Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη – Θεοδωρικάκου για το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» ύψους 2,5 δισ. ευρώ
Τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο για το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ύψους 2,5 δις ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό αφορά δημόσιες επενδύσεις μέσω των ΟΤΑ, θα έχει διάρκεια ως το 2023 και θα συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο πρώτος κατάλογος έργων που θα χρηματοδοτηθεί
Για το νέο πρόγραμμα έργων, δράσεων ανάπτυξης και αλληλεγγύης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης» που αφορά δημόσιες επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ μέσω των οποίων θα δημιουργηθούν 40.000 νέες θέσεις εργασίας ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Οι δήμοι να «ωριμάσουν» γρήγορα τα έργα
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέλυσε στον Πρωθυπουργό τον τρόπο με τον οποίο θα στηριχτούν οι τοπικές κοινωνίες με το τέλος της πανδημίας του κοροναϊού COVID-19 και τον σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα των νέων υποδομών και έργων για τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας σε συνεργασία και με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ.
Στην έναρξη της τηλεδιάσκεψης ο Πρωθυπουργός ανέφερε:
«Θέλω να μιλήσουμε, με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, για την έναρξη του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, λοιπές εκκρεμότητες που μπορεί να υπάρχουν, τις οποίες πρέπει να γνωρίζουμε και πιθανές επιλογές στη χρηματοδότηση.
Το πιο βασικό είναι κατά το πόσον οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα να ωριμάσουν γρήγορα έργα, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να τα υλοποιήσουν».
Αναπτυξιακά δάνεια στην Αυτοδιοίκηση
Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέπτυξε τους έξι άξονες – προτεραιότητες του αναπτυξιακού προγράμματος ενώ από τον Πρωθυπουργό υπογραμμίστηκε πως θα πρέπει στο πρόγραμμα να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δήμοι σε όλη την επικράτεια κι ότι η Σύμπραξη Δημοτικού και Ιδιωτικού Τομέα στην υλοποίηση θα δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη.
Τα χρήματα του Προγράμματος που θα έχει διάρκεια ως το 2023, προέρχονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το οποίο έχει υπογράψει με το υπουργείο Εσωτερικών μνημόνιο συνεργασίας, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία συμμετέχει στο συνολικό πρόγραμμα της κυβέρνησης με 1,5 δις.
Οι χρηματοδοτήσεις θα έχουν τη μορφή αναπτυξιακού δανείου προς τους φορείς της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού το οποίο θα αποπληρώνεται από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος.
Τα 20 μεγαλύτερα έργα
Τα 20 μεγαλύτερα έργα σε όλη τη χώρα που είχαν σχεδιαστεί και ενταχθεί στο πρόγραμμα ΦιλόΔημος αλλά δεν είχαν διασφαλισμένους πόρους κάτι το οποίο εξασφαλίζεται απόλυτα, πλέον, με το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», είναι τα ακόλουθα:
1.Έργα Ύδρευσης Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά (Β’ Φάση)-Κατασκευή Νότιου υδραγωγείου, υδραγωγείου Αφάντου & Αρχαγγέλου, 21.332.000 €
8.Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στον ποταμό Αλιάκμονα από τη συμβολή με τον παραπόταμο Στραβοπόταμο (Γκαλεσαβο) εως τη γέφυρα Αμμουδάρας, 11.130.000 €
9.Αντικατάσταση κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές της Τ.Κ. Πηδήματος μέχρι την Καλαμάτα – Μεσσήνη, 11.127.000 €
2.ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΓΑΣ ΥΔΡΕΥΣΗ: Προμήθεια,εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλεελέγχου/τηλεχειρισμού για τον έλεγχο διαρροών-ποιότητας-απολύμανσης πόσιμου νερού και την αυτόματη-απομακρυσμένη διαχείριση του Η/Μ εξοπλισμού στο εξωτερικό υδραγωγείο της ΔΕ Φαναρίου του Δήμου 302.531,48 €
3. ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ – ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑ: Βελτίωση αγροτικής οδοποιϊας από περιοχή 4 Εποχές Άμφισσας έως περιοχή Ζαζάνια 318.839,59 €
4.ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ – ΧΑΔΑ: Αποκατάσταση ΧΑΔΑ στο Πίσω Λιβάδι Μάρπησσας 320.000,00 €
5.ΔΗΜΟΣ ΠΗΝΕΙΟΥ – ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑ: Αγροτική οδοποιία Τ.Κ., Παλαιοχωρίου, Κοροίβου, Λευκοχωρίου και Ρουπσκίου του Δήμου Πηνειού 320.000,00 €
10.ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ – ΥΔΡΕΥΣΗ: Συμπληρωματικά έργα Εξωτερικού Δικτύου Ύδρευσης του Δήμου Πωγωνίου για τις Τ.Κ. Παρακαλάμου, Σιταριάς, Μαυρονόρους, Ρεπετίστης και Αρετής 375.806,45 €
11.Δ.Ε.Υ.Α ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ – ΥΔΡΕΥΣΗ: Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων επεξεργασίας νερού πηγών Πλάτης της Δ.Ε. Φιλιατρών 380.000,00 €