Οι συνεχείς δημόσιες εμφανίσεις στελεχών της κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελαρίου, Σεμπάστιαν Κουρτς, και των Πρασίνων, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κρίσης του κοροναϊού στην Αυστρία, φαίνεται να έχουν ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο σχεδόν αποκλειστικά και μόνο για το Λαϊκό Κόμμα

Οι συνεχείς δημόσιες εμφανίσεις στελεχών της κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελαρίου, Σεμπάστιαν Κουρτς, και των Πρασίνων, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κρίσης του κοροναϊού στην Αυστρία, φαίνεται να έχουν ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο σχεδόν αποκλειστικά και μόνο για το Λαϊκό Κόμμα.

Σε αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση του εβδομαδιαίου πολιτικοοικονομικού περιοδικού Profil, η οποία θα δημοσιευτεί στο τεύχος του που κυκλοφορεί τη Δευτέρα, το Λαϊκό Κόμμα εμφανίζεται με ποσοστό 48% σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, αγγίζοντας πλέον την απόλυτη πλειοψηφία.

Το ποσοστό αυτό είναι κατά δέκα και πλέον μονάδες μεγαλύτερο από το 37,5% που είχε λάβει το κόμμα του καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς στις τελευταίες, πρόωρες, βουλευτικές εκλογές της 29ης του περασμένου Σεπτεμβρίου, για να ηγηθεί κατόπιν, ως πρώτο κόμμα, από τις 7 Ιανουαρίου, της συγκυβέρνησής του με τους Πρασίνους του αντικαγκελαρίου, Βέρνερ Κόγκλερ.

Σχεδόν ανεπηρέαστη, παρά την επίσης παρουσία τους στην πρώτη γραμμή, μεσούσης της κρίσης, εμφανίζεται στη δημοσκόπηση η δύναμη των Πρασίνων, με ποσοστό 16% έναντι του 13,9% στις εκλογές, ενώ ακριβώς στο 16% (21%) είναι και το ποσοστό για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης.

Στην τέταρτη θέση, με ποσοστό 13% (16,2%), εμφανίζεται το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, που μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαΐου 2019 συγκυβερνούσε με το Λαϊκό Κόμμα, ενώ πέμπτο σε δύναμη κόμμα είναι, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση του Profil, το θεωρούμενο ως νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), με ποσοστό 6 % έναντι του 8,1% στις εκλογές.

Στην ίδια δημοσκόπηση, και στο ερώτημα ως προς μία (υποθετική) άμεση εκλογή του καγκελαρίου, η κρίση του κοροναϊού φαίνεται να είναι προς «όφελος» (όσο και αν αυτό φαντάζει μακάβριο) του νυν καγκελαρίου, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος εμφανίζεται με ποσοστό 55%, κατά 12 μονάδες υψηλότερο εκείνου σε προηγούμενη δημοσκόπηση του περιοδικού.

Ακολουθούν με το ίδιο ποσοστό, 8% ο καθένας, η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, και ο αρχηγός των Πρασίνων και αντικαγκελάριος, Βέρνερ Κλογκλέρ, ενώ με ποσοστό 7% εμφανίζεται ο αρχηγός των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ, και με 3% η αρχηγός του ΝΕΟΣ, Μπεάτε Μάινλ-Ράιζινγκερ.

Η κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία αυτήν την εβδομάδα συμπλήρωσε 100 ημέρες στην εξουσία (μετά την ορκωμοσία της την 7η Ιανουαρίου) και στο μεγαλύτερο διάστημα αυτών κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πανδημία, αποτελεί καινοτομία στην ιστορία της Αυστρίας, καθώς είναι η πρώτη με συμμετοχή ενός κόμματος οικολόγων.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός περιλαμβάνει συνολικά 17 μέλη, 15 υπουργούς και δύο υφυπουργούς, από τα οποία το Λαϊκό Κόμμα διαθέτει, εκτός του καγκελαρίου, Σεμπάστιαν Κουρτς, δέκα υπουργούς και έναν υφυπουργό, ενώ οι Πράσινοι εκπροσωπούνται με τον αρχηγό τους, Βέρνερ Κόγκλερ, ως αντικαγκελάριο, με τρεις υπουργούς και μία υφυπουργό.

Στην κυβέρνηση, της οποίας τα περισσότερα μέλη είναι γυναίκες, το Λαϊκό Κόμμα έχει αναλάβει τα σημαντικότερα υπουργεία: Εσωτερικών, Οικονομικών, Εξωτερικών, Άμυνας, Παιδείας, Οικονομίας, Αγροτικής Οικονομίας, Ενσωμάτωσης-Οικογένειας, Καγκελαρίας-Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Από την πλευρά τους, οι Πράσινοι ηγούνται των ακόλουθων υπουργείων: Περιβάλλοντος-Υποδομών, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Διοίκησης-Πολιτισμού-Αθλητισμού (τα καθήκοντα σε αυτό ασκεί παράλληλα ο αντικαγκελάριος, Βέρνερ Κόγκλερ).

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr