Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σταϊκούρας : Τις προσεχείς ώρες η έκδοση του 7ετούς ομολόγου

Σταϊκούρας : Τις προσεχείς ώρες η έκδοση του 7ετούς ομολόγου

«Θα προσπαθήσουμε να αντλήσουμε έξτρα χρήματα από τις αγορές με ικανοποιητικούς όρους» τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ σχετικά με το ύψος της έκδοσης ανέφερε ότι «δεν φαίνεται να βγαίνουμε με πολύ μεγάλο ποσό». Φιλοδοξία μας είναι να μην αγγίξουμε το 'μαξιλάρι' κεφαλαίων ούτε τον Ιούνιο, τόνισε, ενώ προανήγγειλε νέα μέτρα στήριξης.

Για τις προσεχείς ώρες προσδιόρισε την έκδοση του 7ετούς ομολόγου ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας παράλληλα, πως «θα προσπαθήσουμε να αντλήσουμε έξτρα χρήματα από τις αγορές με ικανοποιητικούς όρους». Ο ίδιος, «φωτογράφισε» και το ύψος της έκδοσης, αναφέροντας ότι «δεν φαίνεται να βγαίνουμε με ένα πολύ μεγάλο ποσό».

Οι πληροφορίες θέλουν στόχος του Δημοσίου από την νέα έκδοση 7ετούς ομολόγου να είναι η άντληση περίπου 2 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο δε με τις υφιστάμενες συνθήκες θα μπορούσε να είναι κοντά στο 2-2,1%.

Ουσιαστικά το Δημόσιο θέλει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που δημιουργούν οι ευνοϊκές αποφάσεις της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα, ώστε να αυξήσει τα ταμειακά διαθέσιμα. Ωστόσο η κίνηση αυτή εμπεριέχει κινδύνους καθώς οι διαθέσεις των αγορών εν μέσω της πανδημίας είναι απρόβλεπτες.

Μεγάλο στοίχημα σε κάθε περίπτωση είναι η εξασφάλιση υψηλής ζήτησης, αν και με δεδομένο ότι η ΕΚΤ αποδέχεται πλέον τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για όλες τις πράξεις χρηματοδότησης της, η νέα αυτή έκδοση αναμένεται να συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον αν μη τι άλλο από τις ελληνικές τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία έκδοση ήταν στα τέλη Ιανουαρίου. Ο ΟΔΔΗΧ άντλησε τότε 2,5 δισ. ευρώ με την έκδοση 15ετούς ομολόγου και το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 1,875%. Στον απόηχο της άκρως επιτυχημένης έκδοσης η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου είχε κάνει βουτιά.

Φιλοδοξία να μην αγγίξουμε ούτε το Ιούνιο το «μαξιλάρι κεφαλαίων»

Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό, «φιλοδοξία είναι να μην αγγίξουμε το ‘μαξιλάρι’ ούτε τον Ιούνιο», ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα, ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ σήμερα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα επ’ ωφελεία της κοινωνίας.

Επιφυλακτικός ως προς τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ

Ερωτηθείς από τον τηλεοπτικό σταθμό Action24, για τις σημερινές προβλέψεις του ΔΝΤ για ύφεση 10% και ανεργία 22,3% στην Ελλάδα εφέτος, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ο ίδιος βρίσκεται πιο κοντά στις εκτιμήσεις της Κομισιόν για ύφεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο 5% έως 10%, προσθέτοντας εμφατικά ότι «πάρα πολλές φορές στο παρελθόν το ΔΝΤ έχει πέσει έξω στις εκτιμήσεις του και για την ανεργία και για την ανάπτυξη και για τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Ωστόσο, είπε ότι «η χώρα θα μπει σε βαθιά ύφεση εφέτος», το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από την έκταση της κρίσης, ένα πιθανό δεύτερο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο και τον τρόπο αντίδρασης στον τουρισμό και σε κάποιους άλλους κλάδους της οικονομίας.

Για τον λόγο αυτό, λαμβάνονται μεν εμπροσθοβαρή μέτρα, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχουν «καύσιμα» για την επόμενη ημέρα, υποστήριξε.

Πρωτοβουλίες για συγκράτηση της αύξησης των κόκκινων δανείων

Ο υπουργός προανήγγειλε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τις επόμενες δύο εβδομάδες για να συγκρατηθεί ο ρυθμός αύξησης – λόγω της κρίσης – των «κόκκινων» δανείων.

Ανέφερε ότι πρέπει «να δούμε πόσα θα δημιουργηθούν το 2020- 2021 και από ποιες πηγές», επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να υπάρξει μια νέα γενιά στρατηγικών κακοπληρωτών και ότι πρέπει να διασφαλιστεί η κουλτούρα πληρωμών.

Τέλος, επανέλαβε ότι έως το τέλος Απριλίου θα υπάρξουν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες για το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας, το σχήμα του οποίου συζητείται τώρα με τους θεσμούς.

Έρχονται στοχευμένες κλαδικές πολιτικές

Νωρίτερα ο υπουργός προανήγγειλε και στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης σε συγκεκριμένους κλάδους, τις οποίες, όπως μάλιστα πρόσθεσε, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες 5 με 10 ημέρες.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά, θα ληφθούν μέτρα στήριξης σε τομείς όπως : ναυτιλία, ακτοπλοία, πρωτογενής τομέας, ενέργεια, κάποια περιουσιακά στοιχεία του Υπερταμείου και τον τουρισμό ο οποίος διαχωρίζεται στον εποχικό και σε εκείνον που υπάρχει 12 μήνες.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο επανάληψης των μέτρων στήριξης τον Μάιο, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι είναι πιθανό χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρχουν διαφοροποιήσεις αν ξεκινήσει η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και κάποια καταστήματα αρχίσουν να επαναλειτουργούν.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει το κυβερνητικό της πρόγραμμα ή αν θα υπάρξουν αλλαγές εξαιτίας των επιπτώσεων του κοροναϊού, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το πρόγραμμα θα συνεχίσει να υλοποιείται με μικρότερη ένταση τώρα και θα ενταθεί μετά το τέλος της κρίσης, στην κατεύθυνση μείωσης των φόρων.

Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις επεσήμανε ότι όπου είναι εφικτό θα προχωρήσουν, φέροντας ως παράδειγμα τα περιφερειακά λιμάνια.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024