Φανταστείτε την επιδερμίδα σαν έναν τοίχο από τούβλα. Τα «τούβλα» είναι η κεράτινη στιβάδα που αποτελείται από τα παλιά, νεκρά κύτταρα και ο «αρμός» που τα συνδέει μεταξύ τους είναι τα λιπίδια. Τα λιπίδια έχουν τρεις βασικές λειτουργίες: να συγκρατούν την υγρασία στο εσωτερικό της επιδερμίδας, να εμποδίζουν τη διαρροή ενυδατικών συστατικών και να προστατεύουν ενάντια στους ρύπους και στα αλλεργιογόνα που μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα.

Άρα όσο πιο πολλά και υγιή λιπίδια υπάρχουν στον επιδερμικό φραγμό τόσο πιο ανθεκτικό, λαμπερό, ελαστικό και απαλό είναι το δέρμα μας. Ο επιδερμικός φραγμός προστατεύει το δέρμα από ερεθισμούς και σφραγίζει την υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά. Όταν η συνεκτικότητά του κινδυνεύει, τότε οι ερεθιστικοί παράγοντες του περιβάλλοντος εισέρχονται στο δέρμα, με αποτέλεσμα αυτό να αντιδρά με κοκκινίλες, ξηρότητα, κνησμό.

Ωστόσο καθώς μεγαλώνουμε η συνοχή του επιδερμικού φραγμού αποδυναμώνεται, γι’ αυτό πολλές γυναίκες άνω των 40 παρατηρούν ότι το δέρμα τους γίνεται πιο ξηρό.

Πώς καταστρέφεται ο επιδερμικός φραγμός

Τρεις στους τέσσερις δερματολόγους δηλώνουν ότι συχνά οι πελάτισσές τους προκαλούν βλάβες στην επιδερμίδα τους, νομίζοντας πως το περιποιούνται. Τα «σκληρά» καθαριστικά, η υπερβολικά συχνή απολέπιση, το καυτό νερό και ο αέρας μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στον φλοιό της επιδερμίδας.

Ωστόσο, το πιο βλαβερό από όλα φαίνεται ότι είναι το δραστικό καθαριστικό, δηλαδή εκείνο που περιέχει πολλούς χημικούς παράγοντες, όπως π.χ. sodium lauryl sulfate, προκειμένου να κάνουν πλούσιο αφρό. Αρα ο καθαρισμός με τη λανθασμένη σύνθεση είναι το κορυφαίο λάθος που κάνουμε, το οποίο κρύβει τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία και την όψη της επιδερμίδας μας.

Τα συχνά λάθη που πρέπει να αποφύγουμε ώστε να περιποιηθούμε σωστά το δέρμα μας στην καραντίνα

*Δεν ενυδατώνουμε καθόλου ή ενυδατώνουμε με λανθασμένο προϊόν το δέρμα 

Ακόμα και αν είναι λιπαρή η επιδερμίδα μας, χρειαζόμαστε καθημερινά μια σύνθεση που θα χαρίζει τη σωστή ποσότητα υγρασίας και θα διατηρεί την όψη μας υγιή και λαμπερή. Αν πάλι χρησιμοποιούμε ενυδατική αλλά δεν έχουμε την ιδεατή όψη ή – χειρότερα – παρατηρούμε κάποιες αντιδράσεις, τότε αλλάζουμε τη σύνθεση.

*Κάνουμε τακτική απολέπιση που δεν αντέχει το δέρμα μας

Η απολέπιση με κάποιο σκραμπ που έχει κόκκους δεν πρέπει να γίνεται πάνω από τρεις-τέσσερις φορές την εβδομάδα, όσο ανθεκτικός κι αν είναι ο τύπος της επιδερμίδας μας. Αν είναι ξηρός, τότε μία φορά την εβδομάδα αρκεί. Αν είναι ευαίσθητος, καλύτερα να το αποφύγουμε εντελώς. Μάλιστα στη Βρετανία απαγορεύτηκαν τα απολεπιστικά προϊόντα με κόκκους από συνθετικό υλικό, που δεν είναι βιοδιασπώμενοι, γιατί κάνουν κακό στο περιβάλλον και τραυματίζουν την επιφάνεια της επιδερμίδας.

*Η περιποίησή μας είναι ελλιπής

Το όμορφο δέρμα για να διατηρείται όμορφο χρειάζεται κάτι παραπάνω από ένα καθαριστικό και μια ενυδατική, ιδίως καθώς μεγαλώνουμε, οπότε οι απαιτήσεις αυξάνονται. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει μια στάνταρ διαδικασία περιποίησης. Μπορεί να ποικίλλει από 10 βήματα ως τέσσερα βήματα, ανάλογα με τη διάθεση ή τις ανάγκες μας. Για παράδειγμα:

-Καθαριστικό έλαιο

-Άλλο καθαριστικό (διπλός καθαρισμός)

-Απολέπιση (συνήθως με κάποια ήπια λοσιόν)

-Τόνωση

-Essence (σύνθεση που μοιάζει με νερό και προετοιμάζει το δέρμα για την ενυδάτωση)

-Ορός / boosters / αμπούλες

-Μάσκα

-Κρέμα ματιών

-Κρέμα προσώπου

*Ξεχνάμε το σώμα μας

Έρευνα πολυεθνικής εταιρείας καλλυντικών αποκάλυψε ότι οι ειδικοί προβληματίζονται σε σχέση με το πώς περιποιούνται οι γυναίκες το δέρμα τους. Το 78% των δερματολόγων πιστεύει ότι οι περισσότερες δίνουμε έμφαση μόνο στην περιποίηση του προσώπου και αμελούμε το υπόλοιπο σώμα μας, με αποτέλεσμα να προκαλούμε φθορές στον επιδερμικό φραγμό χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο