟΥ κάνουν λόγο για λιγότερους από 2.000 λειτουργικούς αναπνευστήρες σε 41 αφρικανικές χώρες, ενώ οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ είναι λιγότερες από 5.000. Αυτό σημαίνει ότι αντιστοιχούν πέντε κλίνες ανά 1 εκατομμύριο άτομα, την ώρα που στην Ευρώπη αντιστοιχούν 4.000 κρεβάτια σε 1 εκατομμύριο άτομα.

Ενώ ο φονικός ιός έφτασε αργά στην Αφρική σε σύγκριση με άλλα μέρη του κόσμου, ο αριθμός των λοιμώξεων έχει αυξηθεί ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες και συνεχίζει να εξαπλώνεται, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Τι συμβαίνει στο Σουδάν

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας ότι ο κοροναϊός μπορεί να καταστρέψει τις χώρες χωρίς εξοπλισμό και υποδομές υγείας.

Το Νότιο Σουδάν, για παράδειγμα, διαθέτει μόλις τέσσερις αναπνευστήρες και 24 κρεβάτια ΜΕΘ για πληθυσμό 12 εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (IRC). Αυτό σημαίνει ότι ένας αναπνευστήρας αντιστοιχεί σε κάθε τρία εκατομμύρια άτομα.

Την ίδια στιγμή, η Μπουρκίνα Φάσο διαθέτει 11 αναπνευστήρες, η Σιέρα Λεόνε 13 και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μόλις τρεις. Στη Λατινική Αμερική, η Βενεζουέλα διαθέτει 84 κρεβάτια ΜΕΘ για πληθυσμό 32 εκατομμυρίων με το 90% των νοσοκομείων να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σύμφωνα με ΜΚΟ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024