«Το βάψιμο των αβγών, ένα από τα πιο γνωστά έθιμα της ελληνικής χριστιανικής παράδοσης, συμβολίζει την Ανάσταση» λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης, με αφορμή το έθιμο της ημέρας.

«Είναι το μήνυμα της Αναστάσεως το έθιμο αυτό. Ο Χριστός, με το κόκκινο χρώμα, που συμβολίζει το αίμα που έχυσε για την ανθρωπότητα και το μαρτυρικό θάνατό Του, δίνει το αναστάσιμο μήνυμα της ζωής, καθώς μετά από τρεις ημέρες αναστήθηκε και προσέφερε σε όλη την ανθρωπότητα την ελευθερία από το θάνατο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το κόκκινο χρώμα, σύμφωνα με το μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, το συνδέει η χριστιανική μας παράδοση και με τα όσα έγιναν, όταν η Μαρία Μαγδαληνή πήγε στο ρωμαίο Αυτοκράτορα Τιβέριο.

«Όταν η Μαρία Μαγδαληνή πήγε στον αυτοκράτορα Τιβέριο, για να τον ενημερώσει ότι ο Χριστός αναστήθηκε, εκείνος της απάντησε πως αυτό είναι απίθανο να έχει συμβεί. Τότε η Μαρία Μαγδαληνή, προκειμένου να την πιστέψει, του είπε πως, αν ο Χριστός αναστήθηκε, τα αβγά που κρατούσε κάποιος δίπλα της θα γινόντουσαν κόκκινα, και τότε τα αβγά από άσπρα έγιναν κόκκινα. Έτσι, οι χριστιανοί για να τιμήσουν την παράδοση, βάφουν κόκκινα τα αβγά» λέει ο μητροπολίτης κ. Ιωάννης.

Ξεχωριστές τεχνοτροπίες στο βάψιμο των αβγών

Μπορεί η παράδοση να επιτάσσει τη Μεγάλη Πέμπτη τα αβγά να βάφονται κόκκινα, πολλοί όμως είναι αυτοί που επιλέγουν να τα βάψουν διάφορα χρώματα, ενώ υιοθετούν και ξεχωριστές τεχνοτροπίες, αφήνοντας τη δική τους «σφραγίδα» στο πασχαλινό έθιμο.

Στον Άγιο Αντώνιο Θεσσαλονίκης, η Χαρίκλεια Καλαϊτζίδου βάφει τα αβγά με κρεμμύδια.

«Το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης βράζουμε κόκκινα κρεμμύδια με νερό και ένα ποτήρι ξίδι, μέχρι να πάρει το νερό χρώμα. Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης βάζουμε τα αβγά στο βαμμένο νερό, πάνω στα κρεμμύδια, και τα βράζουμε για 15 λεπτά. Έτσι, τα αβγά βάφονται κόκκινα με φυσικό τρόπο, ενώ εμείς ταυτόχρονα ετοιμάζουμε και τα τσουρέκια μας» λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, εξηγώντας τη διαδικασία.

Στην Πέλλα οι νοικοκυρές σχηματίζουν σχέδια στα αβγά, χρησιμοποιώντας φύλλα, λουλούδια και καλσόν.

Η Μάγδα Απιδοπούλου δίνει οδηγίες βήμα-βήμα για να αποκτήσουν τα πασχαλινά αβγά μοναδικά σχέδια.

«Πριν τοποθετήσουμε τα αβγά στη βαφή, που μπορεί είναι όποιο χρώμα επιθυμούμε, τοποθετούμε πάνω φύλλα, άνθη και ό,τι άλλο θέλουμε, στη συνέχεια τα τυλίγουμε και τα δένουμε με καλσόν και τα βυθίζουμε στο νερό. Μόλις πάρουν χρώμα, τα βγάζουμε από τη βαφή, αφαιρούμε το καλσόν. Τα λουλούδια και τα φύλλα έχουν αποτυπωθεί πάνω στα αβγά» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στην Αριδαία, μια άλλη νοικοκυρά, η Σίσσυ Σιδηροπούλου, εξηγεί πως ένας ακόμα τρόπος βαφής των πασχαλινών αβγών είναι η μέθοδος με κλωστές φλος.

«Τις κόβουμε και τις τυλίγουμε γύρω από τα αβγά ή τις τοποθετούμε ακανόνιστα. Κατόπιν, τα αβγά τα τυλίγουμε με κομμάτια αλουμινόχαρτου και τα βάζουμε να βράσουν για 15 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρούμε τα αλουμινόχαρτα και γυαλίζουμε τα αβγά με λίγο ξίδι. Έτσι, έχουμε υπέροχα σχέδια με οικολογικό τρόπο».

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr