Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της επιδημίας Covid-19 μειώνεται σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης, όπως στην Ιταλία και την Ισπανία, αλλά η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται στην Βρετανία και την Τουρκία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στην συνολική εικόνα της επιδημίας, «το 90% των κρουσμάτων προέρχεται από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αρα είναι βέβαιο ότι δεν βλέπουμε ακόμη την κορύφωση», δήλωσε η εκπρόσωπος του Οργανισμού Μάργκαρετ Χάρις κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη.

Στην Κίνα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, «ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τα εισαγόμενα κρούσματα», διαπιστώνει ο ΠΟΥ.

«Δεν θα πρέπει να περιμένουμε το εμβόλιο του επόμενους 12 μήνες ή και περισσότερο», πρόσθεσε.

 Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ: Δεν μπορούμε ακόμα να μιλήσουμε για ανάσχεση

Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI)  δεν πιστεύει ότι η εξάπλωση του κορονοϊού στη Γερμανία έχει σταματήσει. «Δεν μπορούμε ακόμη να μιλήσουμε για ανάσχεση. Βλέπουμε μια επιβράδυνση, όμως παρά τις κάποιες θετικές τάσεις στην εξέλιξη των αριθμών μόλυνσης, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να τηρούμε τους κανόνες απόστασης και υγιεινής. Στα νοσοκομεία υπάρχουν αυτήν την στιγμή αρκετά κρεβάτια εντατικής θεραπείας και αναπνευστήρες για να αντιμετωπισθεί η κρίση.  Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα δυναμική, δεν προβλέπονται δυσχέρειες»,  δήλωσε ο πρόεδρος του RKI Λόταρ Βίλερ σήμερα στο Βερολίνο.

«Οι αριθμοί έχουν σταθεροποιηθει σε σχετικά υψηλό επίπεδο, αλλά δεν υπάρχει σαφής τάση υποχώρησης. Είναι επομένως σημαντικό να διατηρηθούν τα ληφθέντα μέτρα προστασίας. Το RKI προσπαθεί να κατεβάσει τον λεγόμενο αναπαραγωγικό αριθμό κάτω από το ένα ή στο ένα, δηλαδή ένα μολυσμένο άτομο να μεταδίδει τον ιό σε ένα ή λιγότερο από ένα άτομο κατά μέσο όρο. Το RKI υπολογίζει επί του παρόντος αυτόν τον παράγοντα στο 1,2», , δήλωσε ο Βίλερ.

Ο πρόεδρος του  Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ δεν θέλησε να κάνει κάποια υπόδειξη σχετικά με πιθανή χαλάρωση των περιορισμών επικοινωνίας ενόψει της αυριανής  τηλεδιάσκεψης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης  με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων.  Αρκέστηκε να πεί:«Τι θα αποφασιστεί αύριο, δεν μπορώ να σας πω».

Προσπάθειες αντιμετώπισης του ιού

Η αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού μέχρι σήμερα παραμένει εστιασμένη στα συμπτώματα και είναι υποστηρικτική. Όμως περισσότερες από 70 φαρμακευτικές ουσίες και συνδυασμοί τους βρίσκονται ήδη υπό κλινική έρευνα και σταδιακά θα γίνονται γνωστά τα αποτελέσματα τους.

-Μεταξύ αυτών είναι και οι αναστολείς ιικού πολλαπλασιασμού: Το ενδοφλέβιο αντι-ιικό ρεμδεσιβίρη είναι ευρέος φάσματος και αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των ιών που έχουν γενετικό υλικό RNA, όπως είναι ο κοροναϊός. Στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει διπλά τυφλή κλινική μελέτη, ώστε να καθοριστεί η αποτελεσματικότητα της ρεμδεσιβίρης σε επιβεβαιωμένα περιστατικά.

-Εμβόλια: Η βασική στρατηγική εμβολιασμού έγκειται στην έγχυση ιικών αντιγόνων στον οργανισμό, ώστε να ενεργοποιηθεί η ανοσιακή απόκριση και ακολούθως η ανοσιακή μνήμη. Σχετικές κλινικές μελέτες έχουν ήδη ξεκινήσει, ωστόσο θεωρείται απίθανο να υπάρχει εμβόλιο διαθέσιμο για το ευρύ κοινό πριν την πάροδο ενός έως δύο ετών.

