Μήνυση κατά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπέβαλαν κάτοικοι μιας κομητείας της Νέας Υόρκης, η οποία υπήρξε από τις πρώτες εστίες της πανδημίας του κοροναϊού στις ΗΠΑ.

Στη μήνυση κατηγορούν τον ΠΟΥ για σοβαρή αμέλεια και καθυστερημένη αντίδραση στην πανδημία, ενώ αναφέρονται σε συνεργασία του Οργανισμού με την κυβέρνηση της Κίνας προκειμένου να αποκρύψουν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ειδικότερα, οι τρεις κάτοικοι που υπέβαλαν τη μήνυση κατηγορούν τον ΠΟΥ ότι δεν κήρυξε εγκαίρως πανδημία, δεν επιτήρησε τους χειρισμούς της Κίνας στην αρχή της επιδημίας, δεν παρείχε οδηγίες για τη θεραπεία και δεν συμβούλευσε τα μέλη του πώς να ανταποκριθούν, όπως να επιβάλουν άμεσα περιορισμούς στα ταξίδια.

Τι ζητούν

Στο κείμενο, σύμφωνα με τον Guardian, οι ενάγοντες ζητούν απροσδιόριστες αποζημιώσεις γι’ αυτό που χαρακτηρίζουν «ανυπολόγιστη» ζημιά εκ μέρους του ΠΟΥ εις βάρος των περίπου 756.000 ανήλικων κατοίκων του Γουέσττσεστερ.

Έως τις 18 Απριλίου, συνολικά 242.786 κάτοικοι της Νέας Υόρκης είχαν βρεθεί θετικοί στον νέο κοροναϊό, περιλαμβανομένων 23.803 στο Γουέσττσεστερ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, όταν οι ΗΠΑ έγιναν το νέο επίκεντρο της πανδημίας, με χιλιάδες νεκρούς καθημερινά, η κυβέρνηση του Ντόναλντ  Τραμπ άρχισε να επικρίνει με σφοδρότητα την υπηρεσία του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη, καταγγέλλοντας ότι μεροληπτεί υπέρ του Πεκίνου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο