Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Το πιο φιλόδοξο πακέτο μέτρων στην ιστορία του Eurogroup»

«Το πιο φιλόδοξο πακέτο μέτρων στην ιστορία του Eurogroup»

Ο Μάριο Σεντένο άφησε παράθυρο για γενναίες αποφάσεις αλλά όλα θα κριθούν στο παζάρι

Δεν είναι τώρα εποχή για συνηθισμένες πολιτικές, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο και κάλεσε τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών να «αναλάβουν μια ξεκάθαρη δέσμευση υπέρ ενός συντονισμένου και μεγάλης κλίμακας σχεδίου ανάκαμψης» ως απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού.

«Πρέπει να δείξουμε στους πολίτες μας ότι η Ευρώπη τους προστατεύει. Γι’ αυτούς πρέπει να σταθούμε στο ύψος μας».

«Είναι ομολογουμένως το πιο μεγάλο και φιλόδοξο πακέτο μέτρων που έχει προετοιμάσει ποτέ το Εurogroup», δήλωσε ο κ. Σεντένο λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης.

Φαίνεται πως γίνεται μία προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας με το συνολικό ποσό να φτάνει μέχρι τα 600-700 δισ. ευρώ. Καταρχάς είναι οι προληπτικές πιστωτικές γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας έως το 2% του ΑΕΠ μίας χώρας, συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ. Οι γραμμές είναι στόχος να δίνονται με ελάχιστους όρους, με εστίαση στα θέματα υγείας για να μετριαστούν οι ανησυχίες της Ιταλίας ότι θα της ζητηθεί να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Το δεύτερον, να χορηγηθεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επιπλέον εγγυήσεις ύψους 25 δισ. ευρώ ώστε να μπορέσει να επιταχύνει το δανεισμό κατά 200 δισ. ευρώ, πέραν της υφιστάμενης αύξησης του δανεισμού κατά 40 δισ. Ευρώ που είναι σε εξέλιξη. Το τρίτο μέτρο θα αφορά τη στήριξη του σχεδίου της Κομισιόν να αντλήσει 100 δισ. ευρώ από την αγορά έναντι εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ από τις 27 χώρες της ΕΕ για να επιδοτεί μισθούς εργαζομένων, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να μειώνουν τις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων τους αντί να τους απολύουν.

Στο τραπέζι είναι το σχέδιο της Κομισιόν και της Ολλανδίας για τη δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης στήριξης, το οποίο θα δίνει επιχορηγήσεις για ιατρικές προμήθειες και υγειονομική περίθαλψη, το συνολικό ύψος των οποίων θα μπορούσε να ανέλθει σε περίπου 20 δισ. ευρώ.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024