Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος νεύρων από την Τουρκία: Στέλνει πολεμικά πλοία για να στηρίξουν τα γεωτρύπανα

Πόλεμος νεύρων από την Τουρκία: Στέλνει πολεμικά πλοία για να στηρίξουν τα γεωτρύπανα

Την απόφασή της να κλιμακώσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο επιβεβαίωσε η τουρκική κυβέρνηση, μόλις λίγες ώρες μετά την έξοδο του γεωτρύπανου Γιαβούζ προς την κυπριακή ΑΟΖ

Την απόφασή της να κλιμακώσει τον πόλεμο νεύρων στην Ανατολική Μεσόγειο επιβεβαίωσε η τουρκική κυβέρνηση, μόλις λίγες ώρες μετά την έξοδο του γεωτρύπανου Γιαβούζ προς την κυπριακή ΑΟΖ.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο διασφαλίζοντας την ειρήνη και ασφάλεια στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών εγγύησης στην Κύπρο».

Αυτό ανέφερε η εκπρόσωπος δημοσίων σχέσεων του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας Ναντιντέ Σεμπμέμ Ακτόπ σε ενημέρωση του Τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων.

«Προσφέρεται στήριξη ασφαλείας δια θαλάσσης και αέρος στα ερευνητικά μας πλοία Μπαρμπαρός και Ορούτς Ρέις καθώς και στα γεωτρύπανά μας Φατίχ και Γιαβούζ, τα οποία συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στην ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο των νόμιμων δικαιωμάτων μας τα οποία πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο» επεσήμανε η Ακτόπ, προσθέτοντας επίσης ότι οι ναυτικές δυνάμεις της Τουρκίας «συνεχίζουν ακατάπαυστα την ‘εκπαίδευση ετοιμότητας επιχειρήσεων.  Σε αυτό το πλαίσιο οι φρεγάτες και τα καταδρομικά μας στο Αιγαίο πραγματοποίησαν με επιτυχία βολές δια θαλάσσης και ξηράς και τα υποβρύχιά μας στην Μεσόγειο πραγματοποίησαν με επιτυχία βολές τορπίλης. Επιπλέον τα αεροσκάφη της πολεμικής μας αεροπορίας και τα πλοία των ναυτικών μας δυνάμεων στη Μεσόγειο πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις».

Παράτυπη navtex

Το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο Γιαβούζ βρίσκεται εν πλω με κατεύθυνση την κυπριακή ΑΟΖ, ύστερα από την παράτυπη navtex που είχε εκδόσει η Άγκυρα δεσμεύοντας μια περιοχή μεταξύ των οικοπέδων 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ από τη Δευτέρα του Πάσχα, 20 Απριλίου μέχρι και τις 18 Ιουλίου.

Στρατιωτική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι το Γιαβούζ απέπλευσε γύρω στις 23.30 το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα από το λιμάνι Τάσουτζου και αναμένεται να φτάσει στον στόχο σήμερα το απόγευμα.

Πέραν της τουρκικής φρεγάτας, το Γιαβούζ δεν ακολουθούν άλλα συνοδευτικά πλοία, τα οποία λόγω ταχύτερης πλεύσης ενδέχεται να αποπλεύσουν αργότερα.

Από την τουρκική πλευρά αναμένεται προσεχώς και η έκδοση notam, λόγω των πτήσεων ελικοπτέρων από και προς το Γιαβούζ για την αλλαγή του προσωπικού.

Anti-navtex από την Κύπρο

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει anti-navtex από την πρώτη στιγμή, ενώ θα προχωρήσει και σε ανακοινώσεις μέσω του Κύπρος Ράδιο, μόλις το Γιαβούζ φτάσει στον στόχο που εμπίπτει εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πόλεμος νεύρων από την Τουρκία – Σε ετοιμότητα η Ελλάδα

Η Τουρκία τα τελευταία 24ωρα έχει προχωρήσει σε μία σειρά προκλήσεων ενώ χθες, τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αλλά και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος φρόντισαν να στείλουν μηνύματα στη γείτονα.

Οι πληροφορίες περί συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού προσφύγων στα παράλια της Μικράς Ασίας, οι υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών, η έκδοση NAVTEX για σεισμικές έρευνες του «Ορούτς Ρέις» μέχρι τον Ιούνιο και μια σειρά από κινήσεις στη γραμμή της «ήπιας πρόκλησης» έχουν κινητοποιήσει την ελληνική πλευρά.

