Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Από τον Ιανουάριο ήξερε ο Τραμπ για τις πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας

Κοροναϊός: Από τον Ιανουάριο ήξερε ο Τραμπ για τις πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας

Μια σειρά από υπομνήματα "καίνε" τον Αμερικανό πρόεδρο ο οποίος επαναλαμβάνει διαρκώς πως κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει την εξέλιξη της κατάστασης

Ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου ο Τραμπ είχε δεχθεί προειδοποιήσεις από κορυφαίο σύμβουλο του Λευκού Οίκου ότι ο κοροναϊός μπορεί να στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς και να εκτροχιάσει την αμερικανική οικονομία, εκτός και αν λαμβάνονταν άμεσα αυστηρά μέτρα.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι πληροφορίες ήρθαν στο φως μετά την αποκάλυψη υπομνημάτων του οικονομικού συμβούλου του Τραμπ, Πίτερ Ναβάρο, για τα οποία το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο και τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Με βάση τα υπομνήματα, η κυβέρνηση Τραμπ είχε ενημερωθεί ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου, όταν ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος υποβάθμιζε σε κάθε ευκαιρία την απειλή του νέου κοροναϊού.

Τα στοιχεία του πανεπιστημίου Johns Hopkin, αποκαλύπτουν μέχρι και σήμερα το πρωί έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 368.000 κρούσματα του κοροναϊού στις ΗΠΑ, ενώ σχεδόν 11.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους. Η Νέα Υόρκη είναι η πολιτεία που έχει πληγεί περισσότερο, με σχεδόν 132.000 κρούσματα και περίπου 5.000 νεκρούς. Επιπλέον, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Νιου Τζέρσι και πάνω από 700 ακόμη στο Μίσιγκαν.

Τα υπομνήματα που «καίνε» τον Τραμπ

Τα υπομνήματα, τα οποία έδωσαν στη δημοσιότητα για πρώτη φορά οι New York Times και το Axios, είχαν συνταχθεί από τον Ναβάρο στις 29 Ιανουαρίου και στις 23 Φεβρουαρίου. Το πρώτο, που συντάχθηκε την ημέρα που ο Τραμπ δημιούργησε την ομάδα εργασίας του Λευκού Οίκου κατά του κοροναϊού, ανέφερε ότι στο χειρότερο σενάριο η πανδημία θα μπορούσε να στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από μισό εκατομμύριο Αμερικανούς.

Σύμφωνα με τους Times, το υπόμνημα ανέφερε: «Η έλλειψη ανοσίας, υπάρχουσας θεραπείας ή εμβολίου θα άφηνε τους Αμερικανούς ανυπεράσπιστους στην περίπτωση πλήρους εξάπλωσης του κοροναϊού στο αμερικανικό έδαφος. Αυτή η έλλειψη αυξάνει τον κίνδυνο της εξέλιξης του κοροναϊού σε πανδημία, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων Αμερικανών”.

Το δεύτερο υπόμνημα ήταν ακόμη πιο απαισιόδοξο, προβλέποντας ότι μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση του κοροναϊού, θα μπορούσε να σκοτώσει ακόμη και 1,2 εκατ. Αμερικανούς και να προσβάλει έως και 100 εκατομμύρια.

Μια σειρά από μάταιες προειδοποιήσεις

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Τραμπ και ο Λευκός Οίκος είχαν λάβει προειδοποίηση ότι ο κοροναϊός θα μπορούσε να επιφέρει καταστροφικές συνέπειες και ότι απαιτούνταν η λήψη άμεσων και αυστηρών μέτρων.

Κορυφαίοι επιστήμονες, επιδημιολόγοι και εμπειρογνώμονες του τομέα υγείας στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο είχαν καταστήσει σαφές από πολύ νωρίς ότι επέρχεται σοβαρή κρίση, αλλά ο Τραμπ συνέχισε να υποβαθμίζει τον κίνδυνο, συγκρίνοντάς λανθασμένα τον νέο ιό με εκείνον της εποχικής γρίπης.

Ωστόσο η αποκάλυψη των συγκεκριμένων υπομνημάτων που υπογράφονται από ανώτερο σύμβουλο του Λευκού Οίκου, καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο για τον Τραμπ να συνεχίσει να ισχυρίζεται -όπως έχει κάνει πολλές φορές έως τώρα- ότι κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τη σοβαρότητα της νόσου.

Καθώς η πανδημία “θερίζει” τις ΗΠΑ, οι φωνές που ασκούν κριτική κατά της ελλιπούς αντίδρασης εκ μέρους του προέδρου Τραμπ αυξάνονται, κατηγορώντας τον για τις μαζικές ελλείψεις σε διαγνωστικά τεστ, σε προστατευτικό εξοπλισμό για τους επαγγελματίες υγείας, αλλά και σε αναπνευστήρες για τους ασθενείς που δίνουν μάχη για τη ζωή τους.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024