Κάθε μέρα, στη νέα καθημερινότητα που βιώνουμε λόγω κοροναϊού -διαφορετική ώρα- κάθε κράτος ανακοινώνει τις εξελίξεις του τελευταίου εικοσιτετραώρου γύρω από τον φονικό ιό.

Οι εξελίξεις αυτές κινούνται γύρω από κάποια νούμερα. Κυρίως του θανάτους και τα νέα κρούσματα.

Στη συνέχεια γίνεται ο συνολικός απολογισμός για τα κρούσματα στην Ευρώπη, τον κόσμο και ούτω καθεξής.

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Johns Hopkins, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως είναι 1.204.782, ενώ οι θάνατοι 64.849, την στιγμή που 247.844 έχουν αναρρώσει.

Όμως πόσο πραγματικοί είναι αυτοί οι αριθμοί;

Όχι φυσικά και δεν αναφερόμαστε σε κάποια σαχλή θεωρία συνωμοσίας, αλλά στην ακρίβεια των αριθμών που δίνονται στη δημοσιότητα.

Στο δημοσίευμα της βρετανικής έκδοσης της Huffington Post εξηγείται γιατί είναι αδύνατο οι κυβερνήσεις, ειδικά των χωρών που πλήττονται περισσότερο, να γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των νεκρών από τον φονικό ιό.

Σε μια συνέντευξη Τύπου κάθε βράδυ, ο Ζερόμ Σάλομον , Γενικός Διευθυντής Υγείας της Γαλλίας, ενημερώνει σχετικά με την κατάσταση της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα – ακριβώς όπως κάνουν οι καθηγητές-επιδημιολόγοι σε ολόκληρο τον κόσμο για εβδομάδες. Στην Ελλάδα κάθε μέρα στις 18:00 τον ρόλο αυτόν έχει αναλάβει ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Σε κάθε νέα καταμέτρηση των θανάτων και λοιμώξεων, ειδησεογραφικά πρακτορεία αλλά και δημόσια ιδρύματα υγείας όπως το πανεπιστήμιο Johns Hopkins στο Μέριλαντ επικαιροποιούν τους χάρτες και τα διαγράμματα που απεικονίζουν τη βαρύτητα και την εξάπλωση της πανδημίας.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Ιταλία, το επίκεντρο της επιδημίας στην Ευρώπη, ενώ ακολουθούν Ισπανία με πάνω από 12.000 θανάτους και Γαλλία με πάνω από 7.000 νεκρούς.

Ταυτόχρονα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού η εικόνα είναι παρόμοια, με τον κοροναϊό να έχει σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου…

Ωστόσο, η προσέγγιση του Σάλομον άλλαξε ελαφρώς τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, αντί απλώς να αναμεταδίδει τον συνολικό αριθμό των θανάτων στη Γαλλία, όπως έπραττε κάθε βράδυ, διευκρίνισε ότι η ημερήσια εκτίμηση αντικατόπτριζε μόνο τους θανάτους που είχαν καταγραφεί στα νοσοκομεία.

Τι σημαίνει αυτό;

Οι επίσημοι αριθμοί «αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό μέρος των θανάτων» στη Γαλλία, παραδέχτηκε ο Σάλομον.

Με άλλα λόγια, όσοι πέθαιναν στο σπίτι ή στο γηροκομείο, δεν καταχωρούνταν στο σύστημα. Μόλις την Παρασκευή βγήκαν κάποια επιπρόσθετα στοιχεία.  Στα γηροκομεία, τα επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα ανέρχονται στα 17.827, με βάση όμως στοιχεία που δεν είναι πλήρη ακόμη.

«Οι  αριθμοί θα ήταν μεγαλύτεροι αν συγκεντρώναμε και τους θανάτους τόσο σε οίκους ευγηρίας όσο και στα σπίτια» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Φρέντρικ Βάλτο, πρόεδρος της Γαλλικής Ομοσπονδίας Νοσοκομείων.

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου Σαββατοκύριακου και ο γάλλος πρωθυπουργός Έντουαρντ Φιλίπ παραδέχτηκε ότι αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με την ακρίβεια των δεδομένων της κυβέρνησης σχετικά με τον θανατηφόρο ιό.

Ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες χώρες που πλήττονται.

Τα κράτη αναφέρουν τα δικά τους στοιχεία ξεχωριστά. Άλλοι οργανισμοί, όπως ο Johns Hopkins, προσπάθησαν να δώσουν πιο λεπτομερείς μετρήσεις συγκεντρώνοντας πληροφορίες από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των ομοσπονδιακών, κρατικών και τοπικών αξιωματούχων.

Πάντως, ούτε στην Ισπανία, οι θάνατοι στους οίκους ευγηρίας δεν περιλαμβάνονται στις επίσημες στατιστικές. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, μάλιστα τουλάχιστον 352 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον κορονοϊό στα γηροκομεία της χώρας. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην Ιταλία.

Ωστόσο, δεν υπάρχει ασάφεια μόνο στο θέματα τον νεκρών,αλλά και των κρουσμάτων.

Πολλοί μπορεί να μην έχουν διαγνωστεί με τον ιό, διότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα τεστ, τα συμπτώματά τους να είναι πολύ ήπια ή απλά να μην έχουν συμπτώματα. Τα τελευταία είναι και τα πιο επικίνδυνα κρούσματα.

 

Γράψτε το σχόλιο σας