Η Τουρκία απέτυχε να προωθήσει την ατζέντα της στον Έβρο χάρη στην έγκαιρη και ομόθυμη απόφαση της Ελλάδας να κλείσει τα σύνορα.

Με πληγωμένο το γόητρό του, κι έχοντας μείζονα προβλήματα στο μέτωπο της Λιβύης αλλά και στην οικονομία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να διατηρήσει την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ούτε καν οι ανατροπές που φέρνει η πανδημία του κοροναϊού φαίνεται να τον εξαναγκάζουν σε υποχώρηση από τη γραμμή της επικίνδυνης πρόκλησης. Η «εξαγωγή» των μειζόνων προβλημάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας, μέσω της αναζωπύρωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι γνωστή τακτική της τουρκικής διπλωματίας.

Διαβάστε επίσης: Νέα τουρκική πρόκληση – Προς την κυπριακή ΑΟΖ το Γιαβούζ

Ο «μπαμπούλας» του επεισοδίου

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η Άγκυρα θα αποτολμήσει ένα θερμό επεισόδιο μετά την υποχώρηση του κοροναϊού ή απλά εργαλειοποιεί τον «μπαμπούλα» της ρήξης με την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδά της η κυβέρνηση.

Διπλωματικοί παράγοντες στην Αθήνα συνιστούν ψυχραιμία, αλλά κι εγρήγορση μετά τις ημέρες του Πάσχα αλλά και όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα στο οποίο ο Ερντογάν θα βρίσκεται με πολλά ανοικτά μέτωπα. «Αυτή την περίοδο η Τουρκία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Από τις αδιέξοδες πολεμικές επιχειρήσεις σε Συρία και Λιβύη, μέχρι το φιάσκο του κοροναϊού και κυρίως την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της», τονίζουν έλληνες διπλωμάτες.

Ωστόσο, είναι φανερό ότι η Άγκυρα δεν θέλει να απεμπολήσει τον ρόλο του ισχυρού παίκτη στη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής.

Είτε υπενθυμίζοντας ότι κρατά το χαρτί του προσφυγικού και απειλώντας να πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες και μετανάστες, είτε επαναφέροντας στα κυπριακά χωρικά ύδατα το «Ορούτς Ρέις», στέλνοντας μήνυμα ότι δεν εγκαταλείπει τον σχεδιασμό της στην Ανατολική Μεσόγειο και στα χρυσοφόρα κοιτάσματα.

Παρά το γεγονός ότι, όπως επισημαίνουν ειδικοί, «δείχνει να έχει σπάσει τα μούτρα της σε ό,τι αφορά την εύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου», τα γεωτρύπανα και τα ερευνητικά πλοία παίζουν και τον ρόλο του διπλωματικού πολιορκητικού κλοιού.

Η πολεμική που δέχεται η κυβέρνηση Ερντογάν, τόσο για τις αποφάσεις που πήρε για τον κοροναοϊό όσο και για την ολοένα εντεινόμενη οικονομική κρίση, φαίνεται να επισπεύδει τους σχεδιασμούς της Άγκυρας. Θα παίξει δηλαδή το ίδιο παιχνίδι που παίζει κάθε φορά, την εξαγωγή των προβλημάτων της και τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Τον τελευταίο καιρό, κι εν μέσω της πανδημίας η Τουρκία έριξε τα χαρτιά της στο τραπέζι. Ο πρώτος «άσος» αφορούσε τη συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών στα παράλια της Μικράς Ασίας. Μετά την αποτυχία της «υβριδικής εισβολής» στον Έβρο, η Άγκυρα θεωρεί ευκολότερα τα παιχνίδια από τα θαλάσσια σύνορα.

Sports in

Μίχαλ Ζεβλάκοφ στο in: «Ξεκινά μια νέα μεγάλη εποχή για τον Ολυμπιακό – Χάρηκα πολύ με την πορεία της ομάδας»

Ο παλαίμαχος αμυντικός του Ολυμπιακού, Μίχαλ Ζεβλάκοφ μίλησε στο in για τον τελικό του Confernece League κι έστειλε μήνυμα στους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024