Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε δύο βάρκες ο Τσίπρας: Συναίνεση τώρα, αλλά και «θα λογαριαστούμε μετά»

Σε δύο βάρκες ο Τσίπρας: Συναίνεση τώρα, αλλά και «θα λογαριαστούμε μετά»

Η κάλυψη στον Πολάκη, η αποστασιοποίηση από Καρτερό, η έμφαση στο «μετά» για το λογαριασμό της κρίσης. Τα μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα από την τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1. Έλλειψη ατζέντας και το πλεονέκτημα της πρωτοβουλίας των κινήσεων που διαθέτει ο πρωθυπουργός πονοκεφαλιάζουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Σε μια δύσκολη άσκηση διατήρησης των εσωκομματικών ισορροπιών από τη μια μεριά και διατήρησης της επαφής του ΣΥΡΙΖΑ με ένα ευρύτερο κοινωνικό ακροατήριο επιδόθηκε κατά την τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε δύο βάρκες

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε αγωνιωδώς να βάλει σε μια σειρά τα πράγματα και να θωρακίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις επιθέσεις που δέχεται εξαιτίας των παραφωνιών που υπάρχουν στο εσωτερικό του και θολώνουν το μήνυμα της κεντρικής πολιτικής γραμμής που εκπέμπει η ηγετική ομάδα.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε συναινετικός για ακόμα μια φορά και προσπάθησε να υποβαθμίσει το επιθετικό μήνυμα που εκπέμπουν κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συμπυκνώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το σύνθημα «θα λογαριαστούμε μετά».

Πατώντας σε δύο βάρκες ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην αποδοκιμασία της Μυρσίνης Βουνάτσου από την τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο για τον συμψηφισμό των νεκρών στο Μάτι με αυτούς της πανδημίας, ενώ την ίδια ώρα ο κ. Τσίπρας κάνοντας «ντρίμπλα», υποστήριξε την άποψη ότι από θέση αρχής είναι καταρχήν θετικό να περιμένει κανείς να περάσει μια κρίση για να αντιπαρατεθεί με τον αντίπαλό του.

«Νομίζω ότι το να θεωρεί κανείς ότι πρέπει να περάσει αυτή η μπόρα για να ξαναρχίσει η αντιπαράθεση και ο λογαριασμός των πολιτικών διαφορών, καταρχήν δεν είναι μια αρνητική στάση, είναι μια θετική στάση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Υπεκφυγές

Παράλληλα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να υπεκφύγει της ουσίας της συζήτησης αντιπαρέβαλε τη συνολική στάση του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, με τη στάση της ΝΔ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης τα προηγούμενα χρόνια όταν ο κ. Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι σε αντιδιαστολή με τη σημερινή στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευσης «κανείς δεν θα ξεχάσει τα Γερούν γερά» ή τη στάση της ΝΔ σε άλλα μείζονος σημασίας εθνικά θέματα.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης η αναζήτηση συναινέσεων αλλά και ευθύνη της εκάστοτε αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποφεύγεται ο εκτροχιασμός της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Έτσι ο κ. Τσίπρας προσπάθησε αφενός να αποστασιοποιηθεί από τους ακραίους του κόμματος αλλά ταυτόχρονα και να τους παράσχει κάλυψη να εκφράζονται ως μεμονωμένες φωνές.

Εγώ… δεν είμαι δημοσιογράφος

Είναι δηλωτικό των παραπάνω το γεγονός ότι άδειασε μερικώς τον Θανάση Καρτερό για το εμπαθές άρθρο του στην Αυγή με τίτλο «όταν έκλαψε ο Σωτήρης Τσιόδρας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τήρησε αποστάσεις ασφαλείας λέγοντας ότι ο ίδιος δεν θα εκφραζόταν κατά του επιστήμονα Σωτήρη Τσιόδρα όπως ο κ. Καρτερός ωστόσο πρόσθεσε πως ο δημοσιογράφος έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του και ταυτόχρονα αναλαμβάνει και το κόστος που έχει η υπογραφή του σε αυτές τις απόψεις.

Μάλιστα πρόσθεσε πως ξεπερνιούνται τα όρια της φιλελεύθερης δημοκρατίας αν υπάρξει σιωπητήριο στην κριτική που ασκούν οι δημοσιογράφοι.

Το μήνυμα κοινώς του κ. Τσίπρα ήταν πως ότι έγραψε ο άλλοτε σύμβουλός του στο μέγαρο Μαξίμου εκφράζει μόνο τον εαυτό του και όχι τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα στο σύνολό του.

Ο Πολάκης μιλάει με τον Κικίλια

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε τον Παύλο Πολάκη υπενθυμίζοντας ότι στην αρχή αυτής της υγειονομική κρίσης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας επικοινώνησε δύο φορές με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, μετά από επικοινωνία του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό.

Με δύο λόγια ο κ. Τσίπρας άφησε να εννοηθεί ότι  ο Παύλος Πολάκης  είναι ένας από τους διαύλους επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση.

Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι, η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των στελεχών της δεν μπορεί να κριθεί από ορισμένα ψήγματα κριτικής, που κατά την άποψή μου είναι απαραίτητα».

«Στηρίζουμε δεν σημαίνει και σιωπούμε» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή των λεγομένων του κ. Τσίπρα.

Κάποιοι ξύνονται και από τις δύο πλευρές

Με βάση αυτά το καταφύγιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πως για πρώτη φορά υπάρχει τέτοιο πολιτικό κλίμα συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε και επαίνεσε τη στάση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην πανδημία.

Και σημείωσε πως όχι μόνο κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στη ΝΔ θα ήθελαν να τορπιλίσουν το πολιτικό κλίμα.

«Κάποιοι, και από τις δύο πλευρές ξύνουν τα νύχια τους και ψάχνουν να βρουν αφορμή» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας προτρέποντας να μην μεγιστοποιούνται δευτερεύοντα κατά τη γνώμη του περιστατικά.

Το μήνυμα του κ. Τσίπρα ήταν σαφές. Συναίνεση τώρα, αλλά έκλεισε με νόημα το μάτι και σε όσους θέλουν «να λογαριαστούν μετά» με την κυβέρνηση.

Μεταξύ Κουμουνδούρου και εθνικού ακροατηρίου

Η συνολική εμφάνιση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πάντως στη χτεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη έδινε την εντύπωση πως ο κ. Τσίπρας δεν είχε άλλο δρόμο από αυτή τη γραμμή που επέλεξε καθώς δεν έχει να πει και πολλά πράγματα ιδίως σε θέματα πολιτικής προστασίας μετά τα αποτελέσματα των δικών του πεπραγμένων σε πολύ χαμηλότερης έντασης κρίσης από ότι μια πανδημία όπως η σημερινή.

Άλλωστε ο κ. Τσίπρας δεν κρατά στα δικά του χέρια του την πολιτική ατζέντα, αλλά ο πρωθυπουργός και με βάση τα ως τώρα δεδομένα φαίνεται πως έχει όχι μόνο την πρωτοβουλία των κινήσεων αλλά και το πλεονέκτημα της αποδοχής για τις ως τώρα –τις περισσότερες τουλάχιστον- ληφθείσες αποφάσεις και μέτρα της κυβέρνησης.

Έτσι ο κ. Τσίπρας περιορίστηκε να επισημαίνει ελλείψεις, παραλείψεις και επί μέρους αστοχίες της κυβέρνησης, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να βρει το χρόνο να προετοιμαστεί για την αντιπολίτευση της επόμενης μέρας της πανδημίας.

Και τούτο για να μην αποκοπεί από το κοινό αίσθημα σε αυτές τις συνθήκες και απομακρυνθεί από ένα ευρύτερο ακροατήριο για χάρη ενός στενού κομματικού ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024