Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι ευκαιρίες χάνονται ή κερδίζονται

Οι ευκαιρίες χάνονται ή κερδίζονται

Σίγουρα η επόμενη μέρα θα είναι γκρίζα. Οπως είναι και η περίοδος της καραντίνας την οποία όλοι ζούμε τώρα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επόμενη μέρα θα βρει την ελληνική οικονομία βαθιά τραυματισμένη από την επέλαση του κορωνοϊού. Το ίδιο, βεβαίως, ισχύει και για τις περισσότερες οικονομίες του πλανήτη που κλήθηκαν, αιφνιδιαστικά, να συμμετάσχουν σε έναν πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό, χωρίς επαρκή όπλα και προετοιμασία.

Αναμφισβήτητα το οικονομικό κόστος θα είναι υψηλότερο για την Ελλάδα, συγκριτικά με άλλες ισχυρότερες οικονομίες. Αφενός, λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους που κουβαλάει στις πλάτες της, το οποίο πρόκειται να αυξηθεί κι άλλο από τις δαπάνες για την  αντιμετώπιση της κρίσης. Αφετέρου, λόγω της ασθενούς παραγωγικής βάσης της που δέχθηκε ισχυρό χτύπημα την περασμένη δεκαετία των Μνημονίων, χωρίς να καταφέρει να ανατάξει δυνάμεις πριν δεχθεί την επίθεση του κορωνοϊού.

Σίγουρα η επόμενη μέρα θα είναι γκρίζα. Οπως είναι και η περίοδος της καραντίνας την οποία όλοι ζούμε τώρα. Το αύριο δεν θα είναι ίδιο με το σήμερα. Καθώς οι αντοχές του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος δοκιμάζονται και αποδεικνύονται ευάλωτες, θα αλλάξουν και οι δομές του. Τα πρώτα σχέδια εξυφαίνονται και δεν είναι λίγοι όσοι, εν μέσω κρίσης, διαβλέπουν φως στον ορίζοντα και ευκαιρίες για τις χώρες που θα λάβουν τις σωστές αποφάσεις. Τέτοιες ευκαιρίες βλέπουν να διαμορφώνονται και για την Ελλάδα κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες του τόπου και αξιόπιστοι αναλυτές. Η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική θα αλλάξει εκ των πραγμάτων. Οι πρώτες ευρωπαϊκές αποφάσεις για αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας αλλά και το πακέτο των ενισχύσεων που συζητείται σε επίπεδο κορυφής την ίδια εκτίμηση επιβεβαιώνουν.

Ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν, η Ελλάδα έχει μπροστά της μια μεγάλη ευκαιρία, λένε όσοι γνωρίζουν το τι διακυβεύεται σήμερα στις μαραθώνιες τηλεδιασκέψεις των υπουργών Οικονομικών και των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ποια είναι αυτή η μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας που έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση;

  • Να διευθετήσει το θέμα εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους της με τρόπο επωφελή για το αύριο της ελληνικής οικονομίας. Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα με τα Μνημόνια αποτελούν πλέον παρελθόν. Είναι η ώρα για την κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη και την ισχυρή διαπραγματευτική ισχύ όλων των χωρών του ευρωπαϊκού νότου που έχουν ανάλογα μεγάλα προβλήματα, να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για το χρέος που να αντέχει στον χρόνο, να αφαιρεί τη θηλιά των υπέρογκων πλεονασμάτων και να μην ακυρώνει τις μειώσεις των φόρων που πρέπει οπωσδήποτε να δρομολογηθούν.
  • Να λυθεί οριστικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων των τραπεζών. Οσο αυτό διαιωνίζεται τόσο θα παραμένει καθηλωμένη η οικονομία. Στην Ευρώπη έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για τον ρόλο των κρατικών ενισχύσεων στη στήριξη επιχειρήσεων και οικονομιών. Στο πλαίσιο αυτό, μια badbank που θα αναλάμβανε όλα τα κόκκινα δάνεια θα μπορούσε να απαλλάξει τις τράπεζες από αυτό το ασήκωτο βαρίδι στους ισολογισμούς τους και να απελευθερώσει ρευστότητα για δάνεια στην οικονομία.
  • Να αναδιατάξει τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας κατευθύνοντας με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τα ευρωπαϊκά εργαλεία ενίσχυσης της ρευστότητας και δανειοδοτήσεων που θα παρασχεθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι ευκαιρίες χάνονται ή κερδίζονται. Τώρα, αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και τη χώρα. Από το αποτέλεσμα θα κριθούν οι επόμενες δεκαετίες.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024