Τρίτη 28 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Όλες οι απαγορεύσεις μέχρι το Πάσχα - Οι αποφάσεις και τα νέα μέτρα που έρχονται

Κοροναϊός: Όλες οι απαγορεύσεις μέχρι το Πάσχα – Οι αποφάσεις και τα νέα μέτρα που έρχονται

Ολα τα μέτρα και τα τσουχτερά πρόστιμα. Σκέφτονται ακόμη και την απαγόρευση κυκλοφορίας την Κυριακή του Πάσχα ώστε να «μπλοκαριστούν» όσοι θέλουν να ψήσουν τον παραδοσιακό οβελία

Αυστηρότερα μέτρα ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση ενόψει Πάσχα κάνοντας σαφές προς πάσα πλευρά πως το «Μένουμε Σπίτι» σημαίνει «Μένουμε Σπίτι και το Πάσχα» και δεν διασπείρουμε τον κοροναϊό.

Στόχος της κυβέρνησης είναι αφενός να προστατευτούν τα χωριά και τα νησιά από όσους θελήσουν να το σκάσουν και να τα επισκεφτούν και αφετέρου να περάσουν με επιτυχία αυτό το crash test, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει ο έλεγχος για την διασπορά του κοροναϊού στον πληθυσμό, ο οποίος και θα γίνει σε δύο φάσεις.

Τα περισσότερα μέτρα έχουν γίνει ήδη γνωστά, ώστε να μην επιχειρήσεις κανείς να φύγει προς το χωριό του ακόμη και πριν την Μεγάλη Εβδομάδα.

Απομένουν μόνο οι ανακοινώσεις για το ψήσιμο του οβελία, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και σενάρια για αυστηρότερα μέτρα όσον αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας ειδικά ανήμερα το Πάσχα στην Αττική ή και σε άλλες περιοχές της χώρας, τα οποία θα εκτιμηθούν από τους ειδικούς και την κυβέρνηση τα επόμενα 24ωρα.

Μπλόκο την Κυριακή του Πάσχα

Στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση για καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας την Κυριακή του Πάσχα. Δηλαδή να μην υπάρχει καμιά μετακίνηση πολιτών εκείνη την ημέρα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, περιπτώσεις δηλαδή εκτάκτου ανάγκης.

Ετσι ώστε όλοι εκείνη την ημέρα να μείνουν σπίτι τους και να κοπούν οι βόλτες, οι έξοδοι και οι συγκεντρώσεις σε σπίτια ή και έξω από αυτά.

Οι πληροφορίες που έρχονται στην Πολιτική Προστασία, και αυτό είναι που φοβούνται, αναφέρουν ότι ειδικά στις αστικές περιοχές ετοιμάζονται… γλέντια.

Δηλαδή πολίτες έχουν κάνει ήδη παραγγελίες και σχεδιάζουν να ψήσουν τον παραδοσιακο οβελία σε αυλές που διαθέτουν (κυρίως στα προάστια) ή στις πιλοτές των πολυκατοικιών.

Φοβούνται επίσης ότι ακόμη και με την αποστολή των γνωστών SMS θα υπάρξει κόσμος που θα βγει και θα πάει να γλεντήσει σε σπίτι φίλων και συγγενών ή ακόμη και να κάνει… πικ νικ σε πάρκα και δάση.

Οι πληροφορίες που συλλέγονται από τους ειδικούς στην Πολιτική Προστασία είναι αυτές που ανησυχούν. Μια τέτοια πληροφορία π.χ. κάνει λόγο για αύξηση των παραγγελιών σε… ολόκληρα αρνιά αλλά και σε σούβλες τις τελευταίες ημέρες, παρά το γεγονός ότι όλοι οι Ελληνες ξέρουν πως φέτος δεν μπορούν να σουβλίσουν όπως τις προηγούμενες χρονιές.

Αυτό θέλουν να σταματήσουν στην κυβέρνηση καθώς εκτιμούν ότι θα υπάρξει συγκέντρωση συγγενών και φίλων και αφενός θα δοθεί το μήνυμα της χαλάρωσης των μέτρων, αφετέρου κινδυνεύουμε να χυθεί η καρδάρα με το γάλα καθώς θα μπορούσε να «ξεφύγει» ο κοροναϊός και να πλήξει κι άλλα άτομα.

Ετσι, δεν αποκλείεται μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα να ανακοινωθεί πιο αυστηρή διαδικασία στις μετακινήσεις, ειδικά για την Κυριακή του Πάσχα.

Το σίγουρο είναι ότι εκείνη την ημέρα θα υπάρχουν περιπολίες σε όλες τις γειτονιές και όπου υπάρχει… καπνός και φωτιά για τον οβελία θα γίνονται έλεγχοι και θα επιβάλλονται πολύ αυστηρά πρόστιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοροναϊός : Καμία αδικαιολόγητη μετακίνηση στις εθνικές οδούς – Πώς η ΕΛ.ΑΣ. θα ελέγχει την εφαρμογή των μέτρων

Κοροναϊός : Η κυβέρνηση «πάτησε το κουμπί» σε αυστηρότερα μέτρα – Κλειστά διόδια και «τσουχτερά» πρόστιμα

Τα αυστηρότερα μέτρα για να «Μείνουν όλοι σπίτι το Πάσχα»

Από την πλευρά τους στην καθιερωμένη ενημέρωση το απόγευμα της Τετάρτης, ο υφυπουργός προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως στα διόδια σε όλη την επικράτεια και σε όλες τις διαδρομές που αφορούν σε εθνικές οδούς και στους παράδρομους σε εθνικούς περιφερειακούς δρόμους και σε συνδετήριους δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα, η Ελληνική Αστυνομία καθιστά σημεία ελέγχου των μετακινήσεων όλων των ιδιωτικής χρήσεως οχημάτων, αλλά και κάθε οχήματος σε 24ωρη βάση.

Αντίστοιχα ενημέρωσε πως το Λιμενικό Σώμα έχει πάρει ήδη εντολή και προχωρά σε αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς.

Όσον αφορά στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και στα ΚΤΕΛ θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς τη φερόμενη βάση της Ε1 δήλωση της μόνιμης κατοικίας και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των γενικών μέτρων. Εξαιρούνται, είπε, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών του κράτους.

Οι έλεγχοι θα ισχύσουν μέχρι τις 27 Απριλίου. Σύμφωνα με το υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, η Ελληνική Αστυνομία θα προχωρά σε έλεγχο όλων των οχημάτων.

Επίσης ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την αναστολή των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών από και προς τα νησιά. Το μέτρο ισχύει έως και τις 27 του Απριλίου, ενώ η μόνη εξαίρεση είναι οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών.

Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί άσκοπη μετακίνηση το Πάσχα, εκτός του νομού κατοικίας, το πρόστιμο θα διπλασιαστεί στα 300 ευρώ, θα αφαιρεθούν οι πινακίδες για 60 ημέρες και το όχημα θα επιστρέφει από εκεί όπου ξεκίνησε.

«Στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί άσκοπη μετακίνηση, εκτός του νομού κατοικίας, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνται οι πινακίδες και το όχημα θα επιστρέφει από εκεί που ξεκίνησε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

«Φρένο» από Χαρδαλιά στο Άγιο Φως

Σε ό,τι αφορά το Άγιο Φως η κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να επιτραπεί η μεταφορά του κατ΄οίκον.

Στην κυβέρνηση, λοιπόν, χτύπησαν «καμπανάκια» που είχαν ως αποτέλεσμα αρχικά να γίνουν συστάσεις προς όλους τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια διά στόματος του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, να μπει «φρένο» στις όποιες πρωτοβουλίες διαφόρων δήμων.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη μεταφορά του Αγίου Φωτός. Οι εικόνες εκατοντάδων δημοτικών υπαλλήλων στους δρόμους δημιουργούν κίνδυνο διασποράς του ιού» επεσήμανε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Επικοινώνησα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και του είπα να μην συμβεί κάτι τέτοιο» πρόσθεσε.

Αντίθετος σε μία τέτοια εξέλιξη εμφανίστηκε και ο Περιφερειάρχης Αττιτκής, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος εξήγησε ότι κάτι τέτοιο δεν συνιστάται και αντίκειται στο πνεύμα των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Εκκλησία της Ελλάδος είναι σαφής και κάθετη ως προς τις αποφάσεις της, στέλνοντας μάλιστα εγκύκλιο προς τους ιερείς και τους εφημέριους των ναών για λιτές, σεμνοπρεπείς τελετές, με πιστή υπακοή σε όσα υπαγορεύει η κυβέρνηση.

Η Ιερά Σύνοδος τονίζει πως απαγορεύεται η χρήση μεγαφώνων έξω από τις εκκλησίες, ενώ σημειώνει πως δεν είναι απαραίτητες οι κωδωνοκρουσίες κατά την έναρξη των ιερών ακολουθιών.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται δε και για την περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή, όπου υπογραμμίζει πως θα γίνει αποκλειστικά μέσα στην εκκλησία. «Η περιφορά τοῦ Ἐπιταφίου κατά τήν Μεγάλην Παρασκευήν ὅπως περιορισθῇ ἀποκλειστικῶς ἐντός τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ» αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος.

Όσον αφορά στις κωδωνοκρουσίες, δίνεται κατ’ εξαίρεση η δυνατότητα να σημάνουν πένθιμα τη Μεγάλη Παρασκευή. «Ἡ χρῆσις τῶν κωδώνων τῶν Ἱερῶν Ναῶν δέν εἶναι ἀπαραίτητος κατά τήν ἔναρξιν τῶν ἱερῶν Ἀκολουθιῶν. Δύνασθε, ὅμως, νά κάμνητε χρῆσιν αὐτῶν κατά τήν ἡμέραν τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, ὅτε θά σημάνουν πενθίμως ὡς εἴθισται» σημειώνεται.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, τέλος, οι εκκλησίες θα ανοίξουν από τις 13:00 μέχρι τις 17:00. «Αἱ θύραι τῶν Ἱερῶν Ναῶν θά παραμένουν κεκλεισμέναι κατά τήν διάρκειαν ἁπασῶν τῶν ἱερῶν Ἀκολουθιῶν. Αἱ θύραι θά ἀνοίγωνται τοὐλάχιστον δύο ὥρας μετά τό πέρας τῶν κατά τήν πρωίαν ἑκάστης ἡμέρας τῆς Μεγάλης Ἑβδομάδος ἱερῶν Ἀκολουθιῶν, ἤτοι ἀπό τῆς 11ης πρωϊνῆς ὥρας ἕως τήν 1ην μ.μ., πλήν τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, ὅτε, καί ἐξ αἰτίας τοῦ γεγονότος ὅτι αἱ ἱεραί Ἀκολουθίαι αὐτῆς περατοῦνται ἀργότερον, τό ἄνοιγμα τῶν θυρῶν γενήσεται ἀπό τῆς 1ης μ.μ. ὥρας ἕως τήν 5ην μ.μ.» αναφέρει η εγκύκλιος.

Fake news

Σε υψηλούς τόνους κατά των δημοσιευμάτων με σχέδια και ημερομηνίες πιθανής άρσης των περιοριστικών μέτρων στη χώρα μας αναφέρθηκε στην καθιερωμένη καθημερινή ενημέρωση Τύπου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για «fake news» και «παντελώς ανυπόστατα, αβάσιμα» ρεπορτάζ.

«Δεν είναι Πρωταπριλιά σήμερα, ας σταματήσουν κάποιοι να παίζουν σε βάρους των πολιτών και της υπομονής τους», είπε ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς και υπενθύμισε προς τους τους «συντάκτες και διακινητές ότι εμπίπτουν στο νόμο διασποράς ψευδών ειδήσεων».

Οικονόμου : Ακολουθούμε τις αποφάσεις των επιστημόνων για την υγεία

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτης, Λευτέρης Οικονόμου, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τους τρόπους εφαρμογής των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας ενόψει Μ. Εβδομάδας.

«Μπλόκο» σε όσους σκόπευαν να περάσουν το Πάσχα στην επαρχία και τα νησιά της Ελλάδας μπήκε μετά τις επίσημες ανακοινώσεις από την πολιτική προστασία.

Ο κ. Οικονόμου ανέλυσε αναλυτικά τους τρόπους εφαρμογής αυτών των μέτρων καθιστώντας σαφές ότι πρόκειται για μέτρα μετά από συστάσεις επιστημόνων που στόχο έχουν τη διαφύλαξη της υγείας των πολιτών.

«Οι έλεγχοι θα ενταθούν προκειμένου να συνειδητοποιήσει μια μικρή μειοψηφία πολιτών ότι δεν θα φτάσει στην επαρχία. Μια μικρή μειοψηφία της κοινωνίας, καλό θα ήταν να αλλάξει τη γνώμη της», τόνισε αρχικά.

«Δεν θα κάνουμε αστυνομικές επιχειρήσεις. Θα υπάρχουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα σημεία, για να διευκολύνεται ο έλεγχος της αστυνομίας. Θα τοποθετηθούν εμπόδια εκεί που χρειάζεται.

Πιο ενδελεχείς έλεγχος σε εκείνους που έχουν χαρτιά αλλά εν τέλει είναι εκδρομείς για τις μέρες του Πάσχα»

«Δεν μιλάμε για αποφάσεις που έχουν αστυνομικό χαρακτήρα. Υπάρχουν αποφάσεις των ειδικών, των επιστημόνων. Το κράτος θέλει να διασφαλίσει την υγεία των πολιτών»

Ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση φοβάται περισσότερο κάποια συγκεκριμένη ημέρα τόνισε πως: «Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Κι αυτοί που σκέφτονται να μετακινηθούν, θα πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους»

Αναφορικά με τη λειτουργία της εκκλησίας κεκλεισμένων των θυρών, ανέφερε ότι: «Η υπευθυνότητα την οποία έχει δείξει η εκκλησία και η μέχρι τώρα στάση, φανερώνει ότι και οι πιστοί θα προσαρμοστούν στις υποδείξεις της εκκλησίας»

Τι θα γίνει με παράνομα μπαρ και καταστήματα αναψυχής: «Δεν έχουμε μέχρι τώρα περιστάτικα, όμως και η εισαγγελική παρέμβαση θα είναι σε ετοιμότητα Αυτοί οι εξυπνάκηδες να μην πειραματιστούν»

Για το αν θα εφαρμοστούν αυστήροτερα μέτρα σημείωσε ότι: «Όλα θα εξαρτηθούν από την στάση που θα δείξουμε όλοι μας. Τα μέτρα αποδίδουν σημαντικά. Θα μας βοηθήσει αυτό να ομαλοποιήσουμε την επόμενη ημέρα».

Sports in

Ο σοβαρός τραυματισμός του Κίναν Έβανς, ο Ολυμπιακός και μία αποκάλυψη από την Ιταλία

Ο Κίναν Έβανς θα μείνει εκτός δράσης για 6-8 μήνες, ο Ολυμπιακός καλείται να αποφασίσει, όμως την ίδια ώρα στην Ιταλία κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για τον Αμερικανό γκαρντ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 28 Μαϊου 2024