Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Αργή επιστροφή στην κανονικότητα - Απόδειξη η Λάρισα πόσο εύθραυστη η πραγματικότητα

Κοροναϊός : Αργή επιστροφή στην κανονικότητα – Απόδειξη η Λάρισα πόσο εύθραυστη η πραγματικότητα

Απάντηση για ένα θέμα που απασχολεί όλους τους Έλληνες έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης

Απάντηση για ένα θέμα που απασχολεί όλους τους Έλληνες έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊόΣωτήρης Τσιόδρας, στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης.

Μπορεί η Ελλάδα να τα πηγαίνει πολύ καλά στην αντιμετώπιση του φονικού ιού, με τη χώρα μας να αναφέρεται καθημερινά στα διεθνή ΜΜΕ ως παράδειγμα προς μίμηση, με τη μερίδα του λέοντος των πολιτών να τηρεί ευλαβικά τα μέτρα, ωστόσο αυτό που θέλουμε όλοι να ακούσουμε είναι πότε θα ξεκινήσει η επιστροφή στην κανονικότητα.

Κάτι τέτοιο ωστόσο, όπως τονίζουν όλοι οι επιστήμονες και οι ειδικοί, μόνο εύκολο δεν είναι. Και όταν αυτό συμβεί θα είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει καιρό.

Ενώ λοιπόν η καμπύλη της χώρας μας δείχνει να έχει σχεδόν οριζοντιοποιηθεί, παραδείγματα, όπως αυτό στη Λάρισα έρχονται να μας προσγειώσουν με τον χειρότερο τρόπο στην πραγματικότητα.

Ενδεικτικά είναι και τα όσα είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, εκτιμώντας πως θα χρειαστεί καιρός για να επανέλθουμε στην κανονικότητα. «Σιγά σιγά ο κόσμος θα επανέλθει στη κανονικότητα, αλλά θα πάρει καιρό» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, λίγο αργότερα ήρθε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας για να μας υπενθυμίσει πως προς το παρόν, αλλά και για το κοντινό μέλλον, η κατάσταση είναι δύσκολη. «Το παράδειγμα της Λάρισας έρχεται να αποδείξει και το πόσο εύθραυστη είναι» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Επιπλέον υπογράμμισε πως τέτοια επιδημιολογικά φορτία σε πολλές περιοχές μπορεί να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις και να οδηγηθούμε εκεί που με τόση μεγάλη προσπάθεια έχουμε αποφύγει αυτόν τον καιρό.

Η εύθραυστη πραγματικότητα

Πίσω στη σκληρή πραγματικότητα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε πως η κατάσταση είναι δύσκολη και το παράδειγμα της Λάρισας έρχεται να αποδείξει και το πόσο εύθραυστη είναι.

Σημείωσε ότι τέτοια επιδημιολογικά φορτία σε πολλές περιοχές μπορεί να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις και να οδηγηθούμε εκεί που με τόση μεγάλη προσπάθεια έχουμε αποφύγει αυτόν τον καιρό.

Σε καραντίνα ο οικισμός Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας

Καθημερινά οι εξελίξεις αξιολογούνται και το σχέδιο δράσης επικαιροποιείται, είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Εξήγησε ότι από προχθές το βράδυ έχει σημάνει συναγερμός στις αρμόδιες αρχές. Υπήρξε θετικό κρούσμα στον οικισμό των Ρομά στην περιοχή της Νέας Σμύρνης, η ιχνηλάτηση οδήγησε σε 29 επαφές, όπου έγινε το τεστ και βρέθηκαν 20 άτομα θετικά. Ο οικισμός κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας και επιβλήθηκε κατ οίκον περιορισμός των πολιτών για 14 μέρες.

Επίσης κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της ΓΓΠΠ βρίσκονται από το πρωί στην περιοχή και έχουν ήδη πραγματοποιήσει 200 ελέγχους και τεστ γύρω από την περιοχή που υπάρχει το συγκεκριμένο επιδημιολογικό φορτίο.

Δόθηκε εντολή να μεταφερθούν σε δομή εκτός καραντίνας οι 20 θετικοί οι οποίοι παραμένουν βέβαια σε αυστηρή καραντίνα στην νέα δομή με εσωτερική και εξωτερική περίμετρο περιφρούρησης.

Ταυτόχρονα σχεδιάζεται η μεταφορά σε ξενοδοχείο εκτός καραντίνας πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και με υποκείμενα νοσήματα για καθαρά προληπτικού λόγους. Απαγορεύεται οποιοσδήποτε να μπει στην καραντίνα ή να βγει από την καραντίνα.

