Σε ρήξη με την κυβέρνηση, αλλά και… έμμεσα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο φαίνεται ότι ήρθε η Ιερά Μητρόπολη Κέρκυρας και Παξών.

Ο Μητροπολίτης Κέρκυρας Νεκτάριος, με ανακοίνωση που εξέδωσε επιτίθεται σφόδρα κατά της κυβέρνησης, λέγοντας πως εξάντλησε όλη την αυστηρότητά της στην εφαρμογή της ΚΥΑ στην Κέρκυρα, ενώ βάζει στο στόχαστρο και τον «λαλίστατο», όπως τον αποκαλεί, υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος «δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο ή (σ.σ. εισαγγελική) παραγγελία για την παραβίαση των ΚΥΑ στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών»!

Ακόμα, στην ανακοίνωση φαίνεται κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς -και χωρίς να τον κατονομάζει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο- ότι δεν προστατεύει την πίστη. Τέλος, παρέχει στήριξη στη δήμαρχο Κέρκυρας, Μερόπη Υδραίου, δηλώνοντας ότι για την τέλεση της αυριανής λιτάνευσης εντός του ναού ήρθε με την ίδια σε συνεννόηση κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Τι συνέβη

Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν επέτρεψε, παρά τις επιστολές φορέων, παρεμβάσεις Βουλευτών και Περιφέρειας ακόμα και του ίδιου του Μητροπολίτη Κερκύρας, να γίνει η Λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνος το Μ. Σάββατο τουλάχιστον κάτω από τις διαδικασίες που είχε προτείνει ο Μητροπολίτης με άδεια για την ελάχιστη δυνατή συμμετοχή κληρικών.

Η απάντηση ήρθε σήμερα από την Υπουργό Παιδείας  η οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, αναφέρει ότι δεν μπορεί να δοθεί τέτοια άδεια, λόγω των μέτρων προστασίας για την αποτροπή της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Η μία περιφορά του σκηνώματος

Τελικά με αφορμή αυτές τις εξελίξεις ανακοινώθηκε ότι μετά από συνεννόηση με την Δήμαρχο Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου, η λιτανεία θα πραγματοποιηθεί, κεκλεισμένων των θυρών, με 4 ιερείς που θα λιτανεύσουν μία φορά το σκήνωμα του Αγίου, εναποθέτοντάς το στην θύρα, και οι ίδιοι θα λιτανεύσουν δύο φορές τον Επιτάφιο του Χριστού.

Χωρίς την παρουσία του Μητροπολίτη

Ο Μητροπολίτης, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να επισφραγίσει με την παρουσία του μια τέτοια παραβίαση της κερκυραϊκής τάξης, για την οποία παραβίαση θεωρεί υπεύθυνη αποκλειστικά την ελληνική πολιτεία, δεν θα παραστεί, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, μέσω της ανακοίνωσης εκφράζει την λύπη του για το ότι «η κυβέρνηση εξήντλησε στην Κέρκυρα όλη την αυστηρότητα στην εφαρμογή της ΚΥΑ περί των λειτουργιών των Εκκλησιών, μη λαμβάνοντας υπόψιν τις παραδόσεις του τόπου, ενώ επέτρεψε, χωρίς ο κατά άλλα λαλίστατος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη να κάνει κάποιο σχόλιο ή  παραγγελία, η ΚΥΑ να παραβιαστεί το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, όπως φάνηκε ξεκάθαρα σε πλήθος φωτογραφιών που δημοσιεύθηκαν στο Διαδίκτυο και στα όσα ο λαός μας είδε από τηλεοράσεως. Φαίνεται πως όσοι δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να πούνε έναν λόγο για την διαφύλαξη της πίστεώς μας και των παραδόσεων του λαού μας απολαμβάνουν πλήρους ανοχής».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο