Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Οι Αφροαμερικανοί φοβούνται να χρησιμοποιήσουν αυτοσχέδιες μάσκες

ΗΠΑ: Οι Αφροαμερικανοί φοβούνται να χρησιμοποιήσουν αυτοσχέδιες μάσκες

Διπλό ρίσκο έχουν να αντιμετωπίσουν οι Αφροαμερικανοί πολίτες αφού εκτός από τον κοροναϊό κινδυνεύουν και από τον ρατσισμό της Αστυνομίας

Σύμφωνα με τις νέες συστάσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, όλοι οι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν χειροποίητες προστατευτικές μάσκες κατά την έξοδό τους από το σπίτι, προκειμένου να περιοριστεί η πανδημία του νέου κοροναϊού.

Όμως ο Trevon Logan, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Οχάιο, δεν θα ακολουθήσει αυτή την οδηγία.

“Σε πολλές περιπτώσεις οι μαύροι πολίτες έχουν θεωρηθεί a priori εγκληματίες”, δήλωσε στο CNN ο Logan, ο οποίος είναι Αφροαμερικανός. “Και τώρα μας συμβουλεύουν να κυκλοφορήσουμε φορώντας κάτι που… είναι βέβαιο ότι μπορεί να θεωρηθεί σημάδι εγκληματικής συμπεριφοράς, ιδιαιτέρως όταν το φορά ένας μαύρος άνδρας”.

Φοβούνται τον ρατσισμό οι Αφροαμερικανοί

Ο Logan δεν είναι ο μόνος που εκφράζει τη συγκεκριμένη ανησυχία. Μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα αλλά και σε συνεντεύξεις τους στο CNN, πολλοί Αφροαμερικανοί – ακτιβιστές, ακαδημαϊκοί και απλοί πολίτες – εξέφρασαν τον φόβο ότι οι χειροποίητες μάσκες θα μπορούσαν να αυξήσουν τα κρούσματα θεσμικού ρατσισμού, θέτοντας σε κίνδυνο τους Αφροαμερικανούς και τους πολίτες με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική.

“Δεν αισθάνομαι ασφαλής φορώντας στο πρόσωπό μου ένα μαντίλι ή οτιδήποτε άλλο δεν είναι ΕΜΦΑΝΩΣ προστατευτική μάσκα για να πάω για ψώνια, γιατί είμαι ένα μαύρος άνδρας που ζει σε αυτή την κοινωνία”, έγραψε σε tweet του ο Aaron Thomas, εκπαιδευτής από το Οχάιο. “Θέλω να παραμείνω ζωντανός, όμως ταυτόχρονα… θέλω να παραμείνω ζωντανός”.

Το tweet του συγκέντρωσε περισσότερα από 120.000 likes.

Η σύσταση του CDC για χρήση αυτοσχέδιων μασκών έπεται της εκτίναξης των κρουσμάτων νέου κοροναϊού στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την έλλειψη ιατρικών προμηθειών, οι οποίες εξαφάνισαν τις χειρουργικές μάσκες από την αμερικανική αγορά.

Σε συνέντευξή του στο CNN ο Logan αναγνώρισε ότι κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας είναι λογικό να ζητάς από τους ανθρώπους να καλύπτουν τα πρόσωπά τους με όποιο τρόπο μπορούν.

Ταυτόχρονα, εξηγεί ότι αν δεν είσαι λευκός είναι απολύτως λογικό και να μην θέλεις να τις φορέσεις.

“Πρόκειται για μια εύλογη οδηγία, φτάνει να μη λάβεις υπόψη σου τη δομή της αμερικανικής κοινωνίας. Ωστόσο αυτό δεν είναι εφικτό. Επομένως, στην πραγματικότητα ζητούν από μια μερίδα ανθρώπων να “μοιάζει επικίνδυνη” βάσει των φυλετικών στερεοτύπων”, σημείωσε ο Logan.

“Αναφέρομαι στο ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο οι μαύροι άνδρες αντιμετωπίζονται ως ύποπτοι όταν φορούν μια κουκούλα ή καλύπτουν μέρος του προσώπου του”, συμπληρώνει.

Μόδα και εγκληματικότητα στην Αμερική

Στις ΗΠΑ, το ποινικό δίκαιο και η μόδα έχουν αποτελέσει κατά καιρούς θανατηφόρο συνδυασμό.

Οι μπαντάνες, ιδιαιτέρως σε συγκεκριμένα χρώματα, έχουν συνδεθεί συχνά με τη συμμετοχή σε συμμορίες και την άσκηση βίας, εξηγεί η Cyntoria Johnson, βοηθός καθηγητή στο Τμήμα Εγκληματολογίας και Ποινικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Πολιτείας της Τζόρτζι.

Συμμορίες της Καλιφόρνια έχουν χρησιμοποιήσει τις χρωματιστές μπαντάνες ως αναγνωριστικά σημάδια, σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση του Λος Άντζελες.

“Όσοι πολίτες δεν είναι λευκοί αναγκάζονται να σκέφτονται καθημερινά τον τρόπο που παρουσιάζουν τον εαυτό τους στον κόσμο, αλλά και το πώς γίνονται αντιληπτοί από τους υπόλοιπους και ειδικά από την Αστυνομία”, τονίζει η Johnson.

Τα τελευταία χρόνια, πολυάριθμα περιστατικά μαύρων πολιτών που βρήκαν άδικα το θάνατο από σφαίρα αστυνομικού έχουν αυξήσει τον φόβο των Αφροαμερικανών απέναντι στα σώματα ασφαλείας.

“Η ισότητα στην πρόσβαση στην υγεία και οι πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις της υγείας με τη φυλή έχουν υπάρξει πολλές φορές αντικείμενο της δουλειάς μου”, δήλωσε στο CNN ο Jerome Adams, αρχίατρος των ΗΠΑ. “Αντιλαμβάνομαι τις αγωνίες που μπορεί να έχουν οι έγχρωμες κοινότητες και συνεργάζομαι με τους οργανισμούς που τις εκπροσωπούν για να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν πρόκειται να κινδυνεύσει ούτε από τον κοροναϊό, αλλά ούτε και από την αντίδρασή μας σε αυτόν”.

Αντιμέτωποι με διπλό κίνδυνο

Το ζήτημα των αυτοσχέδιων μασκών αποτελεί παράδειγμα των επιπτώσεων της ετερότητας, σημειώνει η Robynn Cox, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.

“Το γεγονός ότι κάτι μπορεί να λειτουργεί για ορισμένους πολίτες δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλο για όλες τις ομάδες σε μια κοινωνία. Προφανώς, οι μαύροι πολίτες πρέπει να λάβουν υπόψη τους και άλλους κινδύνους όταν επιλέγουν τα μέσα προστασίας τους από τον ιό”, δήλωσε στο CNN.

Το CDC μέχρι στιγμής αρνείται να σχολιάσει το ζήτημα.

Οι φόβοι των έγχρωμων πολιτών να χρησιμοποιήσουν αυτοσχέδιες μάσκες, εκφράζονται την ίδια στιγμή που η πανδημία πλήττει τις μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ, όπως τη Νέα Υόρκη, όπου κατοικούν μεγάλα ποσοστά Αφροαμερικανών και πολιτών με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική.

Ταυτόχρονα, οι μαύροι και Λατινοαμερικανοί εργάτες έχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες να μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής.

Ορισμένοι πολίτες, όμως, δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν το ρίσκο. Η Che Johnson – Long, μια Αφροαμερικανίδα που εργάζεται για το Κέντρο Φυλετικής Δικαιοσύνης στην Ατλάντα, δήλωσε στο CNN:

“Θα χρησιμοποιώ μάσκα για να προστατεύσω τους άλλους σε περίπτωση που φέρω τον ίο. Όμως ταυτόχρονα θα συνεχίσω να κάνω και τα όσα αναγκάζομαι να κάνω καθημερινά ως μαύρη κάτοικος της Ατλάντα. Θα στέλνω μήνυμα σε κάποιον πριν φύγω από το σπίτι, ώστε να γνωρίζει πού βρίσκομαι. Θα φροντίζω να κυκλοφορώ με κάποιον που γνωρίζω ή θα ενημερώνω κάποιον ότι επέστρεψα στο σπίτι. Αν βγω για περίπατο, θα χαιρετώ τους ανθρώπους που βλέπω, ώστε να καταλαβαίνουν ότι κατοικώ στη γειτονιά. Θα κάνω όλα εκείνα που έκανα έτσι κι αλλιώς επειδή φοβάμαι ότι θα με σταματήσει η Αστυνομία”.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024