Τσιόδρας: Δεν είναι απαραίτητη η κατάργηση των ταξιδιών

Παράλληλα, αναφορικά με το πότε θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε ξανά, ή και να δεχτούμε ταξίδια, όπως για παράδειγμα ένα πιθανό κύμα τουριστών, απάντησε πως «δεν απαραίτητο μέτρο η κατάργηση των ταξιδιών για να περιορίσεις την εξάπλωση της επιδημίας από ένα σημείο και μετά».

«Δεν μπορεί ο κόσμος να σταματήσει να λειτουργεί. Ταξίδια θα γίνονται με τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, με τις κατάλληλες εξετάσεις που είναι απαραίτητες και ανάλογα βέβαια με το επίπεδο ανοσίας που έχει χτιστεί σε κάθε χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον πρόσθεσε πως υπάρχουν χώρες στην Άπω Ανατολή που είχαν χαλαρώσει τα μέτρα που αφορούσαν τα ταξίδια και τα επανέφεραν, όταν είδαν ότι υπήρξε αύξηση εισαγωγής κρουσμάτων από κάποιες χώρες. Θα υπάρχουν τέτοια όπως τα ονομάζω εγώ »πέρα -δώθε»» κατέληξε.

Τσιόδρας για Ρομά: «Δεν είναι απειλή, αλλά ευάλωτη ομάδα»

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας έκανε ειδική αναφορά στους Ρομά, σχετικά με κάποια βίντεο που έκαναν το γύρο του διαδικτύου από την επίσκεψη του, μαζί με τον Νίκο Χαρδαλιά στον οικισμό της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα.

Ο κ. Τσιόδρας απηύθυνε έκκληση οι Ρομά να μη γίνονται στόχος μίσους στα πλαίσια της πανδημίας.

«Οι Ρομά σε ολόκληρη την Ευρώπη συγκαταλέγονται στις αδύναμες ομάδες, γιατί ζουν σε υποβαθμισμένες κατοικίες. Σε πολλές περιοχές της Ευρώπης δεν έχουν νερό, κάτι που κάνει δύσκολο ακόμα και το πλύσιμο των χεριών και μειωμένη πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές» είπε αρχικά.

«Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι δεν είναι αποδιοπομπαίοι τράγοι, δεν είναι απειλή, αλλά ευάλωτη ομάδα, τα μέτρα που έχουν παρθεί, αφορούν την διασπορά του ιού. Πρέπει να βοηθήσουμε στην ενημέρωση τον έλεγχο και την παρακολούθηση της κατάστασης. Οι συμπολίτες μας θα συνεχίσουν να έχουν ισότιμη πρόσβαση» συμπλήρωσε.

«Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, φόβο, μίσος και διακρίσεις στην κοινωνία μας, ούτε στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Η αλληλεγγύη και η ενότητα θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση.

Ευχαριστώ όλους στη Λάρισα για την υπεύθυνη στάση τους, είμαστε μαζί τους και είναι μαζί μας» κατέληξε.

Κοροναϊός : Στους 92 οι νεκροί – Δύο νέοι θάνατοι σε λίγη ώρα

Όσον αφορά στην πορεία της νόσου στην χώρα μας, η Ελλάδα μετράει 92 νεκρούς, με τους 6 εξ αυτών να είναι τις τελευταίες ώρες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιόδρας κατά την επίσημη ενημέρωσή του έκανε λόγο για 90 νεκρούς. Δύο θάνατοι προστέθηκαν στη μαύρη λίστα, μέσα σε λίγη ώρα το βράδυ της Παρασκευής, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε 92.

56 νέα κρούσματα, στα 2.011 τα συνολικά

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε λόγο για τέσσερις θανάτους ασθενών, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό -έως τότε- στους 90.

Τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται στα 2.011 μετά την επιβεβαίωση 56 νέων κρουσμάτων σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά την επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού το τελευταίο 24ωρο.

Από τον συνολικό αριθμό των νοσούντων, το 57% είναι άνδρες, τα 525 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 736 είναι επαφές ήδη επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Σε ΜΕθ νοσηλεύονται 77 συμπολίτες μας, εκ των οποίων μόλις 14 γυναίκες.

Ο μέσος όρος ηλικίας αυτών των ανθρώπων, είναι τα 67 έτη, ενώ το 75% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα. Τέλος, 15 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο.

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024