Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παναγιωτόπουλος στο MEGA: Υπάρχει πλέον η διάσταση της υγειονομικής απειλής από την Τουρκία

Παναγιωτόπουλος στο MEGA: Υπάρχει πλέον η διάσταση της υγειονομικής απειλής από την Τουρκία

Στο MEGA μίλησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναφορικά και με την κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις με τον κοροναϊό, αλλά και την αμείωτη προκλητικότητα της Τουρκίας, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε εν δυνάμει υγειονομική απειλή

Στο MEGA μίλησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναφορικά και με την κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις με τον κοροναϊό, αλλά και την αμείωτη προκλητικότητα της Τουρκίας, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε εν δυνάμει υγειονομική απειλή.

«Δεδομένου του μικρού αριθμού κρουσμάτων κοροναϊού στις Ένοπλες Δυνάμεις σε όλη τη χώρα, η κατάσταση είναι αρκετά καλή. Αυτό δεν δημιουργεί διάθεση για εφησυχασμό ή χαλάρωση των μέτρων. Το σύνολο του προσωπικού εργάζεται έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια. Είχαμε 30 και κάτι κρούσματα στο σύνολο, τώρα ενεργά είναι 21, και νομίζω ότι μέχρι τώρα έχουμε πάει αρκετά καλά», σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Όντως η πρώτη δέσμη μέτρων είχε ληφθεί νομίζω αρκετά εγκαίρως. Στις 11 Μαρτίου ανακοινώσαμε την πρώτη δέσμη και ακολούθησαν και άλλες. Από την πρώτη στιγμή υπήρχε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας, με τον ΕΟΔΥ. Κάναμε αναστολή μεταθέσεων, αραίωση των στρατευσίμων στην μονάδα, εκ περιτροπής προσωπικό στις υπηρεσίες. Οι μονάδες λειτούργησαν κανονικά, οι μετακινήσεις του προσωπικού περιορίστηκαν σημαντικά. Νομίζω ότι το γενικό αποτέλεσμα δημιουργεί μια αισιοδοξία» υπογράμμισε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει βιολογική απειλή από τη μεριά της Τουρκίας, να προσπαθήσει δηλαδή να στείλει στην Ελλάδα πρόσφυγες και μετανάστες που φέρουν τον κοροναϊό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι «το υπουργείο και τα επιτελεία επεξεργαζόμαστε όλα τα σενάρια. Ακόμα και αν δεν υπήρχε η πρόθεση της Τουρκίας να μας στείλει μολυσμένους με τον ιό μετανάστες, πιθανολογείται ότι ενδεχομένως θα αποπειραθούν να περάσουν σε εμάς και ασθενείς με τον κοροναϊοό. Επομένως εμείς πρέπει να έχουμε λάβει τα μέτρα μας».

«Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Μπορεί να αποτελεί μέρος γενικού σχεδίου, μπορεί και όχι. Σε κάθε περίπτωση πιθανολογούμε ότι μπορεί να έρθουν άνθρωποι που μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον ιό. Μπαίνει πλέον η διάσταση της υγειονομικής απειλής, όπως είχα την ευκαιρία να εξηγήσω και στους ομολόγους μου της ΕΕ σε τηλεδιάσκεψη την περασμένη εβδομάδα», πρόσθεσε.

Σχετικά με τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι «δεν τρέφαμε αυταπάτες, ξέραμε ότι δεν επρόκειτο η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές συμπεριφορές απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο, παρά το γεγονός ότι υφίσταται έντονα το πρόβλημα του κοροναϊού στο εσωτερικό της. Σε κάθε περίπτωση διατηρούμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας σε τέτοια κατάσταση έτσι ώστε πάντα να μπορούν να προβάλουν την αποτρεπτική ισχύ τους. Συνεχίζονται οι παραβιάσεις, οι υπερπτήσεις. Αλλά και πάλι εμείς είμαστε εκεί για να αναχαιτίζουμε».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο κλιμάκωσης, ο ίδιος επεσήμανε ότι «ασφαλώς ο ιός και η ασθένεια δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη και τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας. Περιορίζουν τη δραστηριότητα, ματαιώνουν ασκήσεις. Όμως από εκεί και πέρα, το δεδομένο είναι ότι η Τουρκία επιμένει στην ίδια συμπεριφορά. Θα θέλαμε να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας. Αλλά προσαρμοζόμαστε, όπως είναι προσαρμοσμένες οι Ένοπλες Δυνάμεις μας καιρό σε αυτό».

«Ακόμα και σε περιόδους εσωτερικής κρίσης η Τουρκία έχει αποδείξει ότι αντιδρά εξάγοντας ένταση κυρίως προς την πλευρά στην Ελλάδα. Είναι δεδομένο ότι ο οικονομικός αντίκτυπος και από την ασθένεια αλλά και συνολικότερα για την Τουρκία είναι δυσμενής αυτή την περίοδο. Εμείς ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Είναι δεδομένη η σκοπιμότητα της οριοθέτησης της ψευδεπίγραφης ΑΟΖ Λιβύης – Τουρκίας. Περιμένουμε και είμαστε έτοιμη να δούμε μία κίνηση προς το καλοκαίρι. Εμείς θα θέλαμε να δούμε μόνο τουριστική κίνηση και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο», κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024