Μια άλλη προσέγγιση είναι η έγχυση κατακερματισμένου γενετικού υλικού του ιού στον οργανισμό, το οποίο θα χρησιμοποιήσει τους μηχανισμούς μεταγραφής και μετάφρασης στα κύτταρα του ξενιστή, ώστε να παράγει τις ιικές πρωτείνες. Στη συνέχεια, το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή θα αναγνωρίσει τις ξένες ιικές πρωτείνες και έτσι θα εκλυθεί ανοσιακή απάντηση και ακολούθως ανοσιακή μνήμη.

-Πλάσμα από ιαθέντες : Οι ασθενείς που έχουν ιαθεί, διαθέτουν στη κυκλοφορία του αίματος τους ειδικά αντισώματα έναντι των αντιγόνων του κοροναϊού. Θεωρείται, λοιπόν, ότι οι ιαθέντες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πηγή αντισωμάτων για βαρέως πάσχοντες.

-Αντιρετροϊκά φάρμακα: Ο νέος κοροναϊός έχει γενετικό υλικό το RNA, όπως και ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV). Επομένως, έχει ξεκινήσει η κλινική δοκιμή εμπορικά διαθέσιμων φαρμάκων όπως ο συνδυασμός λοπιναβίρης και ριτοναβίρης και ο συνδυασμός εμτρισιταβίνης και τενοφοβίρης.

-Ανθελονοσιακά φάρμακα: Το ανθελονοσιακό φάρμακο χλωροκίνη έχει δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σύμφωνα με τα πρώιμα αποτελέσματα κλινικής μελέτης στην Κίνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Bioscience Trends. Η φωσφορική χλωροκίνη μείωσε τη διάρκεια της λοίμωξης, μείωσε τις ημέρες της ιαιμίας, βελτίωσε την πνευμονική λειτουργία και βελτίωσε την έκβαση της πνευμονίας σε σχέση με το εικονικό φάρμακο σε δείγμα 100 ασθενών.

Πάνω από 2 εκατομμύρια τα κρούσματα

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κοροναϊό παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Κατά τα στοιχεία που αναρτά αυτή η σχολή ιατρικής της Βαλτιμόρης, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφθανε τα 2.019.320 ενώ οι θάνατοι ανέρχονταν σε 119.483 ως τις 20:00 τοπική ώρα (03:00 ώρα Ελλάδας).

Πάντα κατά τη βάση δεδομένων του Τζονς Χόπκινς, στις ΗΠΑ καταγράφονται 682.619 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, τα περισσότερα στον κόσμο, και 23.529 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, ο πιο βαρύς απολογισμός θυμάτων στον κόσμο.

Ισπανία: Μικρή επιτάχυνση στην αύξηση των νεκρών

Ακόμη 567 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του κοροναϊού στην Ισπανία, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών σε 18.056.

Στη χώρα καταγράφηκε η χαμηλότερη ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων της επιδημίας Covid-19 από τις 18 Μαρτίου, με 3.045 νέα περιστατικά επί συνόλου 172.541, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Σημειώνεται ότι ο ρυθμός αύξησης των νεκρών παρουσίασε μικρή επιτάχυνση, καθώς τη Μεγάλη Δευτέρα είχε διαμορφωθεί σε 517 – το χαμηλότερο επίπεδο από τις 18 Μαρτίου.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις μερίδας επιστημόνων, μετά τη γνωστοποίηση του σχεδίου για τη μερική άρση των περιοριστικών μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεζ σχεδιάζει την επαναλειτουργία ορισμένων «μη αναγκαίων» επιχειρήσεων, επικαλούμενη τη μείωση του αριθμού των νέων θανάτων.

Γερμανία: 270 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Άλλοι 170 ασθενείς υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19 το τελευταίο 24ωρο στη Γερμανία, όπου το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού έχει φθάσει πλέον τα 2.969, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 που επιβεβαιώθηκαν ήταν 2.082, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει έτσι τους 125.098, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει και δημοσιοποιεί καθημερινά στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Robert Koch-Institut.

Ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μειώθηκε για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, έπειτα από τέσσερις ημέρες αύξησής τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, το οποίο είναι ειδικευμένο στην αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών. Ωστόσο, ο αριθμός των νέων θανάτων ήταν αρκετά αυξημένος σε σύγκριση με εκείνον που καταγραφόταν ένα 24ωρο νωρίτερα (126).

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr