Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεν καταλαβαίνει ούτε από κοροναϊό ο Ερντογάν: Θέλει γεωτρήσεις εν μέσω πανδημίας

Δεν καταλαβαίνει ούτε από κοροναϊό ο Ερντογάν: Θέλει γεωτρήσεις εν μέσω πανδημίας

Να μην υπολογίζει κανέναν, ούτε καν τον κοροναϊό, δείχνει για μια ακόμα φορά το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την Τουρκία να σχεδιάζει γεωτρήσεις μεσούσης της πανδημίας, συνεχίζοντας... σαν να μην έχει περάσει μια μέρα, την υλοποίηση των επεκτατικών σχεδιασμών και της τακτικής της έντασης

Να μην υπολογίζει κανέναν, ούτε καν τον κοροναϊό, δείχνει για μια ακόμα φορά το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την Τουρκία να σχεδιάζει γεωτρήσεις μεσούσης της πανδημίας, συνεχίζοντας… σαν να μην έχει περάσει μια μέρα, την υλοποίηση των επεκτατικών σχεδιασμών και της τακτικής της έντασης.

Ο τούρκος πρόεδρος αντιμετωπίζοντας πολλά εσωτερικά προβλήματα, με τον κοροναϊό, αλλά και την οικονομία, σπεύδει να δώσει το στίγμα του στα γεωπολιτικά.

Με όρους εσωτερικής πολιτικής διαχείρισης, αλλά και ουσίας, που αφορά την υλοποίηση της βασικής επιδίωξης για να καταστεί η Τουρκία περιφερειακή δύναμη, ο Ερντογάν δεν κάνει πίσω σε κανένα σχέδιο.

Το σκηνικό, όπως διαμορφώνεται στη βάση των ερντογανικών σχεδιασμών, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου είναι το εξής:

Θέλοντας να κρατήσει ζωντανό το όραμα της στην Ανατολική Μεσόγειο, η κατοχική δύναμη έχει συνεχώς την Κύπρο και την Ελλάδα στην πρίζα.

Στο Αιγαίο συνεχίζονται οι παραβιάσεις καθημερινά ενώ ούτε και η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού δείχνει να σταματάει, παρά τις ενδείξεις των πρώτων ημερών της πανδημίας.

Επιπλέον, δεν σταματά, όμως, το «ενεργειακό πρόγραμμα».

Το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» έχει ολοκληρώσει την γεώτρησή του στο θαλασσοτεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ και αποχώρησε μέχρι νεωτέρας.

Δεν προέκυψε αποτέλεσμα από τις γεωτρήσεις και θα υπάρξει επανασχεδιασμός για τις περιοχές που θα συνεχίσει. Υπάρχουν όλα τα σεισμικά δεδομένα από τις έρευνες που έγιναν, για κάποιους στόχους, εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Τόσο το «Γιαβούζ» όσο και το νεοαποκτηθέν γεωτρύπανο «Νομοθέτης» (Kanuni), βρίσκονται στο λιμάνι της Σελεύκειας Ισαυρίας.

Επιπλέον, το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και τα δύο συνοδευτικά ATAMAN και CENGIZ HAN, θα πραγματοποιήσουν σεισμογραφικές έρευνες από τις 11 Απριλίου έως τις 10 Ιουνίου. Οι έρευνες με βάση τις συντεταγμένες θα διενεργηθούν εντός της κυπριακής ΑΟΖ, πολύ κοντά στο τριεθνές σημείο.

Εκεί, δηλαδή, που συναντώνται η κυπριακή με την ελληνική και τουρκική υφαλοκρηπίδα. Είναι σαφές πως η απόφαση αυτή συνδέεται και με την πρόθεση της Τουρκίας να κάνει σε κάποια φάση κίνηση εντός της θαλάσσιας περιοχής της Ελλάδος.

Κίνηση που θα αφορά την προσπάθεια υλοποίησης του παράνομου μνημονίου Τουρκίας και Λιβύης. Είναι σαφές πως η αποστολή του ερευνητικού σκάφους έχει σχέση με την επιδίωξη της Άγκυρας να μην υπάρξει χρονικά κενό αυτή την περίοδο και εκληφθεί –από Ελλάδα και Κύπρο– πως εγκαταλείπεται ο σχεδιασμός.

Το γεωτρύπανο «Φατίχ» αποφασίσθηκε να σταλεί στη Μαύρη θάλασσα, για γεωτρήσεις στην τουρκική ΑΟΖ. Ο Ερντογάν αποδέχθηκε τις εισηγήσεις της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων ΤΡΑΟ, να σταλεί το γεωτρύπανο εκεί, όπου υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υπάρξει αποτέλεσμα.

Με βάση τις σεισμικές έρευνες που έχουν στη διάθεση τους, υπάρχουν σοβαρές προοπτικές για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Η κίνηση με το «Φατίχ», ικανοποιεί και αυτό που έχει στο μυαλό του ο Ερντογάν: Η Τουρκία διενεργεί γεωτρήσεις εν μέσω πανδημίας. Η μεγαλομανία του Τούρκου Προέδρου δεν έχει όρια.

Και άλλα μέτωπα

Τα μέτωπα της Συρίας και της Λιβύης παραμένουν ανοικτά για την Τουρκία. Η Άγκυρα, σε σχέση με τη Λιβύη, έχει και πρόσφατα αποστείλει ακόμη μια φρεγάτα στην περιοχή ενώ ενισχύει με κάθε τρόπο το καθεστώς Σάρατζ, το οποίο χάνει συνεχώς έδαφος. Είναι σαφές πως η κατοχική δύναμη δεν θέλει να χάσει κανένα από τα δυο αυτά μέτωπα και επιστρατεύει δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα πάντα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμένει σταθερός στους σχεδιασμούς του και σύμφωνα με διπλωματικές εκτιμήσεις, κινείται προς την κατεύθυνση της υλοποίησής τους, σε μια περίοδο κατά την οποία όλα τα κράτη είναι επικεντρωμένα στην προσπάθεια αντιμετώπισης του κοροναϊού0.

Εάν, κατά αυτή την περίοδο, επιβληθούν από τουρκικής πλευράς νέα τετελεσμένα, στην Άγκυρα θεωρούν πως θα εδραιωθούν και θα τα διαχειριστεί η Άγκυρα μετά που θα ξεπερασθεί η πανδημία. Ενδεχομένως σύροντας Αθήνα και Λευκωσία σε μια διαπραγμάτευση στη βάση των νέων τετελεσμένων.

Είναι σαφές πως ακόμη και τώρα, ο Τούρκος Πρόεδρος εξακολουθεί να μην προτάσσει τον κοροναϊό στην ατζέντα του.

Προτιμά να γεμίζει αεροπλάνα με προστατευτικές μάσκες και να τις στέλνει σε άλλες χώρες ως δώρο από την Τουρκία, την ώρα κατά την οποία στη χώρα του οι πολίτες δεν βρίσκουν στην αγορά!

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024