Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, μέσα σε ένα οκτάωρο, από τα διόδια των Αφιδνών και της Ελευσίνας πέρασαν μόνο 300 αυτοκίνητα. Δηλαδή περνούσε ένα όχημα κάθε τέσσερα λεπτά!  
Η έξοδος των Αθηναίων προς την επαρχία ήταν μόλις το 7% σε σχέση με πέρσι. Φέτος έφυγαν από την Αθήνα 28.800 οχήματα έναντι 400.000 πέρσι. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα που άλλες φορές κορυφωνόταν η έξοδος, πέρασαν τα διόδια της Ελευσίνας 5.556 οχήματα κι αυτά των Αφιδνών 3.116, ενώ εισήλθαν από τα ίδια διόδια στην πόλη 8.723! Δηλαδή περισσότερα από αυτά που αναχώρησαν από Αττική!

Ολοι στα σπίτια το βράδυ της Ανάστασης

Το ποσοστό παρανομιών τα οποία κατεγράφησαν από την Τροχαία Αττικής από οδηγούς που προσπαθούσαν να βγουν εκτός Αθηνών ήταν σχεδόν 0,2%.  Στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στις παραλιακές λεωφόρους κλπ, το Πάσχα δεν κυκλοφορούσαν συνολικά πάνω από 100-200 οχήματα, κάθε χρονική στιγμή.    Η ΕΛΑΣ είχε ενεργοποιήσει 35 μπλόκα σε όλη την Αττική για μετακινήσεις προς εξοχικές κατοικίες κι εκεί κατεγράφησαν συνολικά περίπου 50 παραβάσεις σε ένα 24ωρο. 
Περίπου 3-4 παρατυπίες με μικροσυγκεντρώσεις πιστών παρουσιάστηκαν επί συνόλου 13.000 ναών σε όλη τη χώρα. Το βράδυ της Ανάστασης σχεδόν όλοι έμειναν στα σπίτια τους, ενώ καταγράφηκαν ελάχιστες παραβάσεις με συναθροίσεις γύρω από ψησίματα οβελία, σε ιδιωτικούς χώρους.

Θετικό το τεστ 

 Τα μέτρα της ΕΛΑΣ για τον περιρισμό της διασποράς του κορωνοϊού φαίνεται ότι «νίκησε» η εντυπωσιακή αυτοπειθαρχία των Ελλήνων. Η σχετική κινητοποίηση των αρχών ασφαλείας για να μην υπάρξουν περιστατικά συναθροίσεων πολιτών σε δρόμους, εκκλησίες και μαζική έξοδος προς επαρχία τελικώς αποδείχθηκαν χωρίς… αντικείμενο, λόγω της λογικής της αυτοπροστασίας που επέδειξαν οι Έλληνες. Όπως αποδείχθηκε, υπήρξε πλήρης αυτοπροσαρμογή και κατανόηση  στα κυβερνητικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας για να μην υπάρξει μετάδοση του ιού και επαναληφθεί ο εφιάλτης της Ιταλίας, της Ισπανίας, των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας κλπ.    Κάτι το οποίο, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, «είναι απολύτως θετικό εν όψει σταδιακής άρσης περιορισμών, ανοίγματος σχολείων, καταστημάτων κλπ. όπου η λογική της αυτοσυγκράτησης κι  «αυτοάμυνας» των πολιτών απέναντι στον κορωνοϊό θα έχει και πάλι τον κύριο  λόγο. Ετσι ώστε οι ίδιοι οι πολίτες να εμποδίσουν την αύξηση των κρουσμάτων…» 
 
Επίσης, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, «η εν λόγω συμπεριφορά των πολιτών αποτελεί τη μεγαλύτερη παρακαταθήκη για την περαιτέρω πορεία, οδεύοντας προς μια σταδιακή, αλλά συντεταγμένη αποκλιμάκωση των μέτρων, σύμφωνα πάντα με τις προτάσεις της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής που παρακολουθεί την καμπύλη διάδοσης του κορονοϊού».
         
Τα στελέχη της ΕΛΑΣ θεωρούν ενδεικτικό της αυτοπειθαρχίας των πολιτών ότι ακόμη και σε βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με την Ανάσταση στα Ζωνιανά (σ.σ. στα οποία είχαν  εμφανισθεί δεκάδες περιπτώσεις ανομίας) φαίνεται ότι όλοι οι κάτοικοι του χωριού υπάκουσαν στις εντολές για αποφυγή παρουσίας στην εκκλησία κι έστησαν… δίποδα με πολυβόλα όπλα σε σχετικά επαρκή απόσταση.

Μολότοφ με… γάντια

Κι είναι ίσως ακόμη πιο χαρακτηριστικό ότι οι αντιεξουσιαστές που ανέλαβαν την ευθύνη για εμπρηστική επίθεση σε τηλεοπτικό σταθμό έσπευσαν στη προκήρυξη τους να επισημάνουν ότι «κατά τη διάρκεια της δράσης τηρήσαμε όλα τα μέτρα προστασίας, φορώντας μάσκες, γάντια και κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας».
Προκειμένου προφανώς να καταπολεμήσουν τις σχετικές ανησυχίες για διάδοση κορωνοϊού, λόγω της νυκτερινής επίθεσης. Σε σχετικές αναφορές για τήρηση των μέτρων ασφαλείας έχουν προχωρήσει κι άλλοι αντιεξουσιαστές σχετικά με ορισμένες κινητοποιήσεις τους για τις «ελλείψεις στον χώρο της Υγείας». 

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr