Ανώτεροι επιδημιολόγοι του ΠΟΥ προειδοποίησαν ότι ενώ οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο στηρίζουν τις ελπίδες τους στα τεστ αντισωμάτων δεν υπάρχει απόδειξη ότι όσοι νόσησαν από τον ιό δεν μπορούν να νοσήσουν ξανά.

Δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι όσοι νόσησαν από τον κοροναϊό εμφανίζουν ανοσία, υποστήριξε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ανώτεροι επιδημιολόγοι του ΠΟΥ προειδοποίησαν ότι παρά το γεγονός πως οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο στηρίζουν τις ελπίδες τους στα τεστ αντισωμάτων δεν υπάρχει απόδειξη ότι όσοι νόσησαν από τον ιό δεν μπορούν να νοσήσουν ξανά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έθεσε υπό αμφισβήτηση τη χρησιμότητα των τεστ αντισωμάτων για τον κοροναϊό, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις για ανοσία αγέλης, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στη Γενεύη η Μαρία Βαν Κέρχοφ.

Η βρετανική κυβέρνηση αγόρασε 3,5 εκατομμύρια τεστ, τα οποία μετρούν τα επίπεδα αντισωμάτων στο πλάσμα του αίματος, παρόλο που δεν είναι καθοριστικά για τα αυξανόμενα επίπεδα ανοσίας της αγέλης.

Πολλές δοκιμές που αναπτύσσονται είναι οι εξετάσεις αίματος με τρύπημα του δάχτυλου που μοιάζουν με τις ευρέως χρησιμοποιούμενες στα τεστ HIV και μετρούν τα αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για την καταπολέμηση του ιού.

Την ίδια θέση διατύπωσε και ο επικεφαλής επειγουσών καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, δηλώνοντας ότι ο Οργανισμός δεν είναι βέβαιος πως η παρουσία αντισωμάτων στο αίμα δίνει πλήρη προστασία από νέα μόλυνση από τον κοροναϊό. Ακόμη κι αν τα αντισώματα είναι αποτελεσματικά, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια ότι τα έχουν αναπτύξει πολλοί άνθρωποι για να αρχίσει η λεγόμενη «ανοσία αγέλης» για τον ευρύτερο πληθυσμό, τόνισε και αυτός με τη σειρά του.

«Οι γενικές ενδείξεις είναι ενάντια στην προσδοκία ότι η πλειονότητα της κοινωνίας μπορεί να έχει αναπτύξει αντισώματα. Οπότε, αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα των κυβερνήσεων», τόνισε.

Ο  Μάικ Ράιν πρόσθεσε ότι τα τεστ αντισωμάτων έθεσαν επίσης ηθικά ερωτήματα.

«Υπάρχουν σοβαρά ηθικά ζητήματα γύρω από τη χρήση μιας τέτοιας προσέγγισης και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε πολύ προσεκτικά, πρέπει επίσης να εξετάσουμε τη διάρκεια προστασίας που μπορεί να παρέχουν τα αντισώματα», είπε.

«Μπορεί να έχετε κάποιον που πιστεύει ότι είναι οροθετικός (έχει μολυνθεί) και προστατεύεται σε μια κατάσταση όπου μπορεί να εκτεθεί και στην πραγματικότητα να είναι ευπαθής στη νόσο».

Ο ΠΟΥ αναμένεται να εκδώσει ενημερωμένες οδηγίες για το θέμα μέσα Σαββατοκύριακο